Közélet

2010.06.01. 07:01

Ki, milyen funkciót lát el a Parlamentben?

Kilencen képviselnek bennünket Tolna megyeieket az országgyűlésben. Ezúttal azt kérdeztük tőlük, hogy milyen bizottságban, milyen funkciókat töltenek be, illetve mit tartanak legfontosabb feladatuknak.

Ihárosi Ibolya

Sok hasonlóság és sok különbözőség van abban, hogy a politikusok milyen szakmapolitikában kértek és kaptak szerepet. Abban viszont egységesek, hogy bennünket szeretnének képviselni, értünk dolgoznak. Hogy ez mennyire sikerül nekik, a ciklus végén kiderül.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ülés előtt és után a Parlament Képünk illusztráció
[/caption]

Az Európa Tanács magyar delegációjának vezetője

Dr. Braun Márton (Fidesz) két bizottságnak is tagja. Már tizenkét éve dolgozik az európai ügyek bizottságában, s most beválasztották a külügyibe is. Ugyanis ő lett az Európa Tanács magyar delegációjának vezetője. A legfontosabbnak azt tartja, legalább egy kicsivel hozzájáruljon ahhoz, hogy Magyrország normálisabb országgá váljon. A szakpolitikáknak is ezt a célt kell szolgálniuk.   

A parlamenti döntések hatásait is vizsgálja 

Dr. Harangozó Tamás (MSZP) tagja az alkotmányügyi, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságnak, s az előbbi ellenőrző albizottságának. A honvédelmi és rendészeti bizottság ellenőrző albizottsága még nem alakult meg. Ott az elnöki tisztség jelöltje. Az albizottságok a törvények parlamenti határozatok, döntések hatályosulását és társadalmi hatásait vizsgálják. 

Az MSZP frakcióban a rendészeti kérdések felelőse. Három témakörben is felszólalt már az országgyűlésben. Nem értett egyet azzal, hogy az áldozatvédelem a Belügyminisztériumhoz kerüljön. A büntető törvénykönyv szigorítása kapcsán sok egyéb mellett azzal érvelt, hogy tavaly alig több, mint tucatnyi erőszakos visszaesőt ítéltek el. A harmadik felszólalásában  pedig egyebek mellett a frakció azon kétségeinek adott hangot, hogyan lehet két hét alatt javítani a közbiztonságon.

A munka méltósága jár a fogyatékkal élőknek is

Hirt Ferenc (Fidesz) ismét a szociális bizottságban dolgozik, mint az előző ciklusban, amelynek azonban bővült a feladatköre. Minden területen rengeteg a feladat, reggelig lehetne sorolni, fogalmazott képviselő. A gondolkodás már sok területen megindult, de még korai lenne bármit mondani, pláne ígérni - vélekedett.

A fogyatékkal élők gondjait kiemelve a sok tennivaló köréből elmondta, jellemző, hogy két éve nem írtak ki munkahelyteremtő, rehabilitációs pályázatot. Ez jól mutatja az előző kormány hozzáállását, pedig nálunk a fogyatékkal élők csak mintegy 8-10 százaléka részese a munka világának. Ez az arány az EU egyes országaiban 40-42 százalékos. Van tehát mit tenni annak érdekében, hogy a fogyatékosok is teljes életet élhessenek, s eltartottból adófizetők lehessenek.     

Konzultációkat tervez  a körzet termelőivel 

Horváth Istvánt
(Fidesz) a mezőgazdasági bizottság egyik alelnökének választották, s úgy érzi ez a feladat testreszabott számára, mert a legfontosabbnak a vidék felzárkóztatását tartja.  Rengeteg terve és elképzelése van azzal kapcsolatban miként kapcsolhatja be a bizottsági munkába a megyét.  Ezek közt szerepel szekszárdi kihelyezett ülés, szakmai megbeszélések, tanácskozások.

