Közélet

2010.05.26. 10:06

Ezért még senki sem kapott pénzbírságot, holott járna

Egy-egy választási plakát még mindig - a határidő lejárta uán - is akad a közterületeken. Ezért elvileg pénzbírság is kiszabható a pártokra, illetve megbízottaikra. Emiatt azonban ezidág senkit sem bírságoltak meg a megyében.

Sz. Á.

Ma már egyetlen országgyűlési választásra mozgósító, saját jelölteket reklámozó hirdetmény sem lehetne kint a települések közterületein vagy az utak mentén. Ugyanis kedd éjfélkor lejárt az efféle plakátok eltávolításának határideje. Ezzel együtt, ha nem is tömeges mennyiségben, de azért akad még néhány helyszínen egy-egy falragasz, avagy poszter.

Ha az érintett pártok vagy megbízottaik nem állnak neki a nagytakarításnak, illetve ha más plakátok nem takarják el idővel ezeket a jellegzetes papírlapokat, akkor, legalábbis elvben, akár pénzbírság is lehet a vége. Ilyesmire azonban a megyében még nem volt példa.

– A választást követő 30 napon belül kell eltávolítani a politikai plakátot – tudtuk meg dr. Bartos Georgina megyei főjegyzőtől, a Tolna Megyei Területi Választási Iroda vezetőjétől. – Ez annak feladata, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték a plakátot. A határidő kedd éjfélkor járt le.

Ha valakit zavar az önmagát túlélt politikai falragasz, kifogást tehet a területi választási bizottságnál. Ez a testület továbbítja a kifogást a helyileg illetékes egyéni választókerületi bizottsághoz.

– A bizottságnak össze kell ülnie és a jogorvoslati kérelem érkezésétől számított három napon belül határozatot kell hoznia – folytatta dr. Bartos Georgina.
– Megállapíthatják a jogszabálysértést és eltilthatják az érintettet a további jogszabálysértéstől. Semmiféle szankciót nem alkalmazhatnak.

Talán nem véletlen, hogy a főjegyző emlékezete szerint plakát eltávolítás ügyben még soha nem érkezett kifogás. Az önkormányzatoknak viszont van lehetőségük szankcióra.

Amreinné dr. Gaál Klaudia, Szekszárd aljegyzője közölte, az eltávolítás elmulasztása, mint szabálysértés esetén akár 30 ezer forint is lehet a pénzbírság. Az aljegyző úgy tudta, hogy eddig még soha nem kellett ilyen eszközhöz nyúlni: mint mondta, a pártok, legalábbis a megyeszékhelyen, igyekeztek határidő előtt eleget tenni a kötelezettségeiknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!