Közélet

2010.05.08. 20:00

Élelmiszerlavina temetheti be a falut

Hal helyett hálót, ezt nyújtja az Élelmiszerlavina program. A sikeresen pályázó önkormányzatoknak vetőmagot biztosítanak, a földterületet közfoglalkoztatottak művelik, a termést pedig a rászorulóknak adják. Sárpilis a kiválasztottak között van.

Hanol Erzsébet

Élelmiszerlavina zúdulhat ősszel a falura, persze csak képletesen. A Magyar Élelmiszerbank és a Syngenta Növényvédelmi Kft. harmadszor hirdette meg ezen a néven segélyező programját, amely idén egy önkormányzati pályázattal is kibővült. A felhívás a „hal helyett hálót” elven alapszik, vagyis kiválasztott települések és civil szervezetek vetőmagot és növényvédőszereket kapnak saját területeik megműveléséhez, a terméssel pedig a rászorulók élelmezéséhez járulnak hozzá.

A februárban meghirdetett programra 26 pályázat érkezett, túlnyomó részt önkormányzatoktól. De találni a jelentkezők között hajléktalanok beilleszkedését segítő alapítványt, cigány önkormányzatot és értelmi sérültek otthonát is. A tervezett öt helyett végül kilenc pályázatot választottak ki, a nyertesek között Sárpilis az egyetlen Tolna megyei település.

Juhász Viktória, a Közösségi Szolgáltató Iroda munkatársa elmondta, a pályázat feltétele az volt, hogy a falu vezetése megfelelő földterületet és munkaerőt biztosítson a megvalósításhoz. Az önkormányzatnál viszont nem kötötték különösebb feltételekhez munkaerő kiválasztását. Juhász Viktória azt mondja, nem a magas szintű szakértelmet, hanem az elhivatottságot és a föld szeretetét vették figyelembe. Négy közfoglalkoztatottnak tudnak a program révén munkát adni nyáron.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sereg János a frissen elültetett palántákat gondozza Fotó: Kiss Albert
[/caption]
A magokat múlt héten elvetették, a palántákat elültették. Paradicsom, krumpli, kelkáposzta és bab terem majd az egy hektáros területen. A Syngenta ugyan ennek csak a felére tudott elegendő vetőmagot biztosítani a sárpilisieknek, a fennmaradó részre az önkormányzat vásárolta meg a kellő mennyiséget.

A felhívás előírásainak megfelelően szociális célokra fordítják majd a termést, vagyis szétosztják azt a rászorulók között. A mennyiség befolyásolja, hogy hány embernek jut az élelmiszerből, ezért figyelembe vesznek egyfajta sorrendet. Első helyen a nagycsaládosok állnak. Az egyedül élő idősek, illetve a rendszeresen vagy átmenetileg segélyezettek szerepelnek még a listán. Erre nem a falubeliek jelentkeztek, a hivatalos adatok alapján állították össze az önkormányzatnál. Juhász Viktória szerint ez nagyjából kétszáz embert érint Sárpilisen, kilencven százalékban gyerekeket.

A településen egyébként bíznak a program eredményességében, ugyanis nemcsak erre az évre terveznek. Ha jövőre nem is hirdetnék meg az akciót, vagy esetleg nem sikerülne a megvalósításhoz pályázati úton segítséget nyerni, akkor sem hagynák műveletlenül a területet. Tangazdasággá alakítanák és ugyanilyen jelleggel folytatódhatna a munka a falu határában. Talán a bővítésre is lenne lehetőség, még több embernek nyújtva ezzel munkát és ellátást.


Az önkormányzatok dolgát is könnyíti a program

Országosan körülbelül 11 hektárnyi földterületen indult el a pályázat révén a termelés, amely összesen 2500-3000 ember élelmezéséhez járul majd hozzá. Timár András, a Syngenta Kft. marketing-igazgatója elmondta, célszerűnek tartották a az Élelmiszerlavina programot továbbfejleszteni, és nemcsak a késztermékeket felajánlani a rászorulóknak. Lehetővé tették számukra, hogy saját maguknak termelhessenek, könnyítve ezáltal az önkormányzatok segélyezési terhén is. Sárpilisen kívül Iharos, Somogyvár, Nyírvasvári, Kemecse, Magyarszerdahely, Nádasdladány, Örkény és Zsadány vehet részt a programban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!