Közélet

2010.05.10. 07:01

Erejükön felül is fenntartják az iskolát

A kistérség számos településén aránytalan anyagi terhet jelent az iskola fenntartása. Ettől függetlenül egyelőre legalábbis sehol sem tervezik az oktatási intézmény bezárását.

Steinbach Zsolt

– Mindenre képesek vagyunk az iskoláért – fogalmazta meg a választ Bóni Zoltán, Harc polgármestere arra a kérdésünkre, hogy mennyire elkötelezett a helyi vezetés az intézmény fenntartása iránt. Harc az egyik azon Szekszárd térségi községek közül, amelyek csak alsó tagozatos iskolát tartanak fenn, és a tanulói létszámuk jóval alatta marad az előírt átlaglétszámnak.

A szekszárdi kistérségi társulás közoktatási intézkedési tervében foglaltak szerint ezen településeken a jelenlegi törvényi szabályozók mellett az iskola nem működtethető gazdaságosan, annak fenntartása aránytalan terhet jelent a település számára. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az alsó tagozatok léte jelenleg sehol nem kérdőjeleződik meg. Az általunk megkérdezett hét polgármester szavaiból ugyanis egyaránt az derült ki, amit Szalai László, Medina első embere úgy fogalmazott meg: teljes mellszélességgel az iskola mellett állunk.

A kistérségben hét intézmény működik csak alsó tagozattal. Medinán és Sárpilisen egy-egy osztatlan tanulócsoport van, Alsónánán, Felsőnánán, Pörbölyön és Harcon kettő-kettő. Sióagárdon mind a négy évfolyamon külön csoportban tanulnak a gyerekek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sióagárdon mind a négy évfolyamon külön tanulócsoport van. Képünkön az elsősök, akik ebben a tanévben már tizenketten voltak Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]

Háry János polgármester azt mondta, hogy most már biztatóak az osztálylétszámok, hiszen néhány éve előfordult, hogy mindössze egyetlen gyermek járt egy osztályba. Idén tizenkettő elsős tanul ott, a következő tanévre pedig tizenegyet írattak be.

Valamennyi említett iskola intézménytársulásban működik, így magasabb az állami normatíva, ezzel együtt jellemzően így is sok pénzt kell hozzátenniük a fenntartó önkormányzatoknak az iskola működtetéséhez.

Pörböly polgármestere, Gayer János nem tudott pontos számot mondani, de szavai szerint „nagyon sokat" költenek az iskolára. Ám mivel a gyerekeket helyben akarják tartani, meg kell oldaniuk a fenntartást, amire elszántak.

Éves önkormányzati hozzájárulásként néhány millió forintos nagyságrendet említett Czifra Ferenc, Alsónána első embere, hangsúlyozva, hogy Várdombbal társult iskolájukra, ahol német nyelvű oktatás is folyik, nagy szükség van az alsónánaiak szempontjából, és mert máshonnan is járnak oda diákok.  

Sárpilis némileg más helyzetben van a többiekhez képest. Hegedűs János polgármester elmondta, hogy iskolájuk a decsi tagintézménye. A község az elmúlt nyolc évben is fejlesztette a helyi iskolát, de eddig közvetlenül a fenntartáshoz az állami normatíván felül nem kellett hozzájárulnia az önkormányzatnak.

Felsőnánán viszont az óvoda és az iskola működtetéséhez együtt évi mintegy nyolcmillió forintot kell hozzátennie a községnek. Bognár László polgármester azt mondta, ők is szeretnék megtartani az iskolájukat, ugyanakkor az ország kormányán is sok múlik majd. A csökkenő gyermeklétszám mellett ugyanis a jelenlegi finanszírozással nehéz lesz fenntartani a kisiskolákat. 

Felsőnána: 25

Harc: 24

Medina: 13

Pörböly: 30

Sárpilis: 11

Sióagárd: 31

Forrás: Szekszárdi kistérség közoktatási intézkedési terve Sióagárdon mind a négy évfolyamon külön tanulócsoport van. Képünkön az elsősök, akik ebben a tanévben már tizenketten voltak Fotó: Mártonfai Dénes -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!