Közélet

2010.02.16. 10:23

Úgy tűnik, a bankok nem dobnak mentőövet a megyének

Tizenötmilliárdos bevétel, tizenhétmilliárdos kiadás. Hozzávetőlegesen így néz ki a megye idei – súlyos egyensúlyhiányt mutató – költségvetési mérlege. A büdzséről a közgyűlés hétfőn tárgyalt volna.

TEOL/Szeri Árpád

Levette napirendjéről az idei költségvetési rendeletről szóló előterjesztést a megyei közgyűlés. Dr. Puskás Imre elnök elmondta, a döntésnek előzménye van: a megye a büdzsét tekintve minden eddiginél katasztrofálisabb helyzet elé néz. A személyi jövedelemadó támogatás megszűnése 370 millió forint, a központi költségvetés normatívájának csökkenése 440 millió forint mínuszt jelent. Mindemellett az illetékbevétel is kevesebb lesz, egyrészt a válság, másrészt az illeték kulcs mérséklése miatt. Ezeket a tételeket összeadva biztosra vehető, a megye legalább egymilliárd forinttal lesz megrövidítve az amúgy is egymilliárdos kiesést hordozó 2009-es esztendőhöz képest.

– Ezt a komoly hiányt hitelfelvétellel próbáltuk ellentételezni – folytatta dr. Puskás Imre. – Ám egyre biztosabbnak tűnik, hogy a bankok számára kiírt, egymilliárdra forintra és hat éves futamidőre szóló közbeszerzési eljárás nem kelt érdemi érdeklődést. Ha pedig nem jutunk kölcsönhöz, akkor drámai megszorításokra lesz szükség. Könnyen lehet, hogy a dologi kiadások mellett hozzá kell nyúlnunk a személyi juttatásokhoz, nem érintve azért az illetményeket.

– Terveink szerint a most elkészített költségvetési tervezetbe újabb, legkevesebb 500-600 millió forint megtakarítást kell beállítanunk. Ezen túl abban reménykedünk, hogy pénzintézetünktől mégis kapunk éves lejáratú folyószámla hitelt 1,2 milliárd forint értékben. Ezzel talán átvészelhetjük az idei évet. Mindent összegezve, most nem lett volna értelme napirenden tartani, illetve elfogadni költségvetés tervezetünket: hiszen nemsokára nagy valószínűséggel azzal kell szembesülnünk, hogy még sincs lehetőség hitelfelvételre. A közbeszerzési határidő február 22-én jár le, 26-án rendkívüli közgyűlésen, már a mozgástér ismeretében tárgyalhatunk ismét a büdzséről.

A közgyűlés döntött a megyei fenntartású gyermekintézmények étkezési térítési díjairól. Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Speciális Óvodai Tagintézménynél az egész napos ellátásért – tízórai, ebéd, uzsonna – fizetendő összeg 6,8, a Göllesz Viktor Általános Iskolai Tagintézményben 2,4, a Berkes János Általános Iskolai Tagintézményben 4,8 százalékkal emelkedik. A középiskolai menza esetén 8, a középiskolai diákotthoni igénybevétel esetén 7,8 százalékos a növekedés. A térítési díj változása átlagosan 5,2 százalékot tesz ki.

A képviselők elfogadták a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Koordinációs Bizottság tavalyi munkájáról szóló tájékoztatót. Ebben az is olvasható: a jelenlegi társadalmi, gazdasági helyzet nem kedvez a bűnmegelőzési tevékenységnek sem, ennek ellenére fontos jelezni a lakosságnak, hogy mindenki számíthat a hatóságokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!