Közélet

2009.04.02. 20:00

Jól jártak a magyarok a svábokkal

Németek a Kárpát-medencében címmel rendeznek nemzetközi előadássorozatot.

R. T.

Kishegyesen, Szikicsen és Bácsfeketehegy térségében több, mint 220 évvel ezelőtt telepedtek le a svábok. A ma ott élők büszkék arra, hogy olyan ősök leszármazottai, akik a többi akkori letelepülttel, magyarokkal és szerbekkel, hozzájárultak ahhoz, hogy ez a mocsaras vidék termékeny, gyümölcsöző talajjá változzon. Az itt otthonra lelt népek példás társadalmat hoztak létre, amely mindenki számára elfogadhatóvá tette az együttélést. Ehhez hasonlóan a Völgységi svábság is meghatározó szerepet töltött és tölt be ma is a bonyhádi és a völgységi társadalmi és közéletben. Ezért is választotta egy előadássorozat nyitótémájaként a németséget Nagy István szervező.

Csütörtökön délután kezdődött és szombat délutánig tart Németek a Kárpát-medencében című nemzetközi konferencia, ahol a szikicsi svábság története mellett mintegy 30 érdekes előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus gimnáziumban. Az ünnepélyes megnyitón a konferencia védnökei, Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Kerületének elnöke, Potápi Árpád Bonyhád polgármestere valamint dr. Bayer József, az Axel Springer Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója is részt vettek.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Bayer József, (balról) az Axel Springer Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Bonyhád szülötte is ellátogatott az előadásra
[/caption]

Ónodi Szabolcs a gimnázium igazgatója beszédében elmondta, az intézményt, amelynek főépülete száz évvel ezelőtt épült,  németajkú evangélikusok alapították. Egyrészt nekik, és róluk is szól ez a konferencia. Pröhle Gergely a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, a rendezvény fővédnöke nyitóbeszédében kiemelte, különös felelősség a német gyökerű identitást – ha a nyelvhasználatban nem is – de a hagyománytiszteletben mindenképp megőrizni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!