Közélet

2009.06.21. 09:12

Esélykülönbséget csökkent a központ

Magasabb színvonalú, teljesebb körű, lakosságbarát egészségügyi és szociális ellátást remélhetnek a Gyönk körzetében élők attól a programtól, amelyre a gyönki mikrotérség első körben sikeresen pályázott.

Steinbach Zsolt

– Csökkenti a társadalmi esélykülönbséget, ha létrejön az integrált egészségügyi és szociális mikrotérségi központ Gyönk környékének szerény gazdasági erejű, elöregedő lakosságú, zömmel ötszáz fő alatti településein – mondta Fekete József, Gyönk polgármestere azon a múlt heti tanácskozáson, amelyen a tervezett beruházásról adtak tájékoztatást.

A rövidebb nevén „közösségi pont" létrehozására a mikrotérség kilenc települése – Gyönkön kívül Diósberény, Keszőhidegkút, Miszla, Regöly, Szakadát, Szárazd, Udvari és Varsád – adott be nyertes pályázatot a DDOP-hoz. Mint kiderült, a legjobbat az indulók közül.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] letkép a gyönki gondozási központból. Ennek az épületnek a bővítésével tervezik megvalósítani az integrált közösségi pontot
[/caption]

A projekt lényege, hogy a jelenlegi gyönki, Petőfi utcai gondozási központ épületét kibővítik. Az egészségügyi szolgáltatások közül ott kap majd helyet a helyi harmadik háziorvosi körzet rendelője, a gyermekorvosi rendelő és a védőnői szolgálat.

A szociális szolgáltatások köréből továbbra is abban az épületben lesz a székhelye a családsegítő központnak és a gyermekjóléti szolgálatnak, a házi segítségnyújtásnak, a közösségi pszichiátriai ellátásnak, az idősek napközbeni ellátásának. Az egyik legfontosabb újdonság az lesz, hogy családi napközit, játszóteret és egy közösségi teret alakítanak ki a kibővített létesítményben.

A szociális alapellátást egyébként a Gyönk környéki önkormányzatok már másfél éve mikrotérségi szinten oldják meg, a gyönki Hegyhát Integrált Szociális Intézmény szakmai irányításával. Mint azt Fekete József elmondta, a tapasztalatok kedvezőek, magasabb az ellátás színvonala és kevesebbe is kerül a településeknek.

Waffenschmidt Ibolya, az integrált szociális intézmény vezetője a mikrotérségi központ előnyeit sorolva elmondta: az új helyi egészségügyi szolgáltatások között több olyan lesz, például fizioterápia, gyógytorna, amelyek igénybevételéért eddig Szekszárdra, vagy Pincehelyre kellett utazni.

Újdonság a háziorvosi ellátáshoz kapcsolódó otthoni szakápolás is, amely a kórházból frissen kikerülőknek nyújt segítséget. Kiemelte a családi napközi létrehozását, amely számos, jelenleg megoldatlan problémát orvosolhat a gyermekvédelem, családgondozás területén. A családi napközi egész napos felügyeletet biztosíthat a néhány hónapos kisdedektől a 14 éves gyerekekig. Ez segítheti számos szülő munkavállalását és például fogyatékos gyerekek ellátását is.

Fontosnak tartja, hogy a központban egy helyen lesznek az egészségügyi és szociális alapszolgáltatások. Ez lehetővé teszi, hogy a mindkét téren problémával küzdő embereket a szakemberek azonnal át tudják irányítani egymáshoz.

Waffenschmidt Ibolya hangsúlyozta, hogy mindezen lehetőségekkel nem csak a gyönkiek élhetnek. A mikrotérségben ugyanis minden településen van falugondnoki ellátás, a távolságok sem nagyok, a falugondnoki járművekkel a szolgáltatást igénylők szállítása megoldható. Arra is rámutatott, hogy a kistelepülések egyedül nem lennének képesek egy-egy szolgáltatást fenntartani.

Kétszázmillió forint értékű a beruházás

A beruházás teljes összege 200 millió forint, ebből mintegy 150 millió az épület bővítése, 17 millió juthat a berendezésre, eszközökre. Az uniós projekt 95 százalékos támogatottságú. A támogatás tényleges elnyeréséhez részletesen, az előírásoknak megfelelően ki kell dolgozni az első körben nyertes pályázatot. A második körös döntés ez év novemberében várható. A kivitelezés áprilisban indulhat, a beruházás 2010. végére fejeződhet be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!