Közélet

2009.03.31. 14:32

Nem hagyják kiszáradni a csapokat

Nem maradnak ivóvíz nélkül az ürgeváriak, szögezte le Balogh Árpádné Szakály polgármestere. A faluhoz tartozó pusztán élők azért aggódnak, mert a szolgáltatást biztosító sertéstelepet felszámolják.

TEOL/Rácz Tibor

Fodor Pius nem tudja elhinni, hogy a 21. században előfordulhat, hogy 13 család, közel hetven ember ivóvíz nélkül maradjon. Az Ürgevárpusztán élő 50 év körüli nagydarab férfi megrémül a gondolattól, hogy ettől a "luxustól" meg kellene válniuk. Ott jártunkkor az udvaron tüsténkedett, épp a népes baromfiudvar itatójába csorgatott egy kis vizet, amiért a pusztán működő gazdaságnak fizettek eddig, személyenként hétszáz forintot havonta.
[caption id="" align="alignleft" width="344"] Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]

A riadalmat az okozza a pusztán élő emberek körében, hogy a sertéstelepet felszámolják a közeljövőben. Attól félnek szolgáltató nélkül maradnak. Ürgevárpusztán nincs bolt, kocsma, már legalább 15 éve. Van viszont néhány ház, amit egy zúzottkővel leszórt, esős időben sáros utca köt össze, csönd, amit néha egy-egy kakaskukorékolás, kutyaugatás, és a szomszédok néhány szava tör meg. Emellett elég erősen érezhető a már említett sertéstelepről származó jellegzetes szag is.

Szegediék a szomszédban laknak, István és felesége betessékeltek. Mint mondták, a legutóbbi közmeghallgatáson amit a szakályi polgármester és képviselők tartottak, szintén téma volt a vízprobléma. A férfi szerint sertéstelepet működtető céggel évekkel ezelőtt egy szerződést írtak alá a családok arról, hogy bárki is működtesse a gazdaságot, kötelessége a lakóknak az ivóvizet szolgáltatni. Most azonban a vállalkozás megszűnik.

István állítja, hiába tartozik a puszta Szakályhoz, az önkormányzat mostoha gyerekként bánik a külterülettel.
– Annak ellenére, hogy egy műanyag-feldolgozó üzem, a sertéstelep, egy halászati cég, egy fafeldolgozó is működik itt, s ezzel néhány szakályinak is munkát ad, olyan út vezet be ide, hogy egy traktor alig tud rajta menni. Tele van húsz-harminc centi mély kátyúkkal – húzta alá Szegedi István. Hozzátette, hivatalos értesítést még nem kaptak arról, mi lesz a vízzel, azonban azt tudják, ha másnak nem, hát az önkormányzatnak mindenképpen kell valami megoldást találnia. S azt is szeretnék, hogy az utat is megjavítsák végre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]

Balogh Árpádné szakályi polgármester kérdésünkre azt mondta, semmi esetre sem maradnak víz nélkül az ürgeváriak. Az ellátás ugyanis az önkormányzat kötelező feladatai közé tartozik. Szabó Antal a gyönki vízmű vezetője átnézi majd a területet, és megvizsgálja, hogyan lehet megoldani a problémát, illetve milyen szerződéseket kell megkötni. Az út felújítására már kértek árajánlatokat. Ám, mint ahogy a vízrendszer, az is a sertéstelep tulajdonába került privatizációkor, így néhány hivatallal még végig kell zongorázni a teendőket. Ígéretet kaptak: lesz vízszolgáltatás.

Bóka János, a Pápa-Pig Sertéstenyésztő Kft. telepvezetője kérdésünkre elmondta, a sertéstelep korábban a Hőgyészi Állami Gazdaság részeként működött, a kút is az ő tulajdonuk volt. Ám a ''90-es évek elején a privatizáció során magánkézbe került, s ezzel együtt az ivóvízkút is. Az évek során, bevett szokás szerint mindig egy csekély összegért cserébe kapták az emberek a vizet. Mérőórák egy háztartásban sem voltak, és sokan nyaranta a kiskertjüket is ezzel locsolták. A felszámolás alatt álló cég telepvezetője azt mondta, főnökeit a polgármester kérésére megkérdezte arról, mi lesz a vízellátással, s ígéretet tettek arra, hogy a szolgáltatást nem szüntetik meg. Ha nem lesz új tulajdonosa a telepnek, akkor kell keresni valakit, aki a kutat tovább működteti, és elvégzi a karbantartási illetve a kötelező – egészségügyi előírásoknak megfelelő – feladatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!