Közélet

2010.05.03. 20:00

Ezekkel a tünetekkel azonnal menjen orvoshoz!

Minden negyedik bőrrákos ember menthetetlen. Pedig a betegség gyógyítható, amennyiben a korai stádiumában fedezik fel.

Molnár Ágnes

Tolna megyében 25-30 új melanómás beteget diagnosztizálnak évente – tudtuk meg dr. Bajor Klárától, a szekszárdi Balassa János Kórház bőrgyógyászati osztályának vezető főorvosától. Döntő többségük 60 év feletti, de van néhány egészen fiatal, 30 körüli páciens is. A korai felismerés rendkívül fontos a ráknak ennél a fajtájánál is, hiszen a kezdeti szakaszban lévő melanoma 100 százalékban gyógyítható.

Elengedhetetlen, hogy az emberek évente egyszer ellátogassanak szűrésre – hívta fel a figyelmet a főorvosnő.
– Több anyajegyem is van, kisebb is, nagyobb is, így mindenképpen szerettem volna megvizsgáltatni őket – mondta Szabácsyné Kapási Anita, aki melanoma szűrésre érkezett a bőr- és nemibeteg gondozóba. 

Hétfőn tartják ugyanis az Országos Melanoma Nap. Az ország egész területén, több helyen végeztek szűrést a szakemberek. A hölgy most először járt ilyen vizsgálaton, egy kolléganőjétől hallott erről a kezdeményezéről, és gondolta, ő is csatlakozik hozzá. A melanoma az egyik legveszélyesebb bőrrák fajta. Ez a nagyon agresszív, és rosszindulatú betegség évente durván 700 ember életét követeli hazánkban. A betegek száma az egész világon növekszik, elsősorban a fehér bőrű lakosság körében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szűrés fájdalommentes, és csak néhány percetet igényel. Képünkön dr. Hardicsay Klára bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos vizsgál Fotó: G. K.
[/caption]

Okaként leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását említik, ám a napbarnított bőr divatja is felelőssé tehető. Ugyanis az utóbbi években megváltoztak a napozási szokások, és sokan viszik túlzásba a szoláriumozást is. A melanoma többféleképpen is megjelenhet.

Gyanús jel a megváltozott anyajegy, ami lehet szabálytalan szélű, kiemelkedő, vagy lapos, illetve jelentkezhet kis, sötét, színes folt formájában is, ami vérezhet illetve ki is sebesedhet. A betegség tünete lehet továbbá fényes, kemény, sötét kimelkedések csoportja is, melyek ceruzaradírnál nagyobb átmérőjűek.

Megnyugtató, hogy ha időben diagnosztizálják a betegséget, akkor nagy eséllyel gyógyítható. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az ember tisztában legyen a saját anyajegyeivel, és ha nem is minden nap, de néhány havonta átnézegesse őket. Ha bárki változást fedez fel rajtuk – méretük, színük, formájuk más lesz, esetleg nedvedzenek – sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Annak is rendkívül fontos a szűrés, aki minden anyajegyét rendben találja. Főleg, mivel a vizsgálat nem jár fájdalommal, gyors, és az ember megnyugodhat afelől, hogy egészséges. A bőrre egy mikrokamerát helyez az orvos, amellyel belát a sejtek mélyébe. Itt megállapítható, hogy az anyajegyek pigmentesek-e vagy sem, ha azok, akkor helyben az is eldől, van-e rosszindulatú elváltozás. Ha ez utóbbi gyanítható, az anyajegyet el kell távolítani. Házilag való kezelés, ecsetelés vagy maratás minden esetben tilos, a gyógyítást teljes egészében a szakorvosra kell bízni.


A betegség előretörése számokban

1935: minden 1500. ember lett melanomás
1961: 600 személyenként egy lett beteg
1980: minden 150. embernél diagnosztizálták
1996: 88 személyből 1 bőrrákot kapott
2000: minden 75. ember szenved tőle
2010: durván 50 személyből egy kapja meg
forrás: házipatika.com

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!