Közélet

2010.05.02. 16:12

Tizenhat évig pokol volt számára az Anyák Napja

A csodálatos tavaszi napfényben egy mosolygós, gyönyörű kisfiú próbálgatja első lépéseit a zöld füvön. Péterke még nem tud verset mondai Anyák napján, de nem baj. Édesanyjának az ő léte a legnagyobb ajándék.

TEOL/Venter Mariann

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Péterke a legszebb ajándék Anyák napjára. Tavaly ilyenkor még csak várakoztak rá, az idén pedig már megöleli az édesanyját (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Rita számára az Anyák napja tizenöt évig maga volt a pokol. Nem hogy nem várta ezt a napot, valóságos lelki gyötrelmet okozott a számára. Édesanyja 16 éve meghalt, neki pedig nem volt gyermeke. Amíg mások édesanyjukat köszöntötték, vagy gyermekeik köszöntését fogadták, ő a temetőt járta. Mert az anyukája éppen Anyák napján halt meg.

A helyzet azonban tavaly megváltozott. Mégpedig olyan módon, amire senki sem számított, és olyan örömmel, ami most kárpótolja a sokévi bánatért. Tavaly május 25-én ugyanis megszületett Kocsis Péter, Zimmermann Rita és Kocsis József kisfia.

– Huszonöt éve vagyunk együtt, húsz éve házasodtunk össze – kezdi Rita. – Bejártuk a gyermektelen házaspárok útját, de sem a kezelések, sem a lombikbébi program nem járt sikerrel. Nagyjából tíz éve annak, hogy a sok sikertelenség után lemondtunk a gyerekről. Megpróbáltuk megtalálni a helyzetünk pozitív oldalát, kényelmesen berendezni az életünket, felkészülni arra, hogy mi már csak ketten maradunk.

Ennek a döntésnek az értelmében cserélték négyszobás házukat egy kisebbre, amelyet igyekeztek minél kényelmesebbé, komfortosabbá tenni. 2008 augusztusában beköltöztek az új házba. 2008 szeptemberében pedig Rita terhes lett.

– Negyvenöt évesen minden másra gondol az ember, amikor zavar támad a teste működésében, de arra nem, hogy gyereke lesz. Persze ez a lehetőség is megfordult a fejemben, és végül a férjemet kértem meg rá, hogy vásároljon egy terhességi tesztet. Nagyon sokan ismernek minket a városban, nem akartam ennyi idősen „égetni" magam a patikában.

A terhességi teszt pozitív lett, és lassan kezdtük felfogni, hogy teljesen természetes módon, minden segítség nélkül a negyvenes éveinkben teljesül az, amire olyan régóta vágytunk. A meglepetés után azonban jött az aggodalom. S a kilenc hónapot végig az öröm, a boldogság, az aggodalom, a félelem, és a várakozás különös keveréke jellemezte.
A házaspár aggódott a gyermek egészségéért, az édesanya egészségéért, ugyanis Rita a terhesség szövődményeként diabéteszes lett. A probléma a szülés után szerencsére megszűnt.

Nagyon sokat köszönhet dr. Varga Józsefnek, dr. Kun Attilának és dr. Sudár Zsoltnak, a megyei kórház orvosainak, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy ő is és a gyermeke is egészséges legyen. 
Péterke Pécsett született, az apuka, amíg lehetett a párja mellett maradt, végül a babát császármetszéssel segítették világra.

– Azt szoktam mondani, hogy hatan vagyunk, mert mindhárman az Ikrek jegyében születtünk. Imádom a tavaszt, nem csak azért, mert a legszebb évszak, hanem azért is, mert a névnapok, születésnapok mind ilyenkor vannak a családban – nevet Rita.

Bár a hölgyek korát nem illik firtatni, sem leírni, ő nem titkolja, hány éves. Nem is kell, mert tízet nyugodtan letagadhatna! Mint mondja, szülés után három hónappal már visszanyerte a formáját, és arra is büszke, hogy ennyi idősen fél évig szoptatni tudta a kisfiát.

– Péterke csodálatos gyerek! – mondja. – Arra készültünk, hogy mennyi mindennel kell majd alkalmazkodnunk hozzá, és ehelyett ő alkalmazkodik hozzánk. Kiegyensúlyozott, mosolygós baba, eszik, alszik, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Rita azt is elárulja, hogy a kisfia születése, az anyaság, nagyon sok pozitív változást hozott az életébe. A pokolból a mennybe kerültem - mondja mosolyogva. A gyermektelenség évei a hangulatára is rányomták a bélyegüket, s bár nem lett megkeseredett nő, nagyon sok mindent másképpen látott, mint manapság.

– Hosszú évek óta "alvó" barátságok éledtek fel, mióta megszületett a kisfiam. A férjem családjától, a környezetemtől, a barátoktól, ismerősöktől rengeteg szeretetet, figyelmet kapok, és ez a szeretet-áradat nagyon-nagyon jólesik. Igyekszem annyit visszaadni belőle, amennyit csak tudok.

Édesanyja naplóját folytatja

Rita maga is kései gyermek volt. Édesanyja a születése évében, 1963-ban kezdte írogatni azt a naplót, amelyben feljegyezte a kislánya születése előtti és utáni történéseket. A félbeszakadt naplót most ő folytatja, beírja a Péterkével kapcsolatos történéseket, a beceneveket, versikéket, mondókákat, amelyeket a kisfiú olyan szívesen hallgat. A már itt-ott megsárgult lapokon két édesanya szeretete kel életre, és köti össze a nagymamát, az anyukát és az unokát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!