Közélet

2010.06.12. 11:12

Kánikula: így védekezzen az elviselhetetlen forróság ellen!

A hirtelen jött hőség mindenkit megvisel. A kánikulával járó kellemetlenségek odafigyeléssel megelőzhetők.

TEOL/V.M.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Képünk illusztráció
[/caption]

A forró napokat a víz mellett a legkönnyebb átvészelni, de nem mindenkinek áll módjában strandolni a hétvégén. A legmelegebb órákban, azaz 11 és 15 óra között nem tanácsos a napon tartózkodni. Különösen veszélyeztetettek az idősek, a betegek és a kisgyermekek, az ő esetükben fokozottan figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre.

A legfontosabb teendőket lehetőleg a reggeli órákban intézze mindenki. Az idősek és a krónikus betegek semmiképpen se terheljék túl magukat és pontosan szedjék a gyógyszereiket. Mindenki naponta legalább két liter folyadékot fogyasszon, de a három liter sem sok. Kerülni kell a cukros, szénsavas üdítőket és a nehéz, zsíros ételeket. A közlekedésben fokozott figyelem ajánlott.

A hőségben a légkondicionáló kellemessé teheti a lakás klímáját, de nem jó, ha a benti és a kinti hőmérséklet között túl nagy a különbség. Ha kint harminc fok van, a szobában ne legyen kevesebb 24 foknál.
A nyaralni indulóknak pedig érdemes megfogadniuk a bőrgyógyászok és kozmetológusok tanácsát, akik már hosszú évek óta figyelmeztetnek mindenkit, hogy csak óvatosan a napozással. A bőrtípustól függ, ki mennyi ideig tartózkodhat a napon – leégés nélkül.

Az sem mindegy, mennyire felhős az ég, és hogy milyen napszakban napozunk. Ezért nem árt figyelni az időjárás-jelentést. Újabban jelzik az UV-indexet is, amely a nap erősségére utal. Bár a napsütötte barnaság esztétikus és divatos is, az utóbbi években ugrásszerűen megemelkedett bőrrákos megbetegedések száma. Tévhit, hogy a vízben nem lehet leégni. Tíz és három óra között sapkában, kalapban, és egy lehetőleg fehér színű pólóban érdemes élvezni a hűsítő habokat.

Nem csak a bőrre, a szemre is vigyázni kell a meleg évszakban. Az erős napsugárzás fokozottan veszi igénybe a szemet, tehát egy jó napszemüvegre mindenkinek szüksége van. Látásproblémák esetén megoldás lehet a nyárra a kontaktlencsével párosított napszemüveg. Az újabb típusú kontaktlencsék már maguk is rendelkeznek UV szűrő hatással, de ettől függetlenül jobb, ha a napszemüveg is véd.

A dioptriás napszemüveg-lencsék is egyre népszerűbbek. A másik lehetőség a fényre sötétedő dioptriás szemüveg használata - tudtuk meg Szász Sándornétól. A Száz Optikában kérésre ellenőrzik, mennyire megbízható a vásárló napszemüvege.

Kutya melegben az állatok is szenvednek

Sajnos még ma is előfordul, hogy tűző napon láncra verve tartanak kutyát. Az állatok kis időn belül hőgutát kaphatnak, és el is pusztulhatnak. A felelőtlen gazda ilyen esetben az állatkínzás bűncselekményét követi el, amiért két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható – figyelmeztet az Orpehus Állatvédő Egyesület.

Az eb nem tud izzadni, pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, vagy készítsünk számára egy használaton kívüli lavórból, gyerekkádból "pancsolót".

Az eb nem tud izzadni, pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, vagy készítsünk számára egy használaton kívüli lavórból, gyerekkádból "pancsolót". Képünk illusztráció -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!