Közélet

2010.03.04. 12:53

Fekete év lesz a 2010-es: sokan bedobják a törölközőt

Januártól megszűnt a falusi turizmus adókedvezménye, 17 százalékos adót kell fizetni a szolgáltatások után. Az érintettek most azon gondolkodnak, ezek után érdemes-e szállásadással foglalkozniuk.

TEOL/Mauthner Ilona

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sokan a természet és az állatok szeretete miatt keresik fel a falusi szálláshelyeket (illusztráció)
[/caption]

– Szeretem a vidék hangulatát, a kakaskukorékolást, a tiszta levegőt, az erdőt, a halastavakat, a jó, hosszú sétákat, a házi sonkát, a hurkát, a bőséges reggelit, ebédet, a finom borokat – sorolta elvárásait Róth Gábor, szekszárdi vállalkozó. Elmondása szerint a családjával, melyben két tíz év körüli gyermek is van, évente egy hetet valamelyik falusi vendéglátóhelyen töltenek. Ha van rá mód, horgásznak, lovagolnak, állatokat simogatnak. – A gyerekek szájtátva nézik a kemencét, ahol a kenyér és a hús sül, fel vannak dobva, hogy dagaszthatják a tésztát. Ilyen élményt nem tud adni egy flancos szálloda sem – mondta Róth Gábor felesége, Judit.

Kérdés, hogy az adóváltozások után lesz-e akkora a választék falun, mint eddig volt. Várfy Tibor szálkai vendégfogadós, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének tagja szerint ez a munka eddig sem arról szólt, hogy ebből lehet meggazdagodni, inkább csak kiegészítő jövedelmet biztosított a családnak. Ő nyugdíj mellett vállalkozott a falusi vendégfogadásra, igaz, amikor 1989-ben kezdte, ezen a területen még szinte első volt az országban. – Az elmúlt két évben a negyedére esett vissza a forgalom a válság miatt, és most a kedvezmény eltörlése ugyancsak megtizedeli a fogadókat – mondta Várfy Tibor.

A pénzügyi tárca az adókedvezmény eltörlését azzal magyarázza, hogy elő kellett teremteni az élőmunkát terhelő adók és járulékok csökkentésének forrásait. A Falusi Turizmus Centrum 10 ezer szállásadót és szolgáltatót valószínűsít összesen évi 500 milliós bevétellel. A falusi vendégfogadók eddig évi 400 ezer (ez a Vendégasztal), a falusi szállásadók évi 800 ezer értékig élvezték az adómentesség előnyeit: összevonva 1,2 milliós lehetett a kedvezmény. A Tolna Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke, Huszárné Lukács Rozália elmondta, pontos adattal még nem rendelkeznek arról, mekkora kört érint a jogszabályváltozás.

Gyakorlatilag mindenkit, aki legfeljebb tíz vendégággyal rendelkezik, vagyis a kicsiket. Azt mindenki sajnálja, hogy a változás éppen akkor történik, amikor végre kezdett lábra kapni a turizmus ezen ága. Az elnök most úgy látja, hiába való volt a lobbizás, a szaktárca meghallgatta az érveléseiket, úgy tűnt, hogy megértették a szállásadók helyzetét, de mégis másként döntöttek. – Ha a 2000-2500 forintos szálláshelyek után még adózni is kell, akkor ez a változás a feketeszolgáltatást fogja erősíteni – véli az egyesület elnöke.

A megkérdezett falusi szállásadók azt mondták el, hogy hála a munkájuknak, eddig nem álltak sorba segélyért, nem voltak munkanélküliek, mert kiegészítő keresetet biztosított a tevékenységük. Most a legtöbben katasztrófaként élik meg a változást, hiszen sokuk hitelt vett fel azért, hogy látványkemencét, filagóriát, bemutatóportát készítsen. Aki folytatni szeretné az eddigi munkáját és még nem nyugdíjas, annak legegyszerűbb, ha kiváltja a vállalkozói igazolványát, ehhez azonban havi 50 ezer forintos járulékfizetési kötelezettség is társul, akkor is, ha nincs vendég.

Bátán, a népművészetéről nevezetes tolnai községben is többen foglalkoznak szállásadással. Sokan úgy tartják, idén még belevágnak, aztán meglátják. Tény, a vendéghez meg kell találni a hangnemet, akkor lesz visszajáró. Márpedig amíg egy elégedett vendég ötöt hoz, addig egy elégedetlen százat visz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!