Közélet

2010.05.17. 20:22

Az utolsó pillanatban mentették ki a falu lakóit - fotók!

Feldúlta a megyét az intenzív esőzés és a viharos szél. Csikóstőttősön 50 embert telepítettek ki még éppen időben. Bonyhádon minden eddiginél nagyobb terület került víz alá. A tűzoltók és katasztrófavédelmi szakemberek megállás nélkül dolgztak egész Tolna megye területén.

Munkatársainktól

A hétfő Tolna megyében is a károk elhárításáról, a víz elleni védekezésről szólt. A tűzoltók kidőlt fákat, letörött ágakat távolítottak el, néhol akadozott az áramellátás és a közlekedés is akadályokba ütközött.

Tolna megyében hétfőn is tartott a folyamatos esőzés, és heves széllökések okozta károk felszámolása. A megyei katasztrófavédelem munkatársai Bátaszéken, Bátán, Bonyhádon, Csikóstöttösön, Kaposszekcsőn az önkormányzatok által biztosított önkéntes lakossági erőkkel látták el a védekezési munkálatokat.

A hétvégi, megállás nélküli munka után a tűzoltók hétfőn 15 óráig 107 esetben távolítottak el fát, 11 helyen szivattyúztak ki vizet, és két esetben hárítottak el épületkárt. Megyeszerte tizennégyezer homokzsákot helyeztek ki, és 13 szivattyú dolgozott.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hatalmas károkat okoz a víz. A képen Módos Ernő Fotó: Gottvald Károly
[/caption]
Szekszárdon az Epreskert utcában vállalkozások telephelyét öntötte el a víz. Módos Ernő érintettként elmondta, hétfőn reggel kétszáz alkalmazottat kellett hazaküldeniük, mivel azok a 40-60 centi magasan álló víz miatt nem tudták megközelíteni munkahelyüket. A régóta fennálló, többször jelzett és ennek ellenére meg nem oldott vízelvezetési probléma miatt ismét felkeresték a városi önkormányzat műszaki irodáját. Azonnali intézkedést vártak, hiszen a munkával való elmaradás naponta több millió forintos kiesést jelent a vállalkozásoknak.

A vihar fennakadást okozott a közlekedésben is. A MÁV Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalán Ercsi és Iváncsa között a felső vezetékre dőlt egy fa, ami órákra ellehetetlenítette a közlekedést. Ugyan a hibát még délelőtt elhárították, az jelentős késéseket okozott a nap folyamán. A későbbiekben a Sásd és Vásárosdombó közötti szakasznál mosta el a víz a töltést.

A Gemenc Volán Dombóvár-Sásd-Pécs útvonalon közlekedő, és Csikóstőttősön keresztül haladó járatainak kellett kerülniük, ami szintén késéshez vezetett. A Dombóvár-Pécs közötti útszakaszt, és a Csikóstöttős valamint Kaposszekcső közötti mellékutat is teljes szélességében lezárták vízátfolyások miatt. 

Csikóstőttősön délután több mint ötven embert telepítettek ki Petőfi utcai házaikból. Éppen időben, mivel nem sokkal később a gát átszakadt és a víz elöntötte az épületeket. Az emberek többsége rokonoknál húzta meg magát, hatan pedig az iskola épületében kaptak szállást - mondta Pintér Szilárd polgármester. Korábban több mint 10 000 zsákot használtak fel a védekezéshez.

A paksi tűzoltók szombat este óta szinte megállás nélkül dolgoztak. Főként a városból, Dunaföldvárról, Madocsáról és Bölcskéről érkeztek bejelentések. Többnyire kidőlt fák miatt riasztották őket, illetve vizet kellett szivattyúzniuk.

Kritikus helyzet nincs a paksi térségben, de a lakosság türelmét kérik. Az esőzés miatt két helyen, a volt vasúti múzeumnál, illetve néhány száz méterre északra, a dunakömlődi bekötő út előtt megcsúszott a löszfal.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sosem került még víz alá ilyen nagy terület Bonyhádon Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
Bonyhádon minden eddiginél nagyobb terület fekszik víz alatt. A Völgység Patak vízszintje az utóbbi 2 napon folyamatosan emelkedett, amely indokoltá tette a homokzsákokkal történő védekezést.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Völgység pataknál folyamatosan pakolták a homokzsákokat Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
A Sport utcában lévő gazdálkodó szervezetek telephelyeit hasonló megoldással biztosították, akárcsak az Aldi, és a Lidl áruház, valamint a Shell benzinkút környékét. A Zrínyi, és a Deák Ferenc utcában az érintett lakóépületeket is körbesáncolták. A helyi védelmi bizottság több ülésen határozta meg a védekezési feladatokat.

Bátaszéken vasárnap 6 szivattyúval és a település átemelő szivattyújával emelték át a vizet a lakott területről a Bátai főcsatornába. Három helyszínen használtak fel mintegy 500 homokzsákot. A beavatkozások eredményeként a Lajvér patakban 30 centimétert apadt, a Kövesdi és a Cigány árokban stagnál a vízszint. Hétfőn is folytatták a szivattyúzást.

Tamásiban a Gím utcában zajlott homokzsákos védekezés. A tamási Kistérségi önkéntes mentő egyesület épített nyúlgátat.

Belecskán az önkormányzat hét fóliasátrát szaggatta szét a vihar, másfél hektár fűszerpaprika ültetvényük került víz alá, amit újra kell majd ültetniük. Milliós nagyságrendű kár keletkezett.

Bátán rendkívüli testületi ülést hívtak össze az esőzés miatt kialakult helyzet megvitatására. A támfal egy házat komolyan veszélyeztet, lakóját ki kellett költöztetni. További nehézséget jelent, hogy a Duna is árad a térségben.
Kalaznón istállóra dőlt a nagy esőzés miatt meglazult löszfal vasárnap délután. A tűzoltók aládúcolták az üres melléképületet, hogy megóvják az összeomlástól. Személyi sérülés nem történt.

Györkönyben egy fát döntött ki hétfőn reggel a vihar, amit hamarosan eltávolítottak, valamint félórás áramkimaradás volt.

Váralján a Farkas patak áradása miatt áteresz tisztítással, és homokzsákokkal védekeztek. Egy tóból kicsordult a felgyülemlett víz az ott található apasztón keresztül - mondta el Szilasi Lajos a katasztrófavédelem szóvivőjétől. Hozzátette: a víz egy másik tóba folyott át. Mivel félő volt, hogy a víz innen is megindul Nagymányok felé a településen homokzsákokkal védekeztek a várható ár ellen.

Az áramellátás is akadozott a vihar miatt

A Dél-Dunántúli régióban hétfő délelőtt 9000 ember maradt áram nélkül - mondta Varga Ivett, az E.ON sajtóreferense. A szolgáltató megerősített ügyelettel dolgozott egész hétvégén, hogy helyrehozzák a hibákat, amelyeket többnyire letört faágak, és kidőlt fák okoztak. Tolna megyében hétfőn délelőtt többek között Nagydorogon, Döbröközön és Kakasdon volt jelentősebb áramkimaradás. A helyzet óráról órára változott, vasárnap hajnaltól érkeztek tömeges bejelentések. Éjszaka már szinte minden addig fennálló hibát elhárítottak, amikor a vihar újra erőre kapott, és sorban érkeztek az újabb jelzések. Amennyiben a szél nem erősödik újra viharossá, a helyzet fokozatos javulására lehet számítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!