Közélet

2010.03.16. 20:42

Felfedjük a titkot: ezért megy tönkre a legtöbb kapcsolat

A házasságban élők között sokkal kevesebb a konfliktus, mint az élettársi kapcsolatban élők között - ez derül ki többek között az Ipsos közvéleménykuattó felméréséből.

V. M.

A párkapcsolatban élők közel hetven százaléka érzi úgy, hogy rendben van a magánélete. Az Ipsos közvéleménykutató Zrt. felmérése szerint a házasságban élőkre inkább jellemző a konfliktusmentes együttélés, mint az élettársi kapcsolatokra.

A megkérdezettek 10 százaléka konfliktusokkal, vitákkal terhes kapcsolatban él. Mintegy 20 százalék esetében pedig változó a helyzet, hol harmónia és békesség, hol veszekedések jellemzik a kapcsolatot.

A párkapcsolat jellegére adott - pozitívnak mondható - válaszok ellenére a statisztikai adatok azt támasztják alá, hogy nagyobb arányban nő a válások száma, mint a házasságkötéseké. Az előrejelzések szerint a manapság kötött frigyek több mint 40 százaléka bomlik fel a jövőben.

A válások többségét a nők kezdeményezik, holott nekik nehezebb az újrakezdés. Az egyik fő válóok az érzelmi elhidegülés. Sajnos még mindig nagyon sok férfi gondolja úgy, hogy ha pénzt keres, azzal minden családi kötelezettségét lerótta.

Az országos statisztikával összecseng dr. Tóth Teréz szekszárdi ügyvéd tapasztalata. Az ő praxisában is többségében a nők kezdeményezik a válást.

Tapasztalata szerint két jellemző életszakasz van, amikor a házasság kritikus helyzetbe juthat. Az egyik a pár harmincas éveire jellemző. Az esetek 90 százalékában ilyenkor belép a kapcsolatba egy harmadik személy. Idősebb korban válóokként a házastársi hűtlenség bár előfordul, de ritkán.
ezért
A több évtizedes házasságok inkább a kapcsolat elhidegülése, tartalmatlanná válása miatt bomlanak fel. Tapasztalata szerint a legtöbb válófélben lévő pár egyezséggel osztozik meg a vagyonon. Találkozott már korrekt és nagyvonalú válófelekkel, de olyanokkal is, akiknek feltett szándéka volt, hogy kisemmizik a másikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!