Közélet

2010.02.19. 09:20

„Forrongó kavalkád pillanatképe lesz a választás”

A 2010-es választás pillanatkép lesz egy nagy forrongó kavalkádról, s egyáltalán nem zárja le a magyar pártrendszer átstrukturálódását - mondta Lakner Zoltán politológus, a Vision Politics vezető elemzője, a szekszárdi Vállalkozói Szalon legutóbbi vendége.

Ihárosi Ibolya

- Hány párt kerül be a parlamentbe?
- Három, négy, vagy öt. A politikai elemzők utálnak jósolni. Jelen helyzetben méginkább nehéz, mert több olyan párt is van, amelynek nincsenek hagyományai, viselkedésük nem ismert. A Lehet Más a Politikáról tudjuk, hogy városi, időközi választásokon képesek mozgósítani a szavazóikat, de hogy mit csinálnak mondjuk a szabolcsi IV. választókerületben, arról fogalma sincs senkinek. Az MDF-SZDSZ összefogásról még kétséges, hogy hány helyen tudnak elindulni, hány területi listájuk lesz, ezért változékonyak az esélyeik az öt százalékos parlamenti küszöb átlépésére. Ilyen helyzetben egy okos politikai elemző inkább figyel, mint jósol.
 
- Az LMP kampányfőnöke szerint, ha sikerül összegyűjteniük az ajánlószelvényeket, akkor bent vannak a parlamentben.
- Én is úgy gondolom, hogy március 19., az ajánlószelvények leadásának határideje bizonyos tekintetben fontosabb, mint maga a választás napja, különösen az LMP, az MDF és az SZDSZ tekintetében. A kopogtatócédulák összegyűjtéséhez ugyanis minden választókerületben jelen kell lenni.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lakner Zoltán politológus büszkén vállalja Ferge Zsuzsa-unokaságát Fotó: G. K.
[/caption]
- És a Jobbik?  
- Szerintem valamivel jobb eredményt ér el, mint amennyit a közvéleménykutatók jeleznek. Ők mondják, hogy a jobbikosok nem rejtőzködnek ugyan a hagyományos módon, mert ma már ”nem ciki” jobbikosnak lenni, de nagyon bizalmatlanok a közvéleménykutatókkal szemben.
   
- Mi lehet a következménye, ha kétharmados többséget szerez a győztes párt, várhatóan a  Fidesz?
- Az is érdekes, hogy miként lehet ezt megszerezni. Ha győznek mint a 176 egyéni választókerületben, akkor minimális töredékszavazatuk lesz, tehát az országos listáról 1-2 madátumot szerezhetnek. Ha a területi listás mandátumok több mint felét elviszik, akkor vagyunk kettőszázötvenvalahánynál, vagyis a határon, a kétharmadhoz 258 szavazat szükséges. Ha a területi listás mandátumok 60 százalékát elviszik, akkor átbillenhetnek a kétharmadba. De szerintem e nélkül is biztonsággal lehet kormányozni.

El lehet fogadni a költségvetést, az adótörvényeket, át lehet alakítani a családtámogatási rendszert. A kétharmad akkor fontos, ha például az egészségügyben olyan változtatásokat szeretnének végrehajtani, amelyhez mondjuk az önkormányzati törvényt kellene megváltoztatni.
 
- Előadásának a címe, hogy megváltozik a pártrendszer...

- Az elmúlt tíz évben tudtuk, hogy van két nagy párt, és két másik még szerepet játszik. Ez megszűnt. Ráadásul több olyan párt is van, amelyekkel kapcsolatosan a választások után is kérdések merülnek fel. Miként dolgozza fel az MSZP a várhatóan nagy vereséget? Az LMP-ről kiderül-e, hogy konzervatív, vagy inkább liberális zöld párt? Milyen következményei lesznek az MDF káder- és szavazatbővítési kísérletének?

Ezért gondolom, hogy a 2010-es választás pillanatkép lesz egy nagy forrongó kavalkádról, s egyáltalán nem zárja le a magyar pártrendszer átstrukturálódását. Hogy mi következik, az függ attól, hogy a kisebb pártok miként vezetik le a belső feszültségeiket, hogy az MSZP összeomlik-e, vagy éppen ellenkezőleg, megújul.

Ugyanakkor nem a levegőben lógnak ezek a pártok, tehát az sem mindegy, hogyan kormányoz majd a Fidesz. Milyen megoldásokat talál a társadalmi problémákra, és mit kezd a szorító gazdasági erőkkel. Közben bizonyítania kell azt is, hogy nem sodródik, ura az eseményeknek. Valamit mindenképpen be kell teljesítenie a hozzá fűződő várakozásokból.
 
- Olvastam, hogy szociálpoltikusként ”Ferge Zsuzsa-unoka”. Mit lehet kezdeni a növekvő szegénységgel?
- A pártok nem a vizek fölött lebegnek, bár néha azt gondolják, hogy a társadalmi problémákhoz nincsen közük. Kérdés, hogy a három legfontosabb problémát, az alacsony foglalkoztatottságot, a területi egyenlőtlenségeket és azt, hogy a közszolgáltatások nem működnek kielégítően, hogyan tudják kezelni. Ezekből következik hogy miként viszonyuljunk a szegénységhez. Most az is frusztrált, aki szegény, és az is, aki nem, mert utóbbi úgy érzi, hogy az ő pénzéből tartják el a másik csoportot, közben meg fél, hogy lecsúszik.

Nekem az a véleményem, hogy valamit tenni kell, s ezért büszkén vállalom a Ferge Zsuzsa unokaságomat. Remélem ő is vállalja. Legalább annyit el kellene érni, hogy működjön a társadalmi szolidaritás: legyen meg annak a tudata, hogy egy hajóban evezünk. Racionális érv is, hogy ha mások totálisan leszakadnak, az előbb-utóbb visszaüt, és az én élethelyzetemet is befolyásolja.

Róla írták

Lakner Zoltán 1975-ben született, a Vision Politics vezető elemzője. Róla írták: Higgadt, tárgyilagos elemzései, a partnert méltányoló vitastílusa mellett őszinte testbeszéde, leplezetlen gesztusrendszere és mimikája teszi őt hitelessé a (TV) néző szemében. Miközben a Miskolcon végzett Lakner politológus a javából, nem maradt hűtlen másik szakmájához, a szociálpolitikához sem, amelyet az ELTE Társadalomtudományi Karán tanult és tanít a mai napig. Lakner tehát afféle szociálpolitikus Ferge Zsuzsa-unoka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!