Közélet

2010.03.23. 11:42

Összekötötték a kellemest a hasznossal

Tizenkilencedik alkalommal rendezte meg az Axiál Kft. szakmai bemutatóját a múlt hét végén. Idén minden agráriumban érintett úgy számol, kevesebb lesz a gépvásárlási támogatás.

Mauthner Ilona

Szakma, szórakozás, gasztronómia, röviden így jellemezték az Axiál Kft. múlt hét végi három napos programját a szervezők. Több mint tízezer ember látogatott el Bajára az idén is. A megnyitón dr. Gráf József agrárminiszter elmondta, az uniós csatlakozás után el kellett dönteni, milyen irányba haladjon a mezőgazdaság. Olyan mértékben voltunk lemaradva a tagállamoktól, hogy az a versenyképességünket veszélyeztette, például a hazai gépesítési szint az uniós átlag felét sem érte el.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonosa, ügyvezetője (balról) gratulált annak a vállalkozónak, aki a húszezredik mezőgazdasági gépet vásárolta meg
[/caption]
Az elmúlt 3 évben ezért kapott kiemelt szerepet a géptámogatás, ez alatt 320 milliárd forintot költöttek a gazdálkodók erőgépekre, amiből 25 százalék volt a támogatás.

A miniszter elmondta, 2013 után az agrártámogatás megváltozik, így az addig rendelkezésünkre álló 1300 milliárdos keretből ez év végéig hazánk 1000 milliárdot fel is használ.

Pintér Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tavalyi év nehéz volt, hiszen már 2008 őszén tapasztalták a pénzügyi válság előjeleit. A pénzintézetek hitelpolitikája nem kedvezett a mezőgazdasági vállalkozásoknak sem, így a még stabil cégek is felélték a tartalékaikat.

Ehhez járult a szárazság, a termésátlagok alacsonyabbak lettek, ennek ellenére a termények felvásárlásáért nem álltak sorba a kereskedők, és még sorolni lehetne a termelőket ért nehézségeket. Nem véletlen, hogy a használtgép vásárlás is egyre népszerűbb lett, mondta az ügyvezető.

Az Axiál a régi erőgépeiket beszámította azoknak, akik másik használt gépet akartak náluk vásárolni, például leadtak egy használt traktort és vettek egy használt kombájnt. Jelenleg 655 gép van a kínálati palettán, átlagosan 6-7 évesek. A cég egyébként 1995 és 2009 között 20 ezer új gépet értékesített, a kerek számot éppen a szakmai napok keretében ünnepelték: egy Hyundai rakodót egy kocsolai vállalkozó vásárolt.

A szolgáltatás fontosabb, mint a nyereség, a nyereség nem cél, hanem a szolgáltatás eredménye, mondta Harsányi Zsolt, tulajdonos, ügyvezető. - Annak ellenére, hogy sokan gépkereskedőként tekintenek ránk, mi már a kezdetektől szolgáltatóként határoztuk meg magunkat.

A mezőgazdaságban nem elég egy gépet eladni, azt be is kell üzemelni, a továbbiakban pedig alkatrész- és szervizszolgáltatást kell biztosítani.
Arra a kérdésre, hogy a tavalyi nehéz év után idén mire számíthat az ágazatban dolgozó több tízezer ember, Harsányi Zsolt elmondta, csodák nincsenek, 1-2 jobb év csak időleges könnyítést jelenthet.

A kelet-európai országok, elsősorban Ukrajna kevés befektetéssel könnyedén, akár 15-20 millió tonna gabonával is többet tudna termelni, ami az egész világpiacot megzavarná. Nekünk, magyaroknak pedig ebben a piaci helyzetben kell majd öt év múlva is versenyképesnek lenni. Az is biztos, hogy a növekvő kőolaj és földgáz árakkal párhuzamosan az energia kérdése is aktuálisabb lesz, mint valaha volt - tette hozzá Harsányi Zsolt.

A szakmával megfért a szórakozás, a gasztronómia

A három napos Axiál szakmai napokon jól érezhették magukat a Bajára látogató családok, hiszen a gyakorlati gépbemutatók mellett helyet kapott a szórakozás és a gasztronómia is. A gépshow zenés, táncos, humoros körítéssel társult. Tizenöt hazai tájról készültek a specialitások, az ételeket meg lehetett kóstolni. A látványkonyhák nagyon népszerűek voltak. A bor- és pálinkafaluban bemutatkoztak azok a pincék és pálinkaházak, melyek munkájában az Axiáltól vásárolt gépek segédkeztek.


 
Köztisztviselők is kaptak segélyt a bizottságtól

Lukács Nándor azt is elmondta, hogy ez év elején a polgármesteri hivatal köztisztviselői is kaptak segélyt. A kérelmeket a szociális bizottság ítélte meg. Ezután nem sokkal a bizottság tagjai lemondtak. A polgármester azt mondta, nem értett egyet ezzel a segélyezéssel, amit jelzett a jegyzőnek.
A községházán felhívták a figyelmünket arra, hogy a zárt ülésen hozott, segélyekkel kapcsolatos döntések bizalmas adatok, személyiségi jogokat sért, ha megírjuk, kik kaptak ilyen juttatást. Álláspontunk szerint viszont csak akkor vétettünk volna a szabályok ellen, ha név szerint említettük volna a segélyezetteket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!