Közélet

2009.04.29. 09:09

Összekötők közvetítenek majd a romák és a rendőrök között

Feszültségek ugyan vannak a roma-nem roma viszonyban, de komoly aggodalomra okot adó jelenségek még nincsenek. Így jellemezte a megyei helyzetet dr. Soczó László, a Tolna megyei bűnmegelőzési koordinációs bizottság keddi ülésén.

Sz. Á.

A megyei rendőrfőkapitány hozzátette: arra törekszik, hogy ne is legyen gond, olyan súlyos pedig végképp ne, mint amilyen az ország északkeleti részének több településén kialakult. Ezt a törekvést szolgálja egy új típusú megállapodás, amit a rendőr-főkapitányság köt a roma önkormányzati vezetőkkel, bevonva a kezdeményezésbe a polgárőrséget is. A dokumentum aláírására felkérik a megyei közgyűlés elnökét is, majd a nyílt szerződést elküldik az önkormányzatoknak, bízva csatlakozásukban.

A megállapodás értelmében a felek bármilyen etnikai konfliktust, avagy félelemkeltésre alkalmas cselekményt azonnal jeleznek egymásnak, majd áttekintik a helyzetet és kellő tájékozódás után együtt adnak ki hivatalos nyilatkozatot. A rendőrség a vizsgálatba bevonja a romák képviselőit is, folyamatosan tájékoztatva őket. A cigányság vállalja, hogy kijelöl egy olyan felelős személyt, aki összekötő szerepet tölt be a megyei kapitányság – avagy a rendszer kiteljesedésével a települési kapitányságok –, valamint a roma közösségek között. Ezzel remélhetőleg elejét lehet venni annak, hogy az esetleges baj még nagyobbá váljon.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sárközi János József (balról), dr. Soczó László rendőrfőkapitány és Kalányos János a bizottság ülésén, a megyei önkormányzat hivatalában
[/caption]

Kalányos János, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke – egyúttal mint összekötő – szerint a megállapodás példaértékű lehet a többi megye számára. Sárközi János József, megyei etnikai és kisebbségi koordinátor kijelentette: a szerződés a roma embereket is a rendőrség munkájának segítésére ösztönzi. Dr. Puskás Imre, Tolna megye közgyűlésének elnöke kijelentette: biztos benne, hogy a megállapodást a megyei önkormányzat is támogatni fogja. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!