Közélet

2010.02.15. 11:03

Kobrák lesnek a közlekedőkre az M6-oson

A német filmsorozatbeli Cobra 11-hez hasonlóan Tolna megyében is hamarosan feláll az autópálya rendőrség. Több, mint ötven rendőr dolgozik majd az M6-os hozzávetőleg nyolcvan kilométeres tolnai szakaszán.

Steinbach Zsolt

Ha rendőrségi Mercedesekkel, Porsche-kkel, BMV-kkel végrehajtott, „Cobra 11"-típusú látványos autós üldözésekben remélhetőleg nem is lesz része az M6-os sztráda utazóközönségének, tavasztól a Tolna megyei autópálya rendőrség jelenlétét már minden bizonnyal érzékelni fogják az autósok. Amikor elindul a forgalom az M6-os új szakaszain, megkezdi működését az autópálya rendőrség is, előreláthatólag március végén.

Dr. Kovács Zoltán, r. ezredes, rendészeti igazgató, megyei rendőr-főkapitány-helyettes arról tájékoztatta a TEOL.hu-t, hogy két autópálya alosztályt hoznak létre. A több, mint ötven kilométeres Szekszárd–Dunaföldvár (északi) szakaszon paksi, míg a mintegy harminc kilométernyi Szekszárd–Bátaszék közötti (déli) részen bátaszéki központtal. Mindkét alosztály huszonhat fős lesz, és a megyei rendőr-főkapitányság, feladatában és elnevezésében is kibővülő, közlekedésrendészeti és autópálya-felügyeleti osztályához tartozik majd. Továbbra is dr. Szecsei Zsolt r. alezredes irányításával.

A két alosztályvezető fiatal, de rutinos, a megyében dolgozó rendőrtiszt lesz. A beosztottak közül azonban többen más megyéből érkeznek, lesz köztük korábban pénzügyőrként, vagy büntetés-végrehajtásban dolgozó, illetve frissen végzett pályakezdő is.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Szecsei Zsolt r. alezredes (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]
Az autópálya rendőrök az általános közlekedésrendészeti feladatokon kívül bűnmegelőzéssel is foglalkoznak, többek között a sztráda melletti benzinkutaknál, pihenőhelyeken, parkolókban. Természetesen végeznek gépjármű ellenőrzéseket, járőröznek, biztosítják a balesetek és a bűncselekmények helyszínét. De feladatukhoz tartozik szükség esetén a bűnözők üldözése és elfogása is. Az autópályán speciális közlekedési feladatokat ugyancsak el kell látniuk, egyebek mellett a déli szakaszon az alagutak miatt. Ezen kívül időnként akciókat, fokozott ellenőrzéseket, sebességméréseket végeznek majd.

Ilyen autókkal üldözik majd a gyorshajtókat!

Felvetettük: az összesen több, mint nyolcvan kilométeres autópálya szakaszra majdnem annyi rendőr jut, mint a teljes megyei közlekedés-rendészet létszáma. Ezzel kapcsolatban dr. Kovács Zoltán azt mondta: az M6-os Tolna megyei szakasza várhatóan akkora forgalmat fog lebonyolítani, mint a többi főútvonal a megyében összesen. A sztrádán a nap huszonnégy órájában kell biztosítani a folyamatos szolgálatot. Ehhez, a váltások miatt megfelelő létszámra van szükség. Egyszerre, egy időben, így is csak kettő-öt rendőr fog a pályán dolgozni.

Nagy teljesítményű járműveik lesznek

A két alosztályon járőrök, járőrvezetők, motoros rendőrök és baleseti helyszínelők-vizsgálók fognak dolgozni. Magyarországon a nagyjából húsz autópálya alosztályon mindenhol egységes típusú, nagy teljesítményű szolgálati gépkocsikkal és motorkerékpárokkal látják el rendőröket. Az egységes autótípus jelenleg a mintegy kétszáz lóerős RS Octavia, de vannak már ST Mondeo-k is. A motorok esetében 1300-as FJR Yamahák vannak rendszeresítve az autópálya rendőrségeknél. Vélhetően Tolna megyében is ilyen típusú gépekkel fognak dolgozni a rendőrök.

A két sztrádarendőrség székhely közül Bátaszéken már elkészült az új rendőrségi épület. Pakson egy használt ingatlanban működik majd a központ, az épületet a napokban fogják kiválasztani.

A két sztrádarendőrség székhely közül Bátaszéken már elkészült az új rendőrségi épület. Pakson egy használt ingatlanban működik majd a központ, az épületet a napokban fogják kiválasztani.

Dr. Szecsei Zsolt r. alezredes (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!