Közélet

2010.02.22. 07:38

Nem kell másik orvos! Lencse doktort mindenki szereti

Bár tervezte, mégsem bontott szerződést az önkormányzat dr. Lencse László háziorvossal. A falu lakói aláírásgyűjtéssel álltak doktoruk mellé, aki harminc éve praktizál náluk.

TEOL/V.T.

Lencse doktor úr korrektül ellátja feladatát. Igaz, ezt jó néhány éve nyugdíjasként teszi. – Az önkormányzat az én javaslatomra, azért kezdett el foglalkozni a prakxisával – mondta Hencze Sándor polgármester –, mert a doktor úr 68 éves. Nyugdíjas korú, előbb-utóbb azt mondja, hogy nem csinálja tovább, vagy az egészsége nem engedi. Az is tény, hogy helyben lakó orvost szeretnének, Lencse László pedig Tolnán épített házat, és átköltözött, anélkül, hogy ezt jelezte volna az önkormányzatnak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Lencse Lászlót szeretik Dunaszentgyörgyön
[/caption]

– Határozott elvárásunk és szándékunk, hogy olyan orvost találjunk, aki itt lakik – szögezte le a faluvezető. Majd hozzátette, tény, hogy nem érkezett emiatt panasz, de szerinte, ha nem is kötelezhető az orvos arra, hogy rendelési időn túl rendelkezésre álljon, azért ez elvárható. Ezek a körülmények ösztökélték, hogy javaslatot tegyen: fogjanak új orvos kereséséhez. A testület úgy döntött, hogy felbontják a szerződést és olyan orvost keresnek, aki helyben lakik.

Hencze Sándor megkereste, a szomszédos Gerjen háziorvosát, aki korábban is helyettesítette dr. Lencse Lászlót, hogy vállalná-e a helyettesítést a praxis eladásáig, illetve érdeklődik-e a praxis iránt. Ez nagy vihart kavart, akadt olyan képviselő, aki azzal vádolta meg, hogy „lemutyizta” a körzetet a gerjeni orvossal.

A helybeliek aláírásgyűjtésbe kezdtek, hétszázötvenen adták a nevüket ahhoz, hogy maradjon dr. Lencse László. Hiába hangzottak el az érvek, nem volt fogadókészség, mondta Hencze Sándor, aki tiszteli az orvost, és megfelelőnek tartja a munkáját, mégis úgy gondolja, hogy nem lenne szabad megvárni, amikor már nem tud dolgozni, mert megeshet, hogy az orvoshiány miatt nem találnak majd utódot. – Nekem felelősségem és kötelességem hosszú távon gondolkodni – tette hozzá a polgármester.

Dr. Lencse László megerősítette, nem veszi zokon a történteket, és a polgármester szándékát is érti, legfeljebb a kivitelezés volt valamelyest szerencsétlen. Mint mondta, harminc éve van Dunaszentgyörgyön, de sem szakmai, sem emberi kifogás nem volt ellene. Probléma csak akkor merült fel, amikor négy éve elköltözött Tolnára. A településvezetés reakciójára részben számított.

Hozzáfűzte, hogy a rendelési időn túli ellátás biztosított, négy éve indult be a hétközi orvosi ügyelet Pakson, a működése bevált, nem volt egyetlen problémás eset sem. A doktor elmondta, hogy eddig minden alkalommal sikerült közös nevezőre jutnia az önkormányzattal. Szívesen dolgozik tovább, egészséges, ma is sportol, semmi nem gátolja abban, hogy maradéktalanul ellássa a feladatát.

Hozzátette, ennek ellenére nem forszírozta volna ezt, ha nem érezné a helyiek bizalmát és ragaszkodását. – Nagyon meg vagyok elégedve a doktor úrral. Nem mindegy, hogy olyan háziorvos van, aki minden nap itt van, vagy csak hetente néhány órát – mondta egy idősebb hölgy. A váróteremben ülő többi beteg is megerősítette, nem kell másik orvos, a Lencse doktort mindenki ismeri és szereti.

Lencse doktor elégedett a testület döntésével

Végül is a döntéssel, amiről egyébként tegnap szerzett tudomást, az orvos elégedett. Eszerint nem az eredeti előterjesztést fogadták el, amiben az állt, hogy felmondják a szerződését és a praxis eladásáig helyettesként marad a körzetben. Az önkormányzat nem kíván szerződést bontani 2012. február 28-ig, csak abban az esetben, ha az orvos harminc napnál tovább nem tudja elvégezni a munkáját. Lencse doktor elmondta, szerinte arra kevés esély látszik, hogy helyben lakó fiatal orvost sikerül találni, különösen olyant, aki rendelési időn túl is készenlétben van. Elég csak arra gondolni, hogy Kakasdra, Sárszentlőrincre is Szekszárdról jár orvos, nem vállalták, hogy vidékre költözzenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!