Közélet

2010.05.09. 12:02

Nem lesz több ingyen víz

Az önkormányzat megbízásából több tucatnyi közkutat megszüntettek Pakson. A kisebb településeken nem jellemző, hogy felszámolnák az ilyen köztéri vízvételi helyeket.

Vida Tünde

Két éven belül negyvenöt közkút szűnik meg Pakson. A Paksi Vízmű Kft. egyenként mérte fel ezeket egyrészt az állapotuk, másrészt a használatuk, szükségességük szempontjából.

– Ez alapján készült el egy tervezet arról, hogy mi legyen a sorsuk, felszámolják, mérővel látják el, vagy változatlanul hagyják őket – mondta el Gaál Zoltán. Az önkormányzati cég ügyvezetője hozzátette, minden esetben körüljárták azt, hogy a környező ingatlanok vízellátása biztosított-e, hiszen ez önkormányzati kötelezettség.

Miután Pakson szinte minden ingatlanon van vezetékes víz, a feladatellátást nem veszélyezteti a kutak felszámolása. Persze kivételek vannak, de itt is találnak, találtak megoldást. Volt egy olyan ingatlan, amelyik valamilyen okból kimaradt a nyilvántartásból. Itt is sikerült egyezségre jutni. Ilyen esetekben a költségeket és a munkát megosztják. A tulajdonosnak is előnye származik az ivóvíz bevezetéséből, kényelmesebb, nagyobb értékű lesz az otthona.

A vízműnek is áldozatot kell hozni, mint kezdeményező, de más előnye is származik belőle: kevesebb lesz az ellenőrizetlenül vételezett víz, kevesebb a veszteség. Gaál Zoltán felhívta a figyelmet, hogy akármilyen nagy körültekintéssel készítették elő a kutak felszámolását, megeshet, hogy egyes szempontok kimaradtak, ilyen esetekben várják a lakosság jelzéseit.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pálfán öt működő közkút van, egyik a kultúrháznál, ahol Mészáros Máté (balról) oltja szomját Schneider János segítségével Fotó: M. D.
[/caption]

A mostani intézkedés hátterében takarékossági okok állnak. Nem volt ugyan jellemző, de szeretnék elkerülni, hogy a közkutakról locsoljanak, mossanak autót. A Paksi Vízmű Kft. nemcsak a költségeket, hanem a vízkészleteket is szeretné megkímélni. Mint az ügyvezető kiemelte, a paksi vízrendszeren a fenntarthatóság elvét kívánják követni. Ennek érdekében célul tűzték egyebek között a technológiai vizek, hálózati veszteségek csökkentését, méretlen vízvételezési helyek felszámolását.

Pálfán öt közkút van, a vízdíját az önkormányzat fizeti, tájékoztatott Bérdi Imre. Évente száznegyvenezer forint körüli a költsége. A polgármester hozzátette, az emberek nem élnek vissza azzal, hogy ingyenes ott a víz. Faluhelyen az ilyen úgyis hamar kiderül, szem előtt van. A megszűntetés fel sem merül, hiszen vannak ingatlanok, ahol még nincs vezetékes víz, de például a közterületen dolgozó közmunkásoknak is kell biztosítani vízvételi lehetőséget.

Gerjenben körülbelül nyolc ingatlanra még nem vezették be a vizet, így meg sem tehetné az önkormányzat, hogy felszámolja a közkutakat. Kettő működőképes, illetve van négy, amelyről levették a nyomókart, de nem bontották el, hogy szükség esetén azonnal használható legyen. Erre Máté Dénes polgármester szerint azért van szükség, mert sok olyan család van, amely tetemes vízdíj hátralékot halmozott fel. A szolgáltató várhatóan idén megszűnteti, vagy korlátozza az ő vízellátásukat, az önkormányzatnak viszont törvényben előírt távolságon belül garantálnia kell az ivóvizet. Gerjenben azok, akik víz nélküli ingatlanon laknak, a családtagok száma alapján átalánydíjat fizetnek a közkút használatáért.

A kirándulók a jövőben is tudják szomjukat oltani

A racionalizálás ellenére továbbra is lesz arra lehetőség, hogy a járókelők szomjukat oltsák Paks közterein. Megmarad több közkút, főként a külső városrészeken. Ezek közül néhányat változatlanul hagynak, néhányra mérőberendezést szerelnek fel. Gaál Zoltán tájékoztatása szerint az ivó kutakat sem számolják fel. Ezek elsősorban parkok, kirándulóhelyek közelében, forgalmas területeken vannak. A város közterületeit, parkjait gondozó DC Dunakom Kft.-vel történt egyeztetés nyomán öt új ivókutat létesítenek.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!