Közélet

2010.02.09. 07:02

Semmi okunk a bizakodásra

Régiónk a középkategóriába tartozik az egy főre jutó jövedelem szempontjából hazánkban. Az országos átlagkeresetet azonban kevesen érik el.

Venter Marianna

Reálértékben egyre kevesebb bevételből kell megélnie a családoknak. A gazdasági recesszió hatására több ágazatban csökkentek a bérek, és csúcsot döntöget a munkanélküliség.

- A legóvatosabb becslések szerint is csak az év második felétől várható, hogy előremozdul a gazdaság. Ám ha ez meg is valósul, hatása csak jóval később érződik majd - mondja dr. Fischer Sándor, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

- A lakossági fogyasztás további csökkenésére lehet számítani, amely elsősorban a kereskedelmi és szolgáltatási szektorban tevékenykedő vállalkozókat érinti.Reménykedhetünk tehát a lassú fellendülésben, ám a családoknak addig is meg kell élniük, hónapról hónapra.

Anett és Szabolcs harmincas házaspár. Két óvodáskorú gyermeket nevelnek, családi házban élnek. A telket örökölték, az építkezéshez svájci frank alapú hitelt vettek fel. A család megélhetése körül szorul a hurok, egyre nagyobb nehézséget okoz a törlesztőrészletek kifizetése.

- A férjem két műszakban dolgozik, emellett nem nagyon tud pluszmunkát vállalni, legfeljebb a hétvégén - meséli a nő. - Én nem tudok elhelyezkedni, keserű tapasztalataim vannak, mert ha fel is vesznek valahová betanított munkára, elég, ha a két gyerek egymás után megbetegszik, és máris a kapun kívül vagyok. Sajnos nincs nagymama, akire bízhatnám a gyerekeket, így nem vagyok "stabil" munkaerő. Csak azon imádkozom, hogy a telet húzzuk még ki valahogy. Ha nem lesz fűtésszámla, talán fellélegezhetünk.

Szabolcs bruttó keresete 120 ezer forint. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Tolna megyében több mint 170 ezer forint a bruttó átlagkereset, ettől ő alaposan lemaradt. Emellett a két gyerekre jutó családi pótlék növeli még a család bevételét, és Szabolcs alkalmi munkái, amellyel jó esetben évente 50 ezer forintot keres.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Illusztráció
[/caption]

A család egy évben egy főre jutó nettó bevétele tehát 590 ezer forint, amely a régiós átlag (820 ezer forint) 70 százaléka. Az egy főre jutó kiadások éves átlaga országosan 760 ezer forint volt tavaly. Átlagosan tehát a bevétel fedezi a kiadásokat, ugyanakkor, ahogy a fent említett család példája is mutatja, sokan az átlag alatti jövedelemből kénytelenek megélni.

A fogyasztási szerkezet legnagyobb tételét az élelmiszerek képezik (23,6%), második a lakásfenntartás és háztartási energia (22,1%). Hozzájuk képest a közlekedésre (12,3%), a kultúrára, szórakozásra (7,8%), hírközlésre (6,5%), egészségügyre (4,4%), ruházatra és lakberendezésre fordított kiadások (4-4%) kisebb tételeknek tekinthetők. Bár a jövedelmek regionális szinten különböznek, a fogyasztási kiadások jellege hasonló minden régióban. A keleti régiók és a Dél-Dunántúl lakosságánál az egy főre jutó kiadás 650-690 ezer forint között szóródik.

Az egy főre jutó jövedelmek terén erős regionális egyenlőtlenségek figyelhetők meg a KSH adatai szerint. A jövedelmi különbségek a munkajövedelmek vonatkozásában térnek el leginkább, míg a társadalmi jövedelmek - mint például a családi pótlék - lényegesen kiegyenlítettebbek. A regionális különbségek a fővárost is magában foglaló közép-magyarországi régió és a vidéki régiók között domborodik ki leginkább. A központi régióban tapasztalható magas bérek miatt a munkajövedelmek országos átlagát csak a közép- és a nyugat-dunántúli régiók haladják meg.

A Dél-Dunántúl a jövedelmi rangsor közepén helyezkedik el, a fejlettebb régióktól számottevően leszakadva, a keleti országrészekhez képest azonban kedvezőbb helyzetet mutatva. A Dél-dunántúli régió megyéi közül Baranyában a legmagasabb az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete (173 600 forint), amely 5 százalékkal haladja meg a régiós átlagot. Tolnában 172 120 forint a bruttó átlagkereset, míg Somogyban 150 810 forint. A Somogy megyei bruttó átlagkereset az ország valamennyi megyéjére számított átlagbérek között a legalacsonyabbak közé tartozik.

Spórolási tippek minden háztartás számára

- Mosásnál kerüljük a túl hosszú és magas hőfokú programokat, az előmosást és a félig üres mosógépet. Áztassuk be a ruhát, és használjunk folttisztítót mosás előtt.
- A nem használt elektromos készülékeket kapcsoljuk ki. A stand-by állapot is fogyaszt áramot!
- A villanykörtéket, égőket lecserélhetjük energiatakarékos változatra, vagy kisebb teljesítményűre.
- Az áram- és vízfogyasztás miatt is válasszunk energiatakarékos háztartási gépeket.
- Az esővizet használjunk fel a kert, virágok, gyep öntözésre.
- Ha napközben nem vagyunk otthon, feltétlenül vegyük vissza a fűtést távozáskor.A fűtőtesteket ne takarjuk le, zárjuk el nagyobb bútordarabokkal, mert így működésük nem hatékony.

Képalá: Ugyanazért a munkáért régiónként más-más fizetést adhatnak (illusztráció)
Fotó: TN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!