Közélet

2009.03.15. 12:44

Minden napra juthat program

Sünizene, Ringató, Mocorgó, baba-mama klub. A kisgyermekes anyák ma már nemcsak a játszótéren tudják kicserélni egymással tapasztalataikat.

Budavári Kata

Énekre, játékra, mozgásra épít azoknak a foglalkozásoknak a többsége, amelyeket kisgyermekeknek, illetve szüleinek szerveznek a szakemberek. Természetesen a városokban, nagyobb településeken élőknek több lehetőségük van. Szekszárdon az édesanya választhatja a védőnők által szervezett baba-mama klubot éppúgy, mint a Mocorgót, a babamasszázs tanfolyamot vagy a Ringatót. Bács Gáborné Nagy Ilona, kistérségi vezető védőnő arról tájékoztatott: klubok a szekszárdi és a bonyhádi kistérségben szinte minden olyan településen alakultak, ahol a védőnőknek székhelyük van.

A megyeszékhellyel ellentétben a községekben nincs külön foglalkozás várandós kismamáknak, illetve a kisgyermekes édesanyáknak és csemetéiknek.  A klasszikus baba-mama klubos találkozókon az anyák és a babák énekelnek, mondókákat mondanak, játszanak, így fejlesztik észrevétlenül a gyerekeket. Ugyanezen az elven alapul a Mocorgó is.


Balogh Krisztina fejlesztő pedagógus, gyógytestnevelő beszámolója szerint a kicsik módfelett élvezik, ha nagy labdán vagy gördeszkán mozgatják őket. A Mocorgó 1995-ben indult, akkor a tanulási- és mozgásfejlesztés volt a fő profil. A már meglévő játékokat, eszközöket és persze szakmai tudását kívánta a játszó vezetője más módon is hasznosítani. – A legújabb tervem az, hogy koraszülött babáknak, illetve olyan másfél-két-három éveseknek indítok foglalkozást, akiknek a mozgás- vagy a beszédkészségével vannak problémák – mondja a szakember. Szerinte koraszülöttek esetében túl gyakran hallani afféle kijelentéseket, hogy á, csak lusta ez a baba, aztán amikor a probléma egyértelművé, jól láthatóvá válik, már túl késő bármit is tenni. A babákat a tervek szerint három hónapos kortól lenne érdemes ezekre a foglalkozásokra elhozni.

A Ringatóban viszont nincs alsó korhatár. Olyannyira nincs, hogy várandós anyukákat is szívesen látnak, hiszen hallgatni már a néhány hónapos magzat is tud. A Ringatóra nem csak az édesanyákat várják, jöhetnek apukák, nagyszülők, aki szívesen énekelnek, játszanak együtt a kicsinyekkel, oldott, szeretet teli légkörben. Dr. Gállné Gróh Ilona zenepedagógus elmondta: éppen az a lényeg: hogy a szülő, nagyszülő merjen és szeressen énekelni. Itt nincs semmiféle gépzene, a gyerekeknek pedig annyi a dolguk, hogy valóban értékes zenét hallgassanak. Ez lehet magyar népdal, de más népek dalait is megszólaltatják a résztvevők ezeken az összejöveteleken. A Ringatót Szekszárdon Dr. Gállné Gróh Ilona egyik tanítványa, Vadai Henrietta tartja hétfőnként a Mérey utcai óvodában, valószínű azonban, hogy a foglalkozás néhány héten belül átkötözik a Babits Mihály Művelődési Házba.

A tamási művelődési ház baba-mama klubja is egyfajta kikapcsolódás az édesanyáknak. Tilkné Kovácsi Katalin védőnő örömmel mesélte, hogy éppen az anyukák szorgalmazták a megalakulást, bár a védőnők is nagyon időszerűnek találták a találkozások megszervezését. A mamák és babák két hetente jönnek össze. Ilyenkor a gyerekek pályázaton nyert játékokkal játszanak, a felnőtteknek pedig fül-orr gégész, nőgyógyász vagy éppen óvónő tart előadást. A csoport járt már a nevelési tanácsadóban is, legközelebbi alkalommal pedig a KRESZ-nek a babákat és mamákat érintő szabályairól rendőr beszél az érdeklődőknek. Dr. Bakóné Deák Zsuzsanna tamási kistérségi vezető védőnő tájékoztatása szerint Iregszemcsén, Gyönkön, Magyarkesziben, Simontornyán és Szakályban is működik klub. Az iregszemcsei egy éve alakult, a gyönki és a simontornyai viszont már hagyományokkal rendelkező, népszerű csapat.

Sünizene: Bölcsődés és óvodás korú gyerekeknek szól

Pakson a hét négy napján van lehetőség arra, hogy a szülők gyermekeikkel együtt Sünizenére menjenek. Hétfőn és kedden a művelődési központban van ilyen program, az előbbi délután, az utóbbi délelőtt. Szerdánként két foglalkozást tartanak a Pákolitz István könyvtár gyermekrészlegén. Az első csoport 9:15-kor, a második 10-kor kezd, a foglalkozásokat Cseke Klára tartja, aki azt is elmondta, hogy bölcsődés korú gyermekeknek szól a zenés, dalos, játékos program. A nagy igény miatt már idősebbeknek, óvodásoknak is tartanak Sünizenét, de azon a kicsik szülők nélkül vesznek részt.

Klasszikus Sünizenei foglalkozásokat Tolnán a zeneiskolában is tartanak, itt most éled újjá a csoport. Cseke Klára elmondta, hogy a főszerep a gyerekeké, de a kismamák kihasználják az alkalmat és a találkozást csevegésre is. A közös játék kikapcsolódást jelent számukra is.

Klasszikus Sünizenei foglalkozásokat Tolnán a zeneiskolában is tartanak, itt most éled újjá a csoport. Cseke Klára elmondta, hogy a főszerep a gyerekeké, de a kismamák kihasználják az alkalmat és a találkozást csevegésre is. A közös játék kikapcsolódást jelent számukra is. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!