Közélet

2010.06.27. 12:41

Lehetőséget teremt számukra a föld

Hosszú távú, biztos megélhetést teremtene a jelenleg közfoglalkoztatásban résztvevőknek a kistérségi társulás új programja. Maguk termelnék és adnák el az árut a projekt részvevői.

TEOL/Rácz Tibor

Közmunkások tartós foglalkoztatását tűzte ki céljául a Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás. Naszvadi Balázs munkaszervezeti vezető lapunknak elmondta, a társulás egy olyan pályázatot készített elő, amely két éven keresztül 25-30 embernek teremtene munkát, később, ha már önfenntartó lesz a program, akár hosszú távon, több családnak is megélhetést jelenthet.

– Az innovatív kísérleti foglalkoztatási programok támogatására kiírt pályázaton 60 és 200 millió forint közötti összeget lehet igényelni. A beadási határidő augusztus eleje. Egy szerintünk fenntartható foglalkoztatási modellt dolgoztunk ki, amely egyelőre egyedülálló. Lényege egy olyan termelő, értékesítő és szolgáltató szövetkezet kialakítása, amely ugyan hasonlít a szociális szövetkezetekhez, de a tevékenységi köre tágabb – mondta Naszvadi Balázs. Hozzátette, a mezőgazdasági termelést olyan növényekre alapoznák, amelyeket a térségben nem termelnek, de a kereslet mégis nagy rá. Ehhez már felvette a partnerekkel, felvásárlókkal is a kapcsolatot a kistérség. Az egyik ilyen növény a tök, a másik pedig az évelő mák.

– A településeken felmértük a termelésbe bevonható területeket. El kell mondani, hogy sajnos a kistérség településein egyre több olyan terület van, amelyen nem termelnek. Éppen ezért az önkormányzatok számára is bevételi forrást jelentene ez a program. A projekt értékesítési ága terveink szerint lehetővé tenné, hogy a szövetkezet, valamint a helyi őstermelők és a különféle más kezdeményezések, mint például a Sorsfordító-Sorsformáló program által megtermelt termékeket Dombóvár központjában, egy új piactéren értékesítsék. Emellett nyílna egy csak a kistérségben termelt áruk boltja, amely hasonlít a jelenlegi szociális boltokhoz. Bővülnének még a falusi vendégasztal lehetőségei is, ahol a vidéken megtermelt termékeket alkalomszerűen árusíthatnák a gazdák a városban – húzta alá.

Naszvadi Balázs elmondta továbbá, hogy két új szolgáltatás is kapcsolódna a programhoz, amelyet szintén a közmunkások közül kiemelt emberek végeznének. Az egyik a közszféra részére megnyitott szolgáltatások köre. – Sok olyan munka van, amelyet az önkormányzatok külső szolgáltatókkal végeztetnek el. Ilyen például az intézmények tisztasági festése, a zöldterületek karbantartása. Ezeket a munkákat a programban résztvevők is el tudnák végezni, s mindezzel az önkormányzatok pénzt takaríthatnának meg. A másik rész a házi segítségnyújtás szolgáltatása. Ezek az emberek a településeken segíthetnék az idős, beteg emberek életét a munkájukkal, füvet nyírhatnak, udvart, házat takaríthatnak, kihordhatják az ételeket – emelte ki.

Két év után önfenntartó lehet a program

Naszvadi Balázs beszámolt arról is, hogy a település polgármesterei az előzetes felmérések alapján pozitívan fogadták a társulás által kidolgozott projekt ötleteket. Nagy előnye, hogy munkahelyeket termethet, s a számításaik szerint két év után önfenntartóvá válhat a program, s később még több egykori közmunkást is be tudnak vonni a termelésbe.

– Fontos ugyanis, hogy minél több olyan embert emeljünk ki a közfoglalkoztatásból, akik már visszatérően csak ebben a formában jutnak munkához – húzta alá.

– Fontos ugyanis, hogy minél több olyan embert emeljünk ki a közfoglalkoztatásból, akik már visszatérően csak ebben a formában jutnak munkához – húzta alá. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!