Közélet

2009.04.08. 11:07

Minden támogatásra rögtön le kell csapni

A kormány a megye vállalkozóit arra biztatja, hogy éljenek a támogatásokat hozó pályázati lehetőségekkel. Ugyanakkor megkapták, hogy fel kellene gyorsítani a döntési folyamatot.

TEOL/Szeri Árpád

A munkahelyek megtartása. Ez a központi eleme a kormányzat válságkezelésének – közölte Tukacs István azon a fórumon, amely kedden Szekszárdon, a vármegyeházán várta a vállalkozókat és közigazgatási vezetőket. A válságövezeteket érintő kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős kormánybiztos többek között elmondta: a legfőbb célkitűzés megvalósítása érdekében olyan intézkedések szükségesek, melyek mérsékelik a munkára rakódó terheket. A vállalkozók esetében ez adó- és járulékcsökkentéseket jelenthet, a munkavállalókat tekintve pedig erőteljesebben kell megjelennie a munkára való késztetésnek: magyarul, legyen olyan helyzet, melyben érdemes dolgozni.


– Egy hónapja már jártam Tolna megyében és beszélgettem vállalkozókkal – folytatta Tukacs István. – Az jól látszott, hogy az autóipari klaszterhez kapcsolódó beszállítók túl akarják élni ezt a nehéz helyzetet. Ehhez a magától értetődő törekvéshez minden segítséget meg kell nekik adni. Azt gondolom, azok járnak jó nyomon, akik a túlélést a munkahely megtartásban látják. Hadd tegyem hozzá: értettem azt a kritikát is, mely a lassú és bonyodalmas ügyintézést tette szóvá. Igyekszünk minden döntési folyamaton gyorsítani.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az emelvényen Tukacs István, az asztalnál Halmai Gáborné és Gáspár Bence. Az előadások után személyes konzultációkat vehettek igénybe a vállalkozók.
[/caption]

Gáspár Bence, a MAG Zrt. főosztályvezetője egyebek mellett a vállalkozásoknak kínált EU-s támogatásokról, a mikrohitelekről, a munkahely-megtartás eszközeiről, valamint az exportpiacok beszűkülésével küszködő vállalatoknak nyújtható szolgáltatásokról adott körképet.

– Bízunk abban, hogy a Tolna megyei vállalkozók még erőteljesebben kiveszik a részüket a támogatásokból – mondta Gáspár Bence. – Azt kell ugyanis látnunk, hogy ebből a szempontból a megye saját lehetőségeihez – vállalkozásainak arányaihoz, azok össztermék termelő képességéhez – képest valamelyest alacsonyabban teljesített. Az adatok azt mutatják, hogy a Tolna megyei vállalkozások, még Dél-Dunántúlon, tehát a régión belül is kevésbé érzik azt, hogy a lehetőségekkel ők is bátran élhetnek. Egyszerűbben fogalmazva, a Tolna megyei vállalkozások sokat nyernek ugyan, de nem eleget. Nem tudom megmagyarázni, hogy ez miért van így, csak feltételezéseim vannak: talán azt hiszik néhányan – hallottam is ilyesmit –, hogy úgyis minden pénz Budapestre megy. Jóllehet a pénz nagyobb része a vidéki régiókat, köztük a Dél-Dunántúlt gyarapítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!