Közélet

2009.09.29. 11:26

Szépen mondták a meséket

Közel egy hétig tart a Pákolitz István Városi Könyvtár rendezvénysorozata a népmese napja alkalmából. A sorozatot egy mesemondó verseny, a Regélő nyitotta hétfőn.

TEOL/Vida Tünde

A Pákolitz István Városi Könyvtár rendezvénysorozatát egy mesemondó verseny, a Regélő nyitotta hétfőn reggel, amelyhez a könyvtár zsűritagokkal, különdíjakkal és a helyszín biztosításával járul hozzá. A programot a Paksi Úttörők szervezték. Vezetőjük, Mezősi Árpád elmondta, hogy hagyományosan Tolna megyei diákok és a három magyar ajkú testvérvárosban élő gyermekek neveztek. Ők egy-egy Benedek Elek mesével álltak társaik, a nézők és a Sebestyén István mesemondó által vezetett zsűri elé.

Az alsó tagozatosoknál Rovenszky Dávid lett az első Galántáról, második Füller Anna (Tengelic), harmadik Vislóczki Mátyás (Gyönk), különdíjat Sarlós Lillának ítélték, aki a paksi Deák iskola diákja. A felsősöknél a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskolát képviselő Nánia Csilla mesemondása tetszett legjobban a zsűrinek, második helyen Mezei Enikő (Visk) végzett, hamradik lett Mátics Anna (Nagydorog). A különdíjat Füller Kamilla (Tengelic) kapta.

– Gyönyörűen, tisztán, érthetően beszéltek a gyerekek – összegezte Sebestyén István. Hozzátette, hogy nagyon élvezték az előadásokat, de azt sokan elfelejtették, hogy a meséket nem szó szerint kell mondani, a leírtaktól el lehet térni. Gutai István könyvtárigazgató úgy tájékoztatott, hogy minden korosztálynak kínáltak-kínálnak programokat. A sokszínűség a könyvtárosok ötletességén túl a kiemelt évfordulót is jelzi: ebben az évben a nagy mesemondó, Benedek Elek születésének 150. évfordulóját ünnepeljük. A felnőttek pajzán meséket hallgathattak tegnap este a könyvtárban. Ezeket Sebestyén István kakasdi mesemondó tolmácsolta, míg a kisgyerkőcök és szüleik számára Cseke Klára zenepedagógus ígér sok mondókával, zenével tűzdelt programot.

A legkisebbeknek Sünizene és Kerekítő lesz, az előbbi a hagyományos időpontokban szerdán, utóbbi pénteken. Már most biztos, hogy népes közönség látja majd a Mi van a ládikóban? című meseműsort, a város óvodáiból, iskolából csoportok sora jelezte érkezését keddtől három napon át. Szerdán Pásztor Bertalan íróval, a Virágom, virágom és a Csodafurulya című könyvek szerzőjével találkozhatnak a gyerekek a Pákolitz könyvtár jóvoltából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!