Közélet

2010.02.06. 16:34

Megdöbbentő eltérések a nők és férfiak várható élettartamában

Mind a nők, mind a férfiak esetében hetven év felett van a születéskor várható élettartam Tolna megyében – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ezen a héten közzétett, 2008. évre vonatkozó jelentéséből.

S. K.

Tolnában a férfiak születéskor várható átlagos élettartama 70,5 év volt. Ez jobb a dél-dunántúli átlagnál (69,9 év) és az országosnál (69,8 év) is.

A nők esetében a megyében 77,5 év volt a várható élettartam. Ez lényegében megegyezik a régiós átlaggal (77,4 év), és valamivel alacsonyabb, mint az országos mutató (77,8 év).

A Dél-Dunántúlon ebből a szempontból a legrosszabb kilátásaik a Somogy megyében élőknek voltak, ahol a férfiak születéskor várható élettartama 69,3, míg a nőké 77,1 év volt.

A legkedvezőbb életesélyekkel országosan a Közép-Magyarországon élők, ezen belül is a budapestiek, illetve a nyugat-dunántúliak rendelkeztek. Zala és Győr-Moson-Sopron megyében például a nők várható élettartama elérte a 79 évet.

A leghátrányosabb helyzetű megye ebben a tekintetben Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol egy 2008-ban született fiú csecsemő 67,4 életévre, egy lány pedig 76,5 évre számíthat. A férfiak, és különösen a középkorú férfiak magasabb halálozási aránya miatt a születéskor várható átlagos élettartam nemek közti különbsége országos átlagban 8, Tolna megyében pedig 7 év. A legnagyobb férfi-nő eltérés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (9,4 év) és Heves megyében (9,5 év) van.

A születéskor várható átlagos élettartam egyébként az egyik legjobb fokmérője a lakosság egészségi állapotának. Magyarország ebben a tekintetben jelentős lemaradásban van az Európai Unió országainak átlagához képest. A magyar nők 4–5, a férfiak 6–7 évvel rövidebb életre számíthatnak, mint az uniós átlag.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!