Közélet

2010.02.08. 20:43

Nézze meg! Így lesz a fából vaskarika

Kincset ér a tűzifa mostanában, amiért akadnak, akik akár a bilincset is kockáztatják. Így van ez a tamási kistérségben is.

Steinbach Zsolt

Nemrégiben néhány napon belül kétszer füleltek le fatolvajokat a rendőrök Tamási térségében. Egy Pári melletti erdőből tíz köbméternyi fa tűnt el. A lopással egy férfit és egy nőt gyanúsítanak. A kisszékelyi kövesút mentén egy tolnanémedi férfi által irányított favágó csapatot állítottak elő a simontornyai rendőrőrsre.

Mivel hideg van, most kincset ér a tűzifa. A Tamási Rendőrkapitányság illetékességi területén is értelemszerűen novembertől-márciusig a leggyakoribbak a falopások.

Badáczy Szabolcs, a kapitányság hivatalvezetője elmondta: idén januárban tizenegy bejelentést kaptak ilyen bűncselekményről: Magyarkesziről hármat, Varsádról, Páriból, Szárazdról, Kisszékelyből, Simontornyáról, Diósberényből, Tolnanémediből és Értényből egyet-egyet.

Mindez nem jelenti azt, hogy csupán ennyi lopás történik. Gere Zoltán, Pári polgármestere például azt mondta, a falu lakosságának van egy olyan hányada, amelynek nem jut eszébe, hogy az év során gyűjtse össze magának tüzelőt. Ehelyett inkább lopnak: télen a lakóhelyükhöz legközelebb levő fákat vágják ki, mindig csak egy-két napra valót.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Páriban az intézményeket fűtik a község által megvett, közmunkások által kitermelt fából. Sokan inkább illegálisan szerzik be a tüzelőt (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A polgármester egy példával is szolgált: az önkormányzat szeptemberben megvásárolta vágásra egy erdőterület fáját, hogy a helyi intézményeket el tudják látni tüzelővel. Egy munkanélküli férfi megkérdezte, hogy a vágás után a területen maradt, 5-6 centis ágakból vihet-e. A polgármester erre engedélyt adott, ám a kérelmező csupán egy napig gyűjtötte a fát. Holott ideje és lehetősége is lett volna arra, hogy az egész télire való tüzelőt összeszedje a családjának.

Tolnanémedi polgármestere úgy véli, az ő falujukban aki akarja, meg tudja oldani magának a téli tüzelő beszerzését, törvényes úton is. Úgy látja, azon a környéken inkább üzletszerűen történik a falopás.
Rossz tapasztalatai vannak Ozora polgármesterének, Schranz Istvánnénak. Azt mondja, az ő falujukban annyian lopják a fát, hogy lassan már kiirtják a településhez tartozó zöld környezetet. Ő maga is többször lát fával megpakolt autókat, olyan emberekkel, akikről nem hinné, hogy lenne erdejük. Tett már bejelentést is, ám tudja: nehéz tetten érni a tolvajokat.

Badáczy Szabolcs elmondta: valóban nehéz elkapni a tetteseket, mert nem könnyű a nyomokat rögzíteni, szemtanút találni. A tolvajok folyamatosan járnak ki a területre, a tulajdonosok pedig inkább csak alkalmanként tudják ellenőrizni az erdejüket. A fatolvajokat jellemzően akkor tudják lefülelni, ha lakossági jelzés alapján tetten érik őket. Egyébként pedig fokozottan ellenőrzik a fát szállító járműveket is. A sofőrnek ugyanis igazolnia kell a fa származási helyét számlával, vágási engedéllyel.

A rendőrség tapasztalatai szerint az elkövetők leggyakrabban saját célra lopnak, ritkább az üzletszerű tolvajlás, bár például a legutóbbi Tolnanémedi esetnél 360 ezer forint volt a kár. Jellemzően viszont alkalmanként 20-60 ezer forint értékű zsákmányt visznek el az erdőből.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Infografika: Tolnai Népújság
[/caption]
Itt nézheti meg az infografikát nagyobb méretben!

 


 

Tölgy 1119 1188 1157 1089 1166

Bükk 720 704 642 650 692

Akác 1462 1401 1351 1206 1427

Nemesnyár 933 883 898 875 921

Összesen: 7095 7167 7005 6609 7024

Forrás : KSH Páriban az intézményeket fűtik a község által megvett, közmunkások által kitermelt fából. Sokan inkább illegálisan szerzik be a tüzelőt (Fotó: Mártonfai Dénes) Infografika: Tolnai Népújság -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!