Közélet

2010.02.27. 08:03

Eltűnik a kábelrengeteg az utcai látképből

Hétfőn elkezdődik az év legjelentősebb önkormányzati beruházása, a főutca egy részének rekonstrukciója. A kivitelező a TEERAG-ASDAG Kft. lesz, a szerződést e héten írták alá.

Vida Tünde

Három ajánlattevő közül egy Pakson még „ismeretlen” cég, a TEERAG-ASDAG Kft. nyújtotta be összességében a legjobb pályázatot a főutca rekonstrukciójára. A PORR konszernhez tartozó vállalkozás első ízben dolgozhat a városban.

Hegyi Zoltán cégvezető elmondta, hogy korábban Győr környékén végeztek hasonló munkákat, legjelentősebb projektjük viszont az M6-os Dunaújváros-Paks szakasza. A cégvezető elmondta, folyik a leendő alvállalkozók versenyeztetése. A szakipari feladatok ellátására keresnek partnereket. Helyi cégek is szerephez juthatnak, amennyiben megfelelő ajánlatot tesznek.

A kivitelező elképzelése az, hogy a felújítást a forgalom fenntartására, azaz félpályás útlezárás mellett végzik el, de erről még egyeztet a megrendelővel. Ezt figyelembe véve készül majd részletes forgalomtechnikai terv - tette hozzá a cégvezető.

2010 legnagyobb beruházása kezdődik, a főutca körforgalom és Vörösmarty utca közötti szakaszának felújításával. A beruházás részeként a szennyvízhálózat kivételével kicserélik a közműveket. Eltűnik a most látható kábelrengeteg, a vezetékek a föld alá kerülnek, a világításé és a kábeltelevízióé egyaránt.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A koncepció részeként egységes utcakép kialakítására törekszenek, úgy, hogy a kultúrált, biztonságos közlekedést is adott legyen Fotó: G. K.
[/caption]
Az útpálya aszfaltburkolatot kap, a parkoló, kerékpárút és járda térkőből készül. A főutcát – ahogyan ez már Pakson megszokott – faltól falig újítják fel, részletezte Hajdú János polgármester a szerződés aláírásakor.

A teljes költség 481 millió forint, amelynek túlnyomó részét saját forrásból fedezi az önkormányzat. A Regionális Fejlesztési Tanácstól 96 millió forintot nyertek el, illetve további 46 millió forintra számíthatnak a Közúti Koordinációs Központtól, de ennek megérkezésére még várni kell.
Az útfelújításokat természetesen nem véletlenszerűen végzi az önkormányzat, az egyetlen nem tervezett elem a pályázati lehetőségek kihasználása. Akkor ütemezik át a terveket, ha lehetőség nyílik külső források bevonására.

Cél, hogy a rekonstrukció eredményeként a gépjárművek, a gyalogosok és kerékpárosok is kulturáltan, biztonságosan tudjanak közlekedni. Legyen lehetőség a parkolásra, s ezek a megállóhelyek könnyen elérhetőek legyenek, a vezetékek kerüljenek a föld alá. A koncepció részeként egységes utcakép kialakítására törekszenek, így minden részletre, még az utcabútorok kialakítására is hangsúlyt helyeznek.

– Mintaértékű főutcát szeretnénk megépíteni – mondta Hajdú János. Hozzáfűzte, ahol lehet, lesüllyesztik az utat, azaz megpróbálják az eredeti szinthez közelíteni, mert az elmúlt években folyamatos ráaszfaltozásával egyre magasabb lett. A munkaterületet hétfőn adják át, a befejezési határidő augusztus 10-e.

Megváltozik a belváros közlekedési rendje is

Ahol szükséges, forgalomtechnikai változtatásokat is bevezetnek a főutca felújítása során. Az Erzsébet Szálló – azaz a Budapest felöl – érkező autósok nem fordulhatnak be a Villany utcába, az Árok utcából pedig egyáltalán nem lehet majd ráhajtani a Dózsa György utcára, mert zsákutca lesz. A Báthory utca délről észak felé egyirányú lesz, egyik sávját parkolásra lehet használni majd. Ezzel szeretnék orvosolni az e téren már most érezhető problémákat, amelyeket az átépítés csak fokozna. Valamennyivel kevesebb autó számára tudnak ugyanis parkolóhelyet kialakítani.

Kép: pafout5
Fotó: Karcsi
Képalá: A koncepció részeként egységes utcakép kialakítására törekszenek, úgy, hogy a kultúrált, biztonságos közlekedést is adott legyen

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!