Közélet

2009.04.11. 18:43

Milyen étel kerül az ünnepi asztalra?

Nagyszombattól kötözött, pácolt, nyers, előre főzött, bajor és parasztsonka kerül a legtöbb ünnepi asztalra. A választék széles, csupán ízlés és pénztárca kérdése, mi kerül a húsvéti asztalra.

Mauthner Ilona

A tojás, a sonka, a hal és a füstölt áru a legkeresettebb termék ezekben a napokban. Változatos áron és minőségben kínálják mindezt a kereskedők. Húsvétra, nagypéntekre készülődve kétszer többen vásárolnak halat, mint egy átlagos hétvégén. Nem is annyira a halészlé dívik ilyenkor, hanem a rántott vagy a sült hal. Ennek a terméknek az ára is változatos, van ahol 750 forintot kérnek kilójáért, van ahol 860-at, szeletelve pedig 1400-at.

A legolcsóbb füstölt-nyers kötözött sonka kilója 600 forint körül van, de ettől a fogyasztó ne várjon olyan íz- és húsminőséget, mint egy 1200 forintos terméktől, mondta egy megkérdezett kereskedő. Tapasztalata szerint a vásárlók többsége most jobban megnézi, mire ad ki pénzt, és az emberek kíváncsiak arra is, tartalmaz-e tartósítószert a kiválasztott termék.


A szekszárdi Arany János utcai Dália üzletben igyekeztek minőségi húsokat összeválogatni. Itt a legolcsóbb a sertéshúsból készült kötözött vákumos sonka, melynek kilója most akciósan 799 forint. A nyers kötözött sonka kilója 1379 forint. - A parasztsonka ára is megfizethető, kilója 1590 forint, de a közel 6-7 kilós combot egyben kell megvásárolni - mondta Miseticsné Győri Erzsébet üzletvezető. Hasonló a helyzet a többi üzletben is.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A hal hagyományos étel nagypénteken
[/caption]

A vásárlók gyakran csak az árakat nézik, pedig érdemes azt is tudni, mi a különbség sonka és sonka között. Ebben segít eligazodni egy szekszárdi hentes. A parasztsonka hústartalma például százszázalékos, nem vizes, szalonnával fedett, megfelelően formázott. A sertéscombból vagy lapockából készített kötözött, nyers sonkák már változatos minőségűek. A címkén fel van tüntetve, mennyi a hús- és víztartalma, ennek megfelelő az ára is. Átlagosan 1200 - 1700  forint között van kilója. A bajor sonka a legdrágább: kilónként 2300 forint.

Sokan vannak, akik sonka helyett füstölt csülköt vásárolnak, mert a húsát jobban szeretik, ebből több üzletben is akcióznak, kilóját 680 és 890 forint között kínálják.
Ma már a piacokon is nyugodtan vásárolhatunk házi sonkát, szalonnát, igaz az árusítást feltételekhez kötötte - fedett tárolás, hatósági pecséttel ellátott termék - az élelmiszer-ellenőrző igazgatóság. Az árak itt is hasonlóak mint az üzletekben.

A különféle piackutatók adatai szerint már tavaly is húsz százalékkal kevesebb sonkát vásároltak az emberek, mint az azt megelőző évben.
Bár nagyon sokan fogyasztják a tavaszi ünnep alatt, kevesen tudják, hogy miért is kerülnek pont ezek az ételek a tányérra. A húsvéti bárány áldozati jelkép, amelyet már az ószövetségi zsidók is fogyasztottak keserű salátával és kovásztalan kenyérrel Egyiptomból való megmenekülésük emlékére. Napjainkban bárányt ritkán tálalnak fel a tavaszi ünnepen, leginkább a képeslapokon találkozhatunk vele. A helyét a húsvéti sonka vette át. A paraszti életet szimbolizáló étel a XIX. században terjedt el, és rövid idő alatt teljesen egybefonódott az ünneppel.

