Közélet

2009.09.24. 06:25

Emlékestet tartottak a költőről, a róla elnevezett könyvtárban

Emlékestet rendezett Pákolitz István költő születésének 90.- évfordulója alkalmából a Magyar Írószövetség az íróról elnevezett könyvtárban.

V. T.

Pákolitz István költő 1919-ben született Pakson. Halála után özvegye a szülővárosnak, s azon belül a Városi Múzeumnak adományozta Pákolitz István irodalmi hagyatékát, dolgozószobájának bútorait és a költő személyes tárgyait.

Az országos hírnévre szert tett író emlékét nemcsak ez, az emlékszoba őrzi. Az intézmény udvarán áll szobra, amelyet Farkas Pál szobrászművész készített. Minden évben itt, a városi múzeumban szavalóversenyt rendeznek emlékére. 2003-ban a városi könyvtár Pákolitz István nevét vetette fel.

Szerda este itt rendeztek emlékestet a Magyar Írószövetség Dél-Dunántúli Csoportjával abból az alkalomból, hogy Pákolitz István 90 éve született. A fiatal koráig Pakson élt költő munkásságát Békés Sándor újságíró, Bogádi Kis György tanár, G. Tóth Károly író, Szirtes Gábor szerkesztő, kritikus és Videcz Ferenc költő idézte fel.

A költő a kalocsai Érseki Tanítóképzőben szerzett oklevelet 1942-ben. Később az ELTE irodalom szakán diplomázott. Volt tanító és népművelő, 1960-80-ig a pécsi Jelenkor című folyóirat szerkesztője. Országos fórumon először 1943-ban jelentkezett verseivel, a Herczeg Ferenc szerkesztette Új időkben. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!