Közélet

2010.06.15. 12:11

Kik csengetnek, miután kicsengettek?

A legtöbb fiatal diákmunkával igyekszik előteremteni a pénzt a szórakozáshoz. Többségük igyekszik a nyári szünetben nem a szülei pénztárcájában kotorászni. Ha másra nem futja, kevésbé költséges helyi programot keresnek.

Vizin Balázs

Ezen a héten minden iskolában kicsengetnek. Mint azt Kovács Kinga, egy bonyhádi középiskolás elmondta: legszívesebben sportolással, filmnézéssel, és kulturális programok látogatásával tölti a szünidőt. De a baráti társaságával idén is elmennek egy-egy napra strandolni.

– Általában Paksra, Gunarasba, és a Balatonra járok kikapcsolódni, amelyet a szüleim finanszíroznak. Két évvel ez előtt nyáron, vállaltam diákmunkát, amelyből sikerült annyit keresnem, hogy a vakáció költségeit fedezni tudtam. Heti rendszerességgel nem szoktam zsebpénzt kapni, csak akkor kérek a szüleimtől 2000-3000 forintot, ha valamelyik programhoz szükséges. Igyekszem olyan nyári napirendet összeállítani, amit a városban meg tudok oldani, és nem kerül sok pénzbe – tette hozzá Kovács Kinga.

Hasonlóképpen vélekedik Darabos Alexandra is, bár ő mindenképpen szeretne legalább egy hónapot dolgozni a vakáció alatt. – Úgy terveztem, hogy szabadidős rendezvényeken vállalnék munkát, amelyből fedezni tudnám a napi-, és a szórakozásra fordítandó költségeimet. A szüleimhez csak abban az esetben fordulok anyagi segítségért, ha valami nagyobb eseményre szeretnék elmenni a barátaimmal. Ugyanis már 3 éve dolgozom nyaranta, amelyből alkalmanként, mintegy 50 ezer forintot sikerült keresnem – mondta a 19 éves diáklány.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Munka keresőben a Meló-Diák Iskolaszövetkezet szekszárdi irodájában
[/caption]
Az idén érettségiző Huszti Bernadett is szívesen dolgozna nyáron, főként gyümölcsösben, vagy egy áruházláncban árufeltöltőként. – Már érdeklődtem a lehetőségek iránt az iskolaszövetkezeteknél, de eddig nem akadt olyan munka, amelyet elvállalnék. Addig is sportolással, szórakozással és főleg a hűvös szobában próbálom átvészelni ezeket a meleg napokat, abban bízva, hogy június végétől el tudok menni dolgozni – tette hozzá Bernadett.

Mint azt Brettl Krisztina, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet szekszárdi irodavezetője elmondta: a nyári munkavállalásnál csak a munkaszerződés nyújt biztonságot a fiataloknak. Ezért is fontos, hogy iskolaszövetkezeten keresztül keressenek állást. Majd hozzátette: kizárólag nappali tagozatos diákok regisztrálhatnak náluk, akik érvényes tüdőszűrő-, és iskolalátogatási papírral rendelkeznek.

– A szükséges igazolások bemutatását követően, kitöltenek egy jelentkezési lapot, amely alapján értesítjük őket. Ha tudunk számukra munkát ajánlani, a részletes tájékoztatás után megkötjük velük a munkaszerződést, amely garantálja, hogy minden hónapban banki átutalással megkapják a járandóságukat – mondta a szekszárdi irodavezető.

Brettl Krisztina rámutatott: évente legalább kétszer ajánlatos regisztrálni az iskolaszövetkezeteknél azoknak, akik év közben munkához szeretnének jutni.

A szülők többnyire akkor érzik biztonságban kamasz gyermeküket, ha az felügyelet van. Mint azt Szücs Renáta, egy bonyhádi diák édesanyja elmondta: ameddig napközben ő, és a férje dolgozik, addig a nagyszülőknél tölti a vakációt gyermekük.

– Az idén is részt vesz a fiam egy angol táborban, amely délutáni elfoglaltságot nyújt számára. Amikor nem tud a nagyszülőkhöz menni napközben, akkor egyedül lesz otthon, bár igyekszünk ezt az időszakot minimálisra csökkenteni – tette hozzá.

– A nyári szünetben különösen fontos, hogy a szülői felügyelet nélkül maradt kamaszok elővigyázatosak legyenek – tájékoztatott Kreiner József, rendőr alezredes. – Ez főként a közös baráti vakációzásra vonatkozik, amikor a nagyobb értékű dolgaikat – mobiltelefon, ruházat – őrizetlenül hagyják a strandokon.

Évek óta visszatérő probléma az is, hogy a rekkenő hőségben halastavakban mártóznának meg a fiatalok, amelyről nem is sejtik, hogy milyen veszélyeket rejtenek a vízben esetlegesen előforduló akadók. A szakember azt is elmondta, hogy a szórakozóhelyek környékét se egyedül közelítsék meg a szünidőt élvező diákok.

Megkérdeztük: Tervez-e nyaralást az idén, s ha igen a családdal, vagy a barátokkal?

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Papp Jennifer, őcsény
[/caption]
Papp Jennifer, Őcsény: – Az idén is megyek nyaralni, a szüleimmel, és a barátaimmal egyaránt. A Balatonon, Domboriban, és egy-egy napot a közelebbi strandokon fogok eltölteni. Az idén leszek 15 éves, emiatt tavaly még nem a baráti körömmel, hanem a családommal voltam vakációzni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Majsai-Németh Zsolt, Szekszárd
[/caption]
Majsai-Németh Zsolt, Szekszárd: – Nem tervezek nyaralást az idén sem a szüleimmel, sem a baráti társaságommal. Tavaly külföldön vakációztam a családommal. 15 éves vagyok, ezért hosszabb időre még nem járok egyedül kikapcsolódni. De volt már példa arra is, hogy az ismerőseimmel nyaraltam.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Horváth Petra, Florida
[/caption]
Horváth Petra, Florida: – Én már most is a nyaralásomat töltöm itt Magyarországon. Bonyhádon pihenjük ki magunkat a családommal az elkövetkező 5 hétben. Kiváló természeti adottságokkal rendelkezik Tolna megye, örömmel tölt el, hogy ide utaztunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!