Közélet

2010.05.30. 09:25

Ötezer éves módszer, mellékhatások nélkül

A jógázás a belső szerveket is befolyásolja, pozitívan hat azok működésére. Kicsiknek és nagyoknak is ajánlott ez a mozgásforma.

Molnár Ágnes

Fotós: Lénárt Márton

Fotós: Lénárt Márton

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A jógázás mindenkire pozitívan hat, és nincs kizáró oka. Külön ruházat, vagy felszerelés sem szükséges hozzá
[/caption]

A jóga, mint ősi indiai vallásfilozófia, elsősorban egy fejlődési folyamatot jelent. Már önmagában az a tény is sokat sejtet róla, hogy 5000 éves gyökerei vannak Indiában. Azok a személyek, akik rendszeresen végzik, össze tudják hangolni a testet a szellemmel. Vagyis a jóga leginkább abban segít, hogy az ember összebarátkozzon, összhangba kerüljön önmagával. Hiszen aki elégedett magával, azt a külvilág is elfogadja, ezáltal könnyebben teljesíthetőek az álmok, érhetőek el a vágyak.

A jóga gyakorlatai között számtalan olyan is akad, melyek külön a szervi funkciókat befolyásolják, és terelik jó irányba. Ezzel a mozgásformával az ember akarva-akaratlanul megismeri teste felépítését, szervezete pontos működését, hiszen a gyakorlatok nagy része a belső szerveket mozgatja meg. Nem számít, ki űzi, lehet valaki családanya, nagyszülő vagy éppen ifjú, a jóga mindenkié. Jótékony hatása már az első gyakorlatsorok után érezhető.

Nagy előnye, hogy sem külön ruha, sem egyéb segédeszköz nem kell ahhoz, hogy valaki jógázzon. Hajlékonyság sem szükséges hozzá, bár ez idővel magától is kialakul, hiszen a merev izomzat fokozatosan lazul, rugalmasabbá válik általa. A jóga olyan izmokat is megmozgat, amiről az ember azt sem tudta, hogy léteznek. A mozgásnak ez a formája élettel tölti meg a testet, megnyugtatja az idegrendszert, helyre rakja a csontokat.

További nagy előnye, hogy a szó szoros értelmében fiatalít, ami nemcsak a mozgáson, de a bőrön, viselkedésen és a gondolkodáson is meglátszik majd. A gyakorlatok által az ember kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá válik, ami rengeteget számít a rohanó, stresszes világban. A jóga megszabadít a feszültségektől, szorongásoktól, gátlásoktól, rossz szokásoktól is, mint például a cigarettázás, vagy az alkoholfogyasztás. Bár a leírtak alapján ez a mozgáskultúra igen misztikusnak tűnik, semmi ilyen nincs benne.

A jóga csupán a mozgásról és a légzésről szól, illetve ezek teljes átéléséről. Segítségével megtanulható a konfliktushelyzetek elkerülése, melyek egyébként rengeteg energiát emésztenek fel.

Az erőtartalékokat pedig így könnyedén lehet majd másra fordítani.
A végkifejlet tehát egy egészséges értékrend, egészséges belső, vonzóbb külső, káros szenvedélyek nélküli élet, kiegyensúlyozottság és harmónia, ami bár az arcon is látszik, de belülről fakad.

A jógázást csoportban a legjobb elkezdeni

Egy jóga foglalkozás szakszerű keretek között általában másfél órát vesz igénybe, az ára úgy 1000 forint körül mozog - mondta Tatevoszjan Leila szekszárdi jógaoktató. A foglalkozás elején van egy bevezető légzőgyakorlat, melynek ráhangoló szerepe van, ezt követik az ülő, fekvő, majd az álló gyakorlatok. Az órát szintén légzőgyakorlattal, majd meditációval zárják. - Amíg az ember tud mozogni, a jógázásnak nincs kizáró oka - mondta a jógaoktató.

 

A jógázás mindenkire pozitívan hat, és nincs kizáró oka. Külön ruházat, vagy felszerelés sem szükséges hozzá -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!