Közélet

2010.06.12. 08:13

Folyamatosan megyünk lefelé a GDP-rangsorban

A bruttó nemzeti össztermék (GDP) tekintetében az ország hét régiója közül a Dél-Dunántúli 1995 és 2008 között az 4-5. helyen áll a Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint. Nálunk gyengébben csak a Dél-Alföldi és az Észak-Magyarországi régió szerepel.

TEOL/V.M.

A régión belül a megyék helyzete eltérően alakul. A GDP egy lakosra jutó összege 2008-ban Baranya megyében 1.900.000, Tolnában 1.800.000. Somogyban 1.700.000 forint körül alakult. Az ország többi megyéjével összehasonlítva Baranya a 10-11. helyen, Somogy a 14-17. helyen áll, Tolna megye pedig az 1995-től számított időszakban folyamatosan lefelé halad a 6. helyről, jelenleg a 13-on áll.

A régió gazdasági szerkezetében a termelő ágak részesedése mindössze 36 százalék, ezzel az utolsó előtti helyen állunk. Ezt az eredményt a viszonylag szerény ipar, ezen belül is az összes régió közül a legcsekélyebb feldolgozóipar idézi elő. A termelő ágak szerepe a vizsgált időszakban 42 százalékról csökkent a jelenlegi helyzetére. Nagy a súlya viszont a régiónak az energiatermelésben – a paksi atomerőmű miatt –, és a mezőgazdaság is a magasabb részesedésű ágazatok közé tartozik, bár folyamatos a térvesztése.

Emelkedett viszont a szolgáltató ágak szerepe. Ebben a szférában erős az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások, valamint a kereskedelem részaránya. Az oktatás, az egészségügyi, szociális ellátás, valamint a szerény részesedésű szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzájárulása viszont nagyobb arányú a régió teljesítményéhez, mint az országos átlag.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Infografika: Tolnai Népújság
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!