Mielőbb szeretne leülni, majd folyamatosan konzultálni a Szekszárdon és környékén működő gazdákkal, ágazatonként megbeszélve, hogy ők mit szeretnének, mit várnak az új törvényhozástól. Az első ilyen alkalommal a tejágazat gondjairól lesz szó. A szőlészeti-borászati albizottságban végzett munkáját pedig polgármesteri kötelességei közé sorolja.  

A helyben megtermelt élemiszereké a jövő

Patay Vilmos (Fidesz) a mezőgazdasági bizottság tagja. Mint lapunknak elmondta, az elmúlt 25 évben agrárkereskedőként jól megismerte ezt a világot és a termelők érdekeit. Abban szeretne részt venni, hogy minél többen tudjanak megélni a mezőgazdasági termelésből, bízik abban, hogy e program megvalósításában is sikeres lehet.  Meggyőződése, hogy a jövőben nagyobb szerepet kell kapni az ellátásban, vagy legalább az önellátásban, a helyben megtermelt, egészséges élelmiszereknek. Nem lehet mindent alárendelni a nagy élelmiszer-láncok érdekeinek, fogalmazott a képviselő.  
      
Az összmagyarság és a szűkebb haza képviselete

Potápi Árpád János (Fidesz) a külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja. Amit a kettős  állampolgárságról szóló törvény vitájában mondott, jól reprezentálja, mit tart a legfontosabbnak parlamenti munkájában. Magyarországon két és fél millió ember közvetlenül vagy közvetett módon, szülei, nagyszülei, ősei vagy barátai, rokonai révén kötődik az elszakított területekhez.

- Én, mint a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke is érintett vagyok. Ha nagyszüleim 15 ezer társukkal együtt nem jöttek volna át Magyarországra, akkor magam is határon túli magyar lennék. A bizottságon belüli munka azonban a képviselő tevékenységének kisebb része. A nagyobb feladat a választókerület és a megye lakosságnak, a szűkebb haza ügyeinek a képviselete, mondta.

A morális és gazdasági megújulás a feladat 

Dr. Puskás Imre (Fidesz) a számvevőségi és költségvetési valamint a kulturális és sajtóbizottság tagja. A sajtóbizottságot maga választotta, kicsit visszatérve első hivatásához, az újságíráshoz. A költségvetésibe pedig nyilván mint megyei vezetőt delegálta a frakció. Azt reméli, teljesül a morális és gazdasági megújulást kijelölő cél. Ha ez így lesz, az egyrészt visszaadja a társadalom bizalmát a képviselők, a politikusok és a parlament iránt. Másrészt ez az ország fejlődésének záloga.

- Ami engem illet, az össztársadalmi érdekek mellett igyekszem a Tolna megyei érdekeket is érvényre juttatni, legyen szó a munkahelyteremtésről, a kistelepülések élhetőségéről, a megközelíthetőségről vagy éppen a kisiskolák megtartásáról.

Fel kell készülni az atomerőmű bővítésére

Tóth Ferenc (Fidesz) a negyedik ciklusban is az oktatási és tudományos bizottság tagja. Véleménye szerint, ha csak az oktatást nézzük, a köz-, a szak- és a felsőoktatásban is változtatásokra van szükség. Hogy ez milyen mélységben valósulhat meg, azt ma még nem lehet tudni. Tolna megyével kapcsolatosan elmondta, hogy mire beindul az 5. és 6. atomerőművi blokk, olyan szakemberekre lesz szükség, akik ezt felelősséggel tudják üzemeltetni. Ezért mielőbb meg kell szervezni az üzemeltetéshez szükséges szakmákban, valamint a gépész üzemmérnök és gépészmérnök képzést, valamelyik egyetemmel karöltve.

***
Dr. Vejkey Imre (KDNP) a külügyi, valamint és a határon túli magyarok bizottságának a tagja. Hétfőn nem sikerült telefonon elérnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!