Közélet

2010.05.15. 09:23

Ha emigrált volna, már világklasszis lenne

Escher Károly, a magyar riportfényképezés klasszikusa 1890. október 22-én született Szekszárdon. Nem véletlen, hogy Tolna megye székhelye ad otthont annak a jubileumi szabadegyetem sorozatnak, mely hétszer idézi meg az 1966. február 16-án Budapesten elhunyt művész emlékét.

TEOL/Sz.Á.

Az első előadás nemrég zajlott le a Wosinky Mór Múzeumban: itt adott ismertetést dr. Albertini Béla fotótörténész Escher Károlyról.

– Neve is utal a német gyökerekre – kezdte dr. Albertini Béla. – Az ősök a XVIII. században vándoroltak Magyarországra. Az első ismert Escherek Németbólyban laktak, később Mohácson, majd Szekszárdon telepedtek le. Már Tolna megye székhelyén dolgozott az az Escher Béla nevű iparosember, akinek megszületett Károly nevű fia. A család később Budapestre költözött.

– Itt mélyült el az ifjú Escher Károly fotózás iránti vonzalma?
– Igen, de némi kitérő után, hiszen egy ideig lakatosnak tanult. Ám egyik oktatója 1908-ban felszabadíttatta és a Ganz gyárban maga mellé vette rajzolónak. Itt egy amatőr fotográfus mérnök segítette kezdeti fényképészeti ismereteit továbbfejleszteni. 1916-ban merész váltással filmoperatőr lett.
 
– Hány évet töltött a filmgyártásban?
– Tizenkettőt. A némafilm-készítés válsága idején átigazolt a Pesti Naplóhoz, mint fotográfus. Mindenes újságfényképészből rövidesen karakteres, emlékezetes riportokat készítő sajtófotóssá vált. Neki is köszönhető, hogy a képes melléklet bevonult a magyar sajtó- és fotótörténetbe. 1945 után a Képes Figyelő fotóriportereként, majd nyugdíjazásáig a Városépítési Tervező Irodánál dolgozott.

– Már életében megkapta az őt megillető elismerést?
– Nem, a pár kitüntetése ellenére elmaradt a megérdemelttől. Abban minden szakember egyetért: külföldre távozása esetén Brassaď, Capa, Kertész, Moholy-Nagy és Munkácsi mellett ma ő lenne a hatodik magyar származású világklasszis. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!