Közélet

2009.04.11. 16:18

Fonalférget rejthet az ellenőrizetlen sonka

Harminc üzletet, vásárt, állattartót, boltot jártak végig a megyében az élelmiszer-ellenőrök, a munkaügyi felügyelők, illetve a társhatóságok közösen. Kirívó szabálytalanságot nem találtak.

Mauthner I.

Dr. Maróthy Zsuzsa, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal élelmiszer-ellenőrzési igazgatóságának higiénikusa kérdésünkre elmondta, április 1-től 30-ig tart a Kikelet II. elnevezésű fogyasztóvédelmi ellenőrzés, melynek célja a vevők és a tisztességes kereskedők védelme.

Az idei akció új eleme, hogy az étrendkiegészítők forgalmazásával foglalkozó üzleteket, valamint a bárányszállító járműveket is ellenőrizték. Ez utóbbiaknál az állatvédelmi szempontokat vizsgálták.

Dr. Maróthy Zsuzsa elmondta, kirivó szabálytalanságot nem tapasztaltak. A sonka és a húskészítmények jelzésével, tárolásával nem volt gond. Általában az árak utaltak a minőségre is. Külön említést érdemel az a tény, hogy erre az időszakra jellemző a nyers füstölt sonka fogyasztása is.

Veszélyforrást jelenthet a Trichinella fonálféreg fertőzés, ha olyan terméket vásárolunk, melyet állatorvos nem ellenőrzött. A piacon, kistermelőknél árusított sonkán is keresni kell a hatósági igazolást.

A vendéglátóhelyeken viszont több szabálytalanságot is tapasztaltak a megyei ellenőrök. Lejárt szavatosságú alapanyagokat találtak a fagyasztóládákban, illetve higiéniai hiányosságok miatt fizet majd bírságot több üzemeltető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!