Közélet

2010.05.18. 07:12

Emlékekből szőttek szövetet - fotók!

Munkás éveikben textíliát szőttek, nyugdíjasokként emlékszálakból készítettek szövetet a hajdani tolnai Pamuttextilművek dolgozói: hétfőn avatták fel a gyárról szóló állandó kiállítást, a textiles szobát, a volt művelődési ház egyik helyiségében.

S. K.

A rendszerváltás idején, a gyár megszűnésével némileg lazultak a „textiles család" kötelékei, ám mivel a munkahelyi barátságok megmaradtak, a szálak soha nem szakadtak el, sőt, újra immár erősebbekké váltak. 2004-ben rendezték meg az első Patex-es találkozót, amelyet azóta minden évben élénk érdeklődés kísér.

Megalakult a Textilesek Baráti Köre is, 2008-ban pedig a gyár fennállásnak 100 éves évfordulójára emléktábla készült, és egy alkalmi kiállítás is nyílt. Azon az anyagon alapul a mostani állandó kiállítás is, miután a város a textilesek kérésére helyet tudott adni a tárlatnak.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A textiles szoba megnyitóján dr. Sümegi Zoltán polgármester és Ezer Ferenc, a Textiles Baráti Kör elnöke az egykori termékek körében Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
A hétfői avatásra a zord idő ellenére is sok egykori dolgozó ment el, nem csupán Tolnáról. A textilesek részéről Ezer Ferenc és Ezer József beszélt, majd dr. Sümegi Zoltán polgármester nyitotta meg a tervek szerint folyamatosan bővítendő tárlatot, amely fotókat, újságcikkeket, egyéb relikviákat, gépeket, a gyárban készült textíliákat mutat be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!