Közélet

2010.02.23. 07:12

Torkoskodni: de kinek a zsebére?

Egyenlőre nem csökkent az éttermek forgalma a meleg étkezési utalványok megadóztatása óta. A növekvő terheket viszont lassan már nem tudják kompenzálni. Ez újabb kényszerű áremelést hozhat.

Vizin Balázs

A folyamatosan emelkedő költségek miatt egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a magyarországi vendéglők - mondta Németh Klára, a bonyhádi Autós Étterem üzletvezetője.

– Nagyon nehezen éltük meg a tavaly bevezetett huszonöt százalékos áfa terheit, ezért kénytelenek voltunk emelni az árainkon, mintegy 20-30 forintot. Ráadásul egyre kevesebben ebédelnek vagy vacsoráznak étteremben. Már csak ezért sem tehetjük meg, hogy a mostani többletköltségeinket is az áraink emelésével próbáljuk kompenzálni, de sokáig már mi sem bírjuk tovább. Úgy vélem elértük a tűrőképességünk és a pénztárcánk határait, – tette hozzá Németh Klára.

Megosztja a vendéglátó-tulajdonosok véleményét a múlt heti Torkos Csütörtök akció, amelynek alapvetően a hazai éttermek forgalmának fellendítése a célja. Nem ért egyet ezzel a kezdeményezéssel, mert véleménye szerint valótlan üzeneteket továbbít a fogyasztók felé, – mondta Keszthelyi Szabolcs, a szekszárdi Szász Söröző üzletvezetője.

– Nem szabad egy olyan akciót kitalálni, amelyben mindent féláron adunk, mert akkor a vendégek arra következtetnek, hogy az üzletek még így is ki tudják gazdálkodni a költségeket, ami egyáltalán nem így van. Ma azon küzdenek az ágazatban dolgozók, hogy fenntartsák magukat, lehetetlen ráfizetés nélkül ötven százalékos kedvezményt kialakítani, arról nem beszélve, hogy általában azok veszik igénybe az akciót, akik évközben nem járnak éttermekbe.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Étkezési utalvánnyal leggyakrabban menüt vásárolnak az emberek, megadóztatásának negatív hatását még nem érzékelik az éttermek
[/caption]
Álláspontom szerint nem azt kellene hangsúlyozni, hogy van egy nap az évben, amikor mindent fél áron lehet kapni az éttermekben, mert ez önmagában még nem lendíti fel az ágazatot.
Inkább abban kellene segíteni az üzleteket, hogy az étkezési utalványok adómentesek legyenek, a kötelező járulékok pedig csökkenjenek, ezek után lehetne akciókat tartani, de addig nem, – emelte ki Keszthelyi Szabolcs.

A bonyhádi Autós Étterem minden évben csatlakozik a Torkos Csütörtök kezdeményezéshez, az üzletvezető úgy véli, hogy remek alkalom nyílik ilyenkor megismertetni az étterem kínálatát azokkal, akik amúgy nem szoktak hozzájuk járni. Annyiban azonban ő sem ért egyet az akcióval, hogy az italokra is az ötven százalékos kedvezmény vonatkozzon.

– Sokszor a beszerzési árat sem éri el a kifizetendő összeg, egy 260 forintos sör ilyenkor 130 forintba kerül, amelynek egyébként 169 forint a nagykereskedelmi ára. Ettől függetlenül én hasznos dolognak tartom, főleg ebben a nehéz helyzetben. A múlt heti akciónak köszönhetően, mintegy kétszáz ember ebédelt vagy vacsorázott nálunk, – hangsúlyozta Németh Klára.

A jövedéki adók emelkedése, valamint az étkezési utalványok megadóztatása ugyancsak érzékenyen érinti a vendéglátó üzleteket, ahogy a kieső vendégkör pótlása is.

– Az étkezési utalványokkal fizetők, mintegy tíz százalékát jelentik a vendégkörömnek, – mondta Keszthelyi Szabolcs. Hozzátette: messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni, de a meleg étkezési utalványok megadóztatása miatt egyenlőre nem mérséklődött a forgalmunk. A völgységi település egyik éttermének tulajdonosa is ezt mondta.

– Nagyon sokan fizetnek ilyen utalvánnyal, és az erre kiszabott közterhek ellenére nem tapasztaltunk változást eddig. Főként a családdal érkezők fizetnek ezzel, hiszen nagyon sokan csak így engedhetik meg maguknak, hogy étteremben étkezhessenek, - emelte ki Németh Klára.

Négy hétig lehet voksolni az ország kedvenc ételére

A www.kedvencetel.hu oldalon a Torkos Csütörtök napján induló szavazáson leves, főétel és desszert kategóriában, 25 étel közül lehet a legízletesebbnek ítéltekre szavazni. A "Magyarország Kedvenc Étele" szavazáson szereplő ételek listája 5000 fő megkérdezésével, majd Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökének javaslatával lett összeállítva. A voksolás négy hétig és négy napig tart.

A szavazás legfrissebb állása négy hétig látható az oldalon, majd az utolsó négy napban már elrejtve lesznek az eredmények. A szervezők több, mint 200 ezer leadott szavazatra számítanak. Az összesítést követően 2010. március 23-án ünnepélyes keretek között jelentik be, hogy mi Magyarország kedvenc étele, az abszolút kedvenc és kategóriánként az első három helyezett étel bemutatásával.
(forrás: www.kedvencetel.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!