Közélet

2009.03.17. 12:51

Alig jut nekik valami: keveslik a támogatást a mozgássérültek

Sok az igénylő, kevés a kapható támogatás, így lehetne összegezni mindazt, amit a Tolna Megyei Mozgássérült Egyesület éves beszámolóján Schaffler Ádám elnök elmondott.

TEOL/F.K.É.

A romló gazdasági helyzet nem segíti a civilszervezet munkáját, a kapható támogatások összege évek óta változatlan, alacsony, még csak az infláció mértékét sem követi. Az összesen 8693 tagot számláló szervezetnek a megyében tíz csoportja van, legnagyobb a tamási. Változatlanul nagy igény van körükben a lakás-akadálymentesítési támogatásra, ami maximum 150 ezer forint lehet. Tavaly négyszázötvenen fordultak ilyen irányú kérelemmel az egyesülethez. Változás a korábbi évekhez képest, hogy ezt a fajta támogatást eddig csak azok igényelhették, akiknek az ingatlan a tulajdonuk volt, most viszont már azok a mozgásukban korlátozott személyek is kérhetik, akik az adott lakásba állandó bejelentővel rendelkeznek, mondta Bognár Lászlóné elnökhelyettes-irodavezető.

Nagy az érdeklődés a tagság részéről a telefonpályázatok iránt, amit vezetékes készülék esetén két évente lehet igényelni. Akinek megítélik, az havi 1000-2500 forintot kaphat, jövedelem határtól függően. Családban élő esetében 63 ezer forint az egy főre eső jövedelemhatár, egyedül álló esedtében 80 ezer forint. A telefon pályázatot csak az I. vagy II. csoportos rokkantak, illetve a fogytékossági támogatásban részesülők vehetik igénybe. Nem változott a közlekedési költségtámogatás – 7 ezer forint/év –, és a gépkocsi szerzési támogatás 300 ezer forintos összege. Az utóbbi két támogatást az egyesület munkatársai az önkormányzatok és a háziorvosi szakvélemény alapján intézik. Ugyancsak szakorvosi vélemény alapján kapható a szekszárdi irodában kedvezményes uszodabérlet.

A TMME tagjai számának alakulása
1997:
4900
1999: 6400
2000: 7871
2003: 10014
2008: 8693
(Forrás: TMME)

Címkék#Szekszárd
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!