A tojás és a húsvét kapcsolata is szimbolikus jelentésű. Egyik szokás úgy tartja, hogy a tojás héja az Ótestamentumot, a belseje az Újszövetséget jelképezi, a pirosra festett tojás pedig Jézusnak az emberekért kiontott vérére utal. A sonka és a tojás mellé a torma dukál. A zalai hagyományok szerint húsvétkor a torma a keserűséget jelképezi. Először mindig ebből ettek, hogy emlékeztesse az embereket arra, hogy Jézus szenvedett a feltámadás előtt.
Régen a húsvéti ételeket vasárnap reggel, a szentmisén megszentelték, és csak ez után fogyasztották el őket. Ezt a hagyomány több településen ismét felélesztették.

Akkor igazi a főtt sonka, ha saját levében hűl ki

A sonkát langyos vízben mossuk meg, majd áztassuk be fél-egy napra. Ezután egy nagy edénybe engedjünk annyi friss hideg vizet, hogy ellepje a sonkát, majd kezdjük el főzni. Ha nagyon füstölt, akkor az első vizet fél óra elteltével öntsük le róla. Körülbelül 3-4 órán keresztül főzzük babérlevéllel, fokhagymával ízesített vízben. Mikor megpuhult, a saját levében hagyjuk kihűlni. Miután leöntjük róla a levét, hideg helyre tegyük. A levében megfőzhetjük a tojásokat is, melyeknek ez különleges ízt ad.

Húsvétra kínáljuk: gombás báránycomb

Elkészül 60 perc alatt, hozzávalók 4 személyre: 60 dkg báránycomb, 30 dkg húsos zöldpaprika, 25 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg hagyma, 1 csokor metélőhagyma, 2 dl vörösbor, 1 kk. rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 ek. liszt, 2 dkg zsír és só.

A húsból 16 szeletet vágunk, sóval és rozmaringgal ízesítjük, majd forró zsíron kisütjük. A gombákat kettévágjuk, a paprikát, hagymát és szalonnát felkockázzuk. A szalonnát és hagymát zsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a gombát. Pár percig pároljuk, ráhintjük a lisztet, felengedjük a borral, hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot, a felaprított metélőhagymát és az összetört fokhagymát, majd 8-10 percig főzzük. Ha elfő a leve, kevés vizet adunk hozzá.

A húst a mártással és sült paprikával kínáljuk. A paprikát belül sózzuk, majd pár percig grillezzük.

Elkészül 60 perc alatt, hozzávalók 4 személyre: 60 dkg báránycomb, 30 dkg húsos zöldpaprika, 25 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg hagyma, 1 csokor metélőhagyma, 2 dl vörösbor, 1 kk. rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 ek. liszt, 2 dkg zsír és só.

A húsból 16 szeletet vágunk, sóval és rozmaringgal ízesítjük, majd forró zsíron kisütjük. A gombákat kettévágjuk, a paprikát, hagymát és szalonnát felkockázzuk. A szalonnát és hagymát zsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a gombát. Pár percig pároljuk, ráhintjük a lisztet, felengedjük a borral, hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot, a felaprított metélőhagymát és az összetört fokhagymát, majd 8-10 percig főzzük. Ha elfő a leve, kevés vizet adunk hozzá.

A húst a mártással és sült paprikával kínáljuk. A paprikát belül sózzuk, majd pár percig grillezzük.

Akkor igazi a főtt sonka, ha saját levében hűl ki A sonkát langyos vízben mossuk meg, majd áztassuk be fél-egy napra. Ezután egy nagy edénybe engedjünk annyi friss hideg vizet, hogy ellepje a sonkát, majd kezdjük el főzni. Ha nagyon füstölt, akkor az első vizet fél óra elteltével öntsük le róla. Körülbelül 3-4 órán keresztül főzzük babérlevéllel, fokhagymával ízesített vízben. Mikor megpuhult, a saját levében hagyjuk kihűlni. Miután leöntjük róla a levét, hideg helyre tegyük. A levében megfőzhetjük a tojásokat is, melyeknek ez különleges ízt ad. A hal hagyományos étel nagypénteken -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!