Közélet

2009.04.12. 07:25

A feltámadás ad reményt az embereknek

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadása erősíti a túlvilági létezésbe vetett hitet. Bacsmai László plébános szerint a válság, a kiúttalanság érzése is sokakat fordít Isten felé.

Wessely Gábor

A XX.-XXI. századi ember Isten nélkül akarja megoldani problémáit. Önerőből, vállalkozó szellemben. De be kell látnia, hogy ez nem megy. Csak Isten parancsait szem előtt tartva működhet egészségesen a világ.
Bacsmai László szekszárdi plébános meg van arról győződve, hogy ha Isten rendeléseit betartanák az emberek, nem lenne trükközés, csalás, lopás. Békés, becsületes országot építhetnénk.

– A szerzésvágy, az evilági dolgok túlságosan lekötik az embert - mondja. – Holott igazi hazánk odaát van. Fel kell néznünk olykor a csillagokra, rá kell eszmélnünk, hogy a földi kincsek hajszolása, birtoklása nem okoz igazi boldogságot.
 
S mi okoz?
– A túlvilági életbe vetett hit. A kereszténység lényege, legnagyobb ünnepe a húsvét. A feltámadás ad reményt mindannyiunknak. Tulajdonképpen minden vasárnap erről emlékezünk meg a szentmisén. Ha Jézus feltámadt, mi is feltámadhatunk. És akkor a halál az emberi létezésben csupán egy vessző, nem pont.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bacsmai László szekszárdi plébános szerint az a baj, hogy az ember elveszítette Istentől való függőségének tudatát
[/caption]

Mi a bizonyíték Jézus feltámadására?
– Az első, szembetűnő bizonyíték az üres sír. Asszonyok mentek oda, hogy illatos olajokkal megkenjék a testet, ám a test nem volt ott. Hívták Péter és János apostolt, akik a sírboltba lépve látták az ott hagyott, összehajtogatott halotti lepleket, s nem kételkedtek többé a feltámadásban. Később - a Biblia szerint - Jézus többször is megjelent az apostolok között, sebeit megmutatva, a túlvilágba vetett hitüket ezáltal is erősítve. Tulajdonképpen a keresztény hit alapja a feltámadás. Anélkül értelmét vesztené. 

Hogyan kell készülni a húsvétra?
– Az ünnephez méltó módon. A test és a lélek rendbe szedésével. A keresztény ember negyvennapos böjttel készül. Már korábban, a zsidók is ünnepeltek ilyenkor. Méghozzá az egyiptomi fogságból való megszabadulást. Ilyesfajta üzenete a katolikus húsvétnak is van: a haláltól való megszabadulás.

Sok jelképe van az ünnepnek: nyuszi, tojás, sonka. Melyeket kell komolyan venni?
– A nyuszit semmi esetre sem. Bájos dolog, de egy fordítási hiba következtében csapódott az ünnephez. A tojás elfogadott szimbólum, az újjászületést jelképezi. A sonka a bárány megfelelője, a torma pedig a keserű salátáé. A zsidók azt ették szabadulásukkor, keserű sorsukra emlékezve.

A mostani magyar hétköznapok  is elég kesernyések. Segíthet-e a hit?
– A válság, a kiúttalanság érzése sokakat fordít Isten felé. Ez a helyzet is arra döbbent rá bennünket, hogy nem elég az evilági folyamatokra koncentrálni. Ennél többre vagyunk hivatva. Az igazság az, hogy napjainkban nem a gazdaság, hanem az ember van válságban. Mégpedig azért, mert elveszítette Istentől való függőségének tudatát.

Jézus szenvedéstörténetét 14 stáció mutatja be

Minden településen van Kálvária-domb, ahol Jézus keresztútjának állomásait járják végig nagypénteken a hívek. A stációk a következők: 1. Pilátus halálra ítéli Jézust, 2. Jézus vállára veszi a keresztet, 3. Jézus először esik el, 4. Jézus találkozik édesanyjával, 5. Cirenei Simon segít a keresztet vinni, 6. Veronika kendőt nyújt Jézusnak, 7. Jézus másodszor esik el, 8. Jézus vigasztalja az asszonyokat, 9. Jézus harmadszor esik el, 10. Jézust megfosztják ruháitól, 11. Jézust keresztre szegezik, 12. Jézus meghal a kereszten, 13. Jézus testét leveszik a keresztről, 14. Jézus holttestét sírba teszik.

Bacsmai László szekszárdi plébános szerint az a baj, hogy az ember elveszítette Istentől való függőségének tudatát -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!