Közélet

2010.05.21. 06:49

Kijárna a szakmának az elismerés

A kiemelkedő munkát elismeréssel jutalmazták, a fejlődést szakmai konferenciával támogatták a Balassa János Kórház Ápolók Nemzetközi napjához kapcsolódó rendezvényén. Ugyanakkor az ünnep alkalmával sem lehetett kikerülni az egészségügyet sújtó komoly problémákat.

TEOL/Hargitai Éva

Kétségtelen, hogy minden elismerést megérdemelnek azok, akik ápolói szakmájukat hivatásként, lelkiismeretesen, az emberek iránti tisztelettel, és szeretettel végzik. Minden nap kiérdemlik a köszönetet, de van egy nap, amikor kiemelt figyelem irányul rájuk. Ez minden évben május 12., az Ápolás Nemzetközi Napja, amelyről a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza idén is tudományos konferenciával emlékezett meg Szekszárdon.

Az ünnep célja kettős, mint azt dr. Muth Lajos főigazgató is kiemelte beszédében. Egyrészt alkalom arra, hogy a szakma berkein belül visszatekintsenek, értékeljék a munkát, és elismerjék azokat, akik kiemelkedően teljesítettek, akik példaképek lehetnek mások számára. Ez megerősítés is egyben, hogy érdemes erőfeszítéseket tenni. Az ünnep másik célja, hogy jelezzék a külvilágnak léteznek, és nap mint nap komoly problémákkal küzdenek meg.

- Azon gondolkodtam, vajon mi lehet az az erő, ami az anyagi és erkölcs megbecsülés hiánya mellett is évtizedekig képes a pályán tartani az ápolói szakma képviselőit, tette fel a költői kérdést köszöntőjében Gliedné Tillmann Erzsébet ápolási igazgató. - Elismerésként mindössze az a jó érzés marad az ápolóknak - mondta -, hogy minden nap adhatnak magukból egy kicsit, például a mosolyukat. Ez nem kevés, hiszen a mosolynak ereje, hatalma van, ugyanakkor a természet legjobb orvossága annak is aki adja, és annak is, aki kapja.

- A mosoly manapság az utcán is ritka látvány - fűzte a korábbiakhoz dr. Muth Lajos. Talán azért, mert túl nagy igényeink vannak, amelyeknek nem tudunk megfelelni. Lehet, hogy elégedettebbek lennénk, ha az elvárásainkon próbálnánk változtatni. Ugyanakkor köszöntőjéből is kiderült, hogy az egészségügyben manapság kevés az ok a vidámságra.

A politikai irányítói igyekeztek hiteltelenné tenni a dolgozókat, hogy a jogos elvárásaiknak se kelljen eleget tenni. Egyre kevesebben vannak, egyre nagyobbak az elvárások, amelyeknek mind nehezebb megfelelni. A beteg ember ugyanúgy vágyik a figyelemre és az említett mosolyra, akkor is, ha az ápolóknak mind nehezebb megértőnek lenni, és az elvárásoknak is megfelelni. Most azonban van remény a változásra, amely azonban nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, ezért türelemre kérte a főigazgató a szakma képviselőit is.

Szintén a szektor problémáiról, és a várható változásokról beszélt Kollár László, a megyei közgyűlés szociális és egészségügyi bizottságának tagja. Kiemelte, az itthon maradt ápolók, egészségügyi dolgozók azok, akik még egyben tartják a korábbi években szétvert ágazatot.

Az új kormány remélhetőleg pozitív változást fog hozni, amelynek részeként hazajönnek a külföldön dolgozó szakemberek is. A gazdasági fellendülés egyik feltétele is az egészségügy szerepének újra értékelése, annak húzóágazattá fejlesztése, ehhez a nemzetközi hírű humán erőforrás már adott. 

A köszöntők után a főigazgatói dicséreteket, valamint a magyar ápolási egyesület elismeréseit adták át. Ezt követően vette kezdetét a szakmai konferencia, amelynek keretében neves meghívott előadók, valamint a szekszárdi kórház dolgozói osztották meg tapasztalataikat a kollégákkal.

A lámpás hölgy fényt vitt a betegek életébe

Az Ápolók Nemzetközi Napja május 12., Florence Nightingale születésnapja. Immáron 190 esztendeje, hogy a modern nővérképzés alapjait lefektető, ahogy később nevezték: lámpás hölgy, meglátta a napvilágot, és annak is már 100 éve lesz, hogy eltávozott az élők sorából. Egész életét a betegápolásnak szentelte, a kórházi viszonyok javításáért dolgozott. A nevéhez fűződik számos ápolóképző intézmény, a szakma képviselőit tömörítő szervezet megalakulása, a szülésznői hivatás elismertségének növelése, és az otthoni gyógyulást támogató, látogató ápolói szervezetek megalapítása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!