Közélet

2009.03.03. 19:11

Romafórum: a hátrányos megkülönböztetés volt a téma

Lehetőség nyílt arra, hogy a szekszárdi Esélyek Házában éljenek panasszal mindazok, akiket valamilyen hátrányos megkülönböztetés ért. A panaszt onnan a kisebbségi ombudsmanhoz továbbítják. Név és cím nélkül nem lehet panaszt tenni, azt viszont kérheti az ügyfél, hogy kezeljék diszkréten kilétét. Hátrány senkit sem érhet azért, mert valamilyen visszásságot tett szóvá.

TEOL/V.T.

Erről esett szó azon a keddi fórumon, amelyre a cigány kisebbségi önkormányzatok vezetőit és képviselőit hívta az Esélyek Háza. A programot azzal a céllal rendezték, hogy felhívják a figyelmet a lehetőségre, amit a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa Hivatalával és az Egyenlő Bánásmód Hatósággal együttműködve kínálnak. A fórum első előadója, dr. Tirjer Nikol ügyvéd, az Esélyek Háza jogi tanácsadója aláhúzta, hogy a panasztétel illetékmentes. Csak a különféle hatóságok és közszolgáltatók cselekedetei és mulasztásai esetén lehet kifogással élni. Az is elhangzott a fórumon, hogy csak abban az esetben lehet a kisebbségi biztoshoz fordulni, ha az egyéb jogorvoslati lehetőségeket az érintett már kihasználta.

A fórumon a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa Hivatalának munkatársai is hasznos tudnivalókkal látták el a megjelenteket. Mátisné Orsós Julianna, az Esélyek Háza vezetője elmondta, hogy a többi kistérségi központban is tartanak hasonló tájékoztatót annak érdekében, hogy minél többen éljenek a közvetlen panasztétel lehetőségével. A három szervezet közötti együttműködést egyébként az hívta életre, hogy korábban az ombudsmanhoz főként a fővárosból érkeztek panaszok, ami valószínűleg nem azt jelenti, hogy vidéken nincs visszaélés. A szakemberek szerint sokkal inkább az információ hiányának és az utazási nehézségeknek tudható be a főváros túlsúlya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!