Közélet

2010.06.23. 09:55

Tájkép csata után: a víz, a sár az úr Tolnában - fotók, videók!

A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék óriási károkat okozott megyénkben. Több családot ki kellett telepíteni, a települések egy része még mindig víz alatt van.

Munkatársainktól

Tájkép csata után. Nagy mennyiségű sár és hordalék borítja a Szekszárdtól néhány kilométerre fekvő sötétvölgyi gyermektábort. Ahol most normális esetben 80 Babits iskolás alsótagozatos diák töltené a szünidejét 8 pedagógus felügyeletével.

A hétfői trópusi jellegű zápor azonban elmosta ebbéli reményeiket. Sőt, úgy kellett őket kimenekíteni onnét, mert a pihenőhely katasztrófaövezetté lett.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A tábor felé vezető út hétfő délután, a mentés idején Fotó: Kiss Albert
[/caption]
- Már ebédeltünk, amikor elkezdett esni, és percről percre rohamosan emelkedett a vízszint az épületek között - mesélte Baldauf Éva tanítónő, a tábor vezetője.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Megmentve a víztől, hazafelé a buszon Fotó: Kiss Albert
[/caption]
- Értesítettük az igazgatót, aki rögtön riasztotta a tűzoltókat és a katasztrófavédelmet. A segítség nagyon hamar megérkezett, a gyerekeket busszal szállították haza. Négy pedagógus még visszament a táborba, hogy összeszedje a diákok csomagjait. Amikor a víz már csípőig ért, a katasztrófavédelem munkatársai az életveszélyes helyzet miatt kihozták őket. A maradék holmiért kedd reggel ment vissza a rendőrség.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A gyermektábor az özönvíz utáni nap Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
Baldauf Éva szerint a gyerekek nagyon fegyelmezetten viselkedtek, pánikhelyzet sem alakult ki, csak csalódottak voltak, amiért az üdülés ilyen rövidre sikeresett. A szakemberek a károkat még nem tudták felbecsülni, az üdülő rendbetételére az esőzések végéig várni kell. Az üdülő most üresen áll, vélhetően a következő csoport sem fog tudni táborozni ott.

Kattintson a gyermektáborban készített további videókért!

- A bejelentkezett csoportokat a dombori illetve a balatonszepezdi táborokban tudjuk elhelyezni - mondta dr. Kiss