Közélet

2010.05.27. 20:09

Nemcsak a törvény, a vér is kötelez

Az átmeneti neveltetésbe került gyerekek szüleit törvény kötelezi a kapcsolattartásra. A körülmények azonban nem mindig adottak. A hőgyészi otthonban élők viszont csütörtök óta úgynevezett kapcsolattartó szobában is fogadhatják szüleiket.

Hanol Erzsébet

– Mi van itt? – lép be tétován, csodálkozva az egyik ott élő tizenéves lány a hőgyészi gyermekotthon épületébe. Amikor megtudja, hogy az új kapcsolattartó szobát adták át, halkan csak annyit mond: jó, legalább ha rossz idő van, akkor is kényelmesen tudnak a gyerekek találkozni a szüleikkel. Ő utoljára tavalyelőtt, a családi napon látta a vérszerinti szüleit.

A családi nap egyébként az, ami miatt az otthont vezető Oszbach Mária azt mondhatja, náluk az országosnál jobban működik a kapcsolattartás. Három évvel ezelőtt, amikor kitalálta, nem is gondolta volna, hogy ekkora sikere lesz a szülők, de legfőképp a gyerekek körében. Izgatottan készülnek rá, gyakorolják a műsort, amivel egy hónap múlva lepik meg a hozzátartozókat. Sőt az ebédről is a gyerekek gondoskodnak. Az intézményvezető szerint érezhetően javít a viszonyukon az ilyen találkozó.

De más előnye is van a családi napnak. Oszbach Mária nem győzi köszönni dr. Brebán Valéria segítségét, aki a Regionális Munkaügyi Központ főigazgatójaként tanácsadásokat szervez erre a napra. Ezek, és a pszichológiai előadások hatására pedig több szülőnek sikerült már munkát találnia.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kapcsolattartó szobát a legilletékesebbek, a szüleiket váró gyerekek vették át csütörtökön a hőgyészi gyermekotthonban
[/caption]

És nemcsak ez az egy nap van a kapcsolattartásra. Az igazgatónő azt mondja, a gyerekeken sokszor látszik a szülők hiánya, és sorolni kezdi a neveket: ki, mikor, hogyan találkozhatott a szüleivel. Volt, akiért a bogyiszlói önkormányzat küldte el a kisbuszát, volt, akit az otthon egyik dolgozója kísért el az édesapjához, és arra is volt példa, hogy az intézményvezető vitte magával az anyukát a beteg gyermek kezelésére.

Oszbach Mária azt mondja, azon vannak, hogy a kapcsolat minél intenzívebb legyen, mert a vérségi kötődés mindennél fontosabb.

Dr. Radoszáv Miklós, a fővárosi gyermekvédelmi szakszolgálat általános igazgatóhelyettese példaértékűnek nevezi a Hőgyészen folyó munkát. Azt pedig komoly előrelépésnek tartja, hogy egyre több helyen lehetnek olyan kapcsolattartó szobák, ahol a gyermek és a szülő kulturált körülmények között találkozhat egymással. A hőgyészi ráadásul olyan, ahol a szülő ott is alhat.

Radoszáv Miklós szerint hosszú távon elvárás, hogy ez minél több helyen megvalósuljon. Sok szülő például a közlekedés nehézségei miatt nem tudja felkeresni a gyermekét, vagy csak néhány óra együttlétre jut idő. Ez a valódi közös élményekhez nem elég. Pedig akár egy közös fagyizás is sokat számít.

Csillagos Judit az édesanyját fogadja majd a kapcsolattartó szobában. Meséli, hogy szerencsére mindig jó volt a viszonyuk, ám négy éve úgy hozta a sors, hogy átmeneti neveltetésbe kellett kerülnie. De megtalálta a helyét az otthonban. Úgy élnek, mintha egy család lennének, és minden olyasmit megtanulnak, amit egy családban is megtanulnának. Azt mondja, itt a nevelők és a gyámjuk is olyan mintha az anyukájuk lenne, akire minden helyzetben lehet számítani. De azért jó, hogy most már ilyen szép helyen várhatja az édesanyját.

Három helyen adtak át kapcsolattartó szobát

A szociális és munkaügyi minisztérium 2009 októberében írt ki pályázatot kapcsolattartási helyszínek építésére, felújítására. A cél: elősegíteni a gondozásban élő gyerekek kapcsolattartását vérszerinti hozzátartozóikkal. Tolna megyében három helyen, a hőgyészi, a faddi és a szekszárdi gyermekotthonban alakítottak ki ilyen szobákat. Az otthonokat fenntartó Tolna megyei önkormányzat egymillió forintot nyert el, az önrésszel kiegészítve nagyjából 370 ezer forint jutott egy-egy helyiség berendezésére. A pénzből bútorokat, játékokat, könyveket vásároltak, amelyeket az otthonok önállóan nem tudtak volna megvenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!