Közélet

2009.03.26. 14:01

Szomorú valóság: sokaknak már élelmiszerre sem futja

A nyaralás és a szórakozás az első, amiről lemondanak az emberek, ezt a lakásfelújítás és az autócsere követi. Akiknél tovább szorul a nadrágszíj, azok a minőségi ételekről és a ruházkodásról is kénytelenek lemondani.

TEOL/V.M.

Könyvet és drága édességet egyre többen csak jeles alkalomra, karácsonyra, húsvétra, születésnapra vásárolnak. Megtörtént az elképzelhetetlen is: csökken az élelmiszervásárlás mértéke. A kereskedelmi és iparkamara elemzése szerint Tolna megyében a kereskedelmi forgalom tavalyi 4 százalékos visszaesése az idén elérheti a 6 százalékot.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A válság, a kevesebb pénz takarékosságra ösztönzi az embereket (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

– Az exkluzív édességekből csak a jeles ünnepek idején fogy, és szemmel látható a forgalom visszesése a hónap utolsó néhány napján – mondta dr. Miseticsné Győri Erzsébet, a szekszárdi, Arany János utcai élelmiszer áruház vezetője.
A forgalom 24-25-éig a megszokott, a hónap végén azonban csak a legalapvetőbb élelmiszerek fogynak, azokból is csak a minimálisan legszükségesebb mennyiség. Az üzletvezető azt tapasztalta, hogy az emberek sokkal jobban odafigyelnek a különféle akciókra, és az akciós áruból igyekeznek többet beszerezni és tartalékolni belőle.

A lakosság nem csak az akciós termékek vásárlásával, és a luxuscikkek mellőzésével igyekszik takarékoskodni. Mint azt Németh László, az Alisca Terra Kft. üzemvezetési igazgatója elmondta, egyre többen cserélik a szemetesedényeket kisebb méretűre, így csökkentve a szemétszállítási díj mértékét. Ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem csak takarékoskodást jelent, hanem azt is, hogy környezettudatosabb a lakosság, és többen veszik igénybe a szelektív hulladékgyűjtőket.

Az év első két hónapjában országosan ezer üzlet zárt be – mondja dr. Fischer Sándor, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. Tolna megyei statisztika erről még nem készült, de saját környezetében mindenki találkozhat felszámolt, kiürített üzlethelyiséggel. A válság hatása elsősorban a kereskedelemben érződik. Megtörtént az is, amit évtizedekig elképzelhetetlennek tartottak: kevesebb élelmiszer fogy. Mint a kamara elnöke mondja, ez egyben azt is jelzi, hogy takarékosabban, átgondoltabban vásárolnak az emberek, nem engedhetik meg maguknak a pazarlást.

A nagyobb áruházláncok jobban veszik az akadályt, a kisebb üzletek azonban nehéz helyzetbe kerülhetnek. Ami – sajátos módon – biztató lehet az az, hogy mivel a megyében nincsenek nagy gyárak, cégek, tömeges elbocsátásokra nem kell számítani, mint mondjuk Vas, Győr, vagy Fejér megyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!