Közélet

2009.04.08. 12:13

Válságtól zsugorodik a falunap

Dalmand, Várong és Kocsola is a tavalyinál kisebb falunapot tervez idén. Sikeres pályázatokban és szponzori támogatásokban bíznak, hogy ezt megvalósíthassák. A programok is változnak, Kocsolán újdonság lesz a tűzijáték, dalmandon elmaradnak a külső fellépők.

TEOL/Kazinczi Kata

A kulturális bizottság tárgyalja a dalmandi falunap kérdését április 8-án, azaz a mai napon. A falunap előre kitűzött időpontja szeptember 12-e. Bondorné Nagy Ibolya polgármester elmondta, hogy az idei falunap szervezésére a korábbiaknál szűkösebb anyagi feltételek álnak rendelkezésükre. Egy magas színvonalú, egész napot betöltő programcsokor közel egymillió forintba kerül. Ezt a kiadást a település idén nem engedheti meg magának.– Mivel már évek óta hagyomány a falunap, ezért idén is szeretnénk azt megszervezni – folytatta a polgármester. – De ebben az évben kicsit változtatunk a korábbi szemléleten. Szeretnénk a lakosságot is aktívan bevonni, mind szervezőként, mind résztvevőként. Az én véleményem szerint leginkább úgy spórolhatunk, ha nem külső előadókat hívunk meg a falu ünnepére, hanem a lakosság összefogva vesz részt a közös ünneplésben. Egyik programelem lehetne például a közös főzés.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nagyszabású rendezvény volt tavaly Gyulajon a szüreti felvonulás. A bírónét Herczeg Tímea, a bíró szerepét a férje, Herczeg Viktor alakította (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A nehéz gazdasági helyzet a várongi falunapnak sem kedvez. A korábbi években három-négyszázan is ellátogattak a kis településre, idén viszont ide sem várnak ennyi vendéget. Brunner Dezső polgármester így emlékezett vissza a várongi falunapokra: – Az idelátogatók mindig kedvelték az egész napos rendezvényünket. Az eszem-iszom mellett programokkal színesítettük a kínálatot. A környékbeli vadásztársaságok felajánlásából helyben készült a finom étel. Ezt a helybélieknek és az elszármazottaknak még tavaly is ingyen szervíroztuk.
A falunappal egyidőben rendezik ugyanis az elszármazottak napját. Ilyenkor Várong hazavár mindenkit, aki valaha itt élt. De nem csak a környékbeliek, hanem a külföldiek is szívesen látogatnak ilyenkor Várongra. Németek, hollandok és svájciak is rendszeresen visszatérnek a falunapra.

Hogy idén se maradjon el ez az ünnep, a Várongért Egyesület nyújtott be pályázatot a megyei önkormányzathoz. A polgármester bízik a pályázat sikerében, hiszen minden kis támogatás számít akkor, ha egy 500 ezer forintos rendezvény szervezése a tét. Emellett vállalkozók is rendszeresen támogatják a falunap létrejöttét.

Támogatókat vár Kocsola is a falunap finanszírozásához. A biztonság kedvéért azonban pályázatot is nyújtottak be, amennyiben minden a tervek szerint zajlik, ehhez Kocsola pályázati forrásból 200 ezer forintos támogatást kap majd. A település vezetése a falunap keretében megálmodta a „Kistérségi nemzetiségi napot”. A német és cigány kisebbség hagyományainak ápolása áll majd a rendezvény középpontjában. De a településen már megszokott falunapi események sem maradnak majd el. Így például a díszpolgári kitüntetés átadása, a főzőverseny vagy a rajzverseny. Újdonságként az operettest és a tűzijáték szerepel a programban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!