Közélet

2010.06.10. 18:29

Közel a rekordhoz: már 951 centinél van a Duna Bátánál

Megközelítette Bátánál a Duna vízszintje a 2006-os áradás idején mért 951 centimétert. A faluban meg kellett erősíteni a négy évvel ezelőtt emelt töltést. Dunaföldvár és Paks környékén nagyobb károkat nem okozott az árhullám, a Gemenc azonban víz alatt van, a vadak pedig életveszélyben.

TEOL/Rácz Tibor-Vida Tünde

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Legutóbb 2006-ban volt hasonló magasságon a Duna vízszintje Bátánál (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Meg kellett erősíteni Bátán a 2006-ban emelt töltést. Egyrészt azért, mert a Dunából áradó víz már napok óta áztatta, s meggyengült, másrészt azért, mert az előrejelzésekkel ellentétben már megközelíti a folyam tetőzési szintje a négy évvel ezelőttit. A vízügyi igazgatóság, a katasztrófavédelem munkatársai és természetesen a helyiek is már csütörtökön korán reggel a gáton voltak. Többen szerda éjjel is dolgoztak, mivel folyamatosan erősíteni kellett a töltést. Erre az éjszakára jósolták ugyanis a Duna tetőzését.

Közel húszezer homokzsákot használtak már fel a faluban a védekezésre. Az egyik ház mellett, a Bercsényi utcában ebből tízezer kellett ahhoz, hogy az épületet ne árassza el a víz. Ám ennek ellenére az udvarban áll a víz, szivattyúzni kell, hogy a bejáratig ne emelkedjen. Az utca végén az egyik ház udvarában akkora a víz, hogy csak a bejárathoz vezető legfelső lépcső látszik ki belőle. Egy idős nő jött ki az épületből a homokzsákokon, Magda néniként mutatkozott be.

– A házba nem jutott be a víz, ahogy négy évvel ezelőtt sem. Az udvar viszont úszik, a tyúkok az ól tetején vannak. Ázik a kert is, oda a vetemény – mondta. Hozzátette, ezek a házak négyévente kapják a vizet, s eddig egy árvíz után sem tudta rendesen helyreállítani az épületben okozott károkat.

Néhány házzal arrébb szivattyú zakatolt, a kapuban egy trikós férfi igazgatott valamit a gépen. Éppen falazhatott, vagy valami hasonló kőműves munkát akart végezni a házon az áradás előtt, mert mindenki azzal ugratta, hogy a malterhez most már van homok is, meg víz is bőven, csak cementet kell hozzátennie.

A főutcán állandó volt a jövés-menés. Utánfutós kistraktorok szállították a szivattyúkat egyik háztól a másokhoz. Az emberek folyamatosan töltötték a homokzsákokat. Sziebert György, a falu polgármestere is állandó mozgásban követte az eseményeket, s segített irányítani a munkát. Mint mondta, öt-hat centivel alacsonyabb csak a vízszint, mint 2006-ban.

– Csütörtök hajnalban már 945 centit mértek, ha még néhány centi jön rá, meghaladja a négy évvel ezelőttit. Még hatezer homokzsákunk van tartalékban, de bízom abban, hogy azokat már nem kell majd felhasználnunk. Szerdán önkéntesek is érkeztek a faluba, mintegy százötvenen, Sárpilisről, Decsről, Őcsényből legtöbben. Csütörtökre pedig a kompresszor állomás húsz dolgozója ígérte a segítségét. Megnyugodni akkor sem nyugodhatunk meg teljesen, ha a víz apadni kezd, mert a buzgárok, és a szivárgások okozhatnak problémákat, úgyhogy a védekezésre ugyanolyan figyelmet kell szentelnünk, mint eddig – húzta alá. Arra a kérdésre, hogy az önkormányzatnak eddig mennyi pénzébe került a védekezés, azt mondta, egyelőre nem tud erre válaszolni, még nem készült el erről az összesítés. Abban azonban biztos, hogy a vis maior pályázatot beadja majd a település.

Tolna megye legdélebbi szakaszán, és a két közelei Baranya megyei településen, Bárban és Dunaszekcsőn is több lakóházat veszélyeztet az ár. Utóbbi településen a hírek szerint mintegy 300 ingatlant kell védeni. Ám a természetben okozott károkat egyelőre még annyira sem lehet felbecsülni, mint a települések kárát. A Gemenci erdőben közel húszezer hektáron áll a víz. A vadaknak vaddombokat készítettek elő a vadásztársaságok és a Gemenc Zrt.

Ottjártunkkor, motoros ladikkal a bajai Duna-hídtól egészen a felső-pörbölyi erdőig siklottunk. A víz magasságát jól mutatta, hogy a fiatal fákat védő kerítések mintegy két méteres oszlopai alig, vagy egyáltalán nem látszottak ki a vízből. Vízben úszó vadakat sehol nem lehetett látni, ami Gyöngyös István, nyugdíjas fővadász szerint – aki ezen a területen 22 évig dolgozott – mindez jó jel, mert akkor a legtöbbjük eljutott a élelemmel bőségesen ellátott vaddombokra.

Mint mondta, a 15 fok körüli víz a fiatal állatok, a malacok és a borjak életére a legveszélyesebb. Mint mondta, nem tudni, mennyi állat veszett oda a vízben, ez majd akkor derül ki csak, ha visszavonult az ár. De akkor még a megpróbáltatásaik nem érnek véget, hiszen néhány nap után szúnyoginvázió várható, amit túlélnek a vadak, hiszen ezer éve árad a Duna, s ezer éve lepik el az erdőt utána a szúnyogok, de megszenvedik.

Paks környékén nem okozott különösebb károkat a Duna

Tekintélyes magasságon tetőzött, de sem Paksnál, sem a környékbeli településeken, nem okozott különösebb kárt a Duna. Beke Zsolt a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szekszárdi szakaszmérnökségének vezetője elmondta, hogy 836 centiméteren tetőzött Paksnál a folyó, ami elmaradt a 2002-es és 2006-os értéktől. Hozzátette, hogy ugyanolyan hirtelen apadásra számítanak, mint amilyen gyors az emelkedés volt. Szerinte hétvégére, esetleg hétfő-keddre, már egész Tolna megyében visszatér a „békés időszak”. Addig fenntartják a 24 órás szolgálatot. A Paksi Vízirendészeti őrsnél is készültség van szombaton óta, akkor érte el a folyó vízszintje a másodfokú készültégi szintet, a 650 centimétert. Jelenleg körülbelül háromszáz nyaraló, hétvégi ház van víz alatt az őrshöz tartozó folyószakaszon. A járőrök ezek védelméről is gondoskodnak portyáik során. Hajózási tilalom Paksnál nincsen, de mégis vesztegelnek a hajók, mert Dunaföldvártól északra és Szekszárdtól délre is tilos a közlekedés. A paksi komp közlekedését csak annyiban befolyásolta az áradás, hogy áthelyezték a kikötési pontot, az átkelésben nem volt fennakadás. Homokzsákos védekezés Dunaföldváron, Madocsán és Pakson volt, illetve – mint Beke Zsolt kiemelte – Bátán, ahol lakóházakat kellett ily módon védeni.

Legutóbb 2006-ban volt hasonló magasságon a Duna vízszintje Bátánál (Fotó: Gottvald Károly) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!