Közélet

2009.03.08. 19:26

Aláírták a megállapodást: német testvértelepülése van Kakasdnak

Ünnepi képviselő-testületi ülésen írta alá Radibor és Kakasd polgármestere a két község partnertelepülési megállapodását szombaton.

TEOL/I.I.

Bányai Károly, Kakasd polgármestere beszédében kiemelte, évtizedes álom vált valóra ezzel. Elmondta, már az édesapja tanácselnökként is próbálkozott testvértelepülést találni. Végül a megyei német kisebbségi önkormányzat és a megyei önkormányzat vezetői hozták össze a két falut. A kakasdi faluházban megtartott ünnepi testületi ülésen közel kétórás műsor köszöntötte az eseményt, s mindkét nyelven felolvasták a megállapodást.
Vinzenz Baberschke, Radibor polgármestere beszédét azzal kezdte: „Ma nem a politikát ünnepeljük, hanem történelmet írunk.” Utalt a múlt néhány közös szeletére, végezetül meghívta a kakasdiakat Radiborba.

Dr. Puskás Imre megyei közgyűlési elnök beszédében egyebek mellett azt mondta, akkor tudjuk megélni uniós polgárságunkat, ha megismerjük egymást Európa népeivel.
Dr. Józan Jilling Mihály, a Német Kisebbségi Önkormányzatok Tolna Megyei Szövetsége elnöke többek közt szólt a párhuzamosságról, mely szerint szorbok küzdenek a német tengerben nyelvük és kultúrájuk megőrzéséért, ahogy nálunk a német kisebbség küzd ezért. Közel kétórás műsor köszöntötte az eseményt és a vendégeket, a műsorban szerepelt a község apraja-nagyja. Este fogadáson találkoztak a húsztagú radibori költöttség tagjai, az önkormányzat vezetői a helyi vállalkozókkal, az intézmények és a civil szervezetek vezetőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!