Közélet

2010.05.06. 18:55

Szerelemportált indítottak

A szerelem megtartásában segítik a fiatal házaspárokat. Petritsék 11 együtt töltött év után se hagyják kihunyni a lángot. Tapasztalataikról nemrég indított saját weboldalukon is beszámolnak.

TEOL/Wessely Gábor

Nem akarnak nagyokos tanácsokat adni, nem is arra vágynak, hogy utánozzák őket, csupán azt szeretnék, ha a tapasztalataikat mások hasznosítanák. Lefordítanák a saját nyelvükre, s amit leszűrtek belőle, beépítenék a saját életükbe. Petritsék tapasztalatai a házastársi szerelemről szólnak.

A szerelemről, mely megmarad az évek múlásával is. Nem alakul át szeretetté, s pláne nem válik megszokássá, mechanikus párkapcsolattá. Na nem egy idilli zavartalan „lamúrról” van szó náluk sem. Az ő kapcsolatuk is hullámvölgyekkel terhelt, de arra van jó receptjük, hogyan lehet átvészelni a durcás időszakokat. Nem menekülnek ki a konfliktushelyzetekből, hanem megbeszélik a történteket, és a szeretet mellett, a társ mellett döntenek. Nem a saját igazukat tekintik elsődlegesnek.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Petrits Szilveszter és Petritsné Sebestyén Tünde 11 éve házasok (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]
Petrits Szilveszter és Petritsné Sebestyén Tünde 11 éve házasok. Szilveszter többé-kevésbé vallásos közegben nőtt fel, de kamasz korában, mint oly’ sok fiú „önállósította magát”, elfordult Istentől. Tünde nem volt hívő, csak az esküvő előtti jegyesoktatáson érintette meg a hit. S aztán már ő vezette vissza férjét a helyes ösvényre.

Gyökössy Endre szavai szerint éltek: Ketten – hármasban. Istennel. Időközben született három gyermekük, úgyhogy most már öten élnek együtt, a Teremtő társaságát továbbra sem mellőzve.

Legfontosabb természetesen a családi kör, de majdnem ilyen fontos a baráti kisközösség is a számukra. A szekszárdi plébánián működik 4-5 olyan csoport, melynek tagjai olyan fiatal házaspárok, akik őrzik a szerelmet. Petritsék most is segítik egy ilyen közösség indulását. Általában két-három év után önállósodnak a csoportok. Havi egy alkalommal találkoznak, s átbeszélik a legfontosabb problémákat, amelyek a párkapcsolatokat terhelhetik. Viták, konfliktuskezelés, megbocsátás, ki, mit hozott otthonról, a szülői házból, hogyan kezelendők a külső, baráti, ismerősi kapcsolatok stb.

Az együtt töltött idő persze a tévézés rovására megy. Petritsék évente legföljebb egy-két filmet és néhány mesét néznek meg a gyerekekkel. Az internettel viszont az átlagnál többet foglalkoznak, főleg mióta elindítottak egy saját weblapot. A szerelmunk.hu egy hiánypótló közösségi portál. Két hónapja töltötték fel rá saját hétköznapi tapasztalataikat és a témával kapcsolatos cikkgyűjteményt. Elérhetők róla a házas hétvégések és más családközösségek weboldalai.

Úgy látja Petrits Szilveszter, hogy a fiatalok előtt ma nincsenek jó példák az érett szerelmespár-kapcsolatokra. Csak a buli, a szex, a gyönyör leszaggatása, a skalpgyűjtés, aztán a meguntság, a nagy üresség. Ezt látja a felnövekvő generáció, s más alternatíva híján ezt követi. Holott a jól működő házasság nem kiürül, hanem elmélyül a megismeréssel. A titok abban rejlik, hogy egymásra kell figyelni, nemcsak magunkra. Ne én akarjak boldog lenni, hanem őt akarjam boldoggá tenni!

Hasonló látásmód és érzelemvilág teszi a jó párt

A harmonikus párkapcsolathoz két ember kell. Ha az egyik nem annyira lelkizős fajta, a másik viszont mindent a szívére vesz, mindent meg akar beszélni, hogy feldolgozhassa a hétköznapi történéseket, az nem vezet jóra. Petritsék összeillenek. Hasonlóképpen gondolkodnak, éreznek, és a megoldást is ugyanabban látják: a szeretetteljes konfliktuskezelésben.

Véleményük szerint, bármi történik, nem a sztori a lényeg, hanem az, hogy a helyzet, hogyan hatott az egyénre. Milyen érzelmeket váltott ki belőle, s miként mutatkozik meg a szituációban és annak elrendeződésében az isteni gondviselés.


Véleményük szerint, bármi történik, nem a sztori a lényeg, hanem az, hogy a helyzet, hogyan hatott az egyénre. Milyen érzelmeket váltott ki belőle, s miként mutatkozik meg a szituációban és annak elrendeződésében az isteni gondviselés.

Petrits Szilveszter és Petritsné Sebestyén Tünde 11 éve házasok (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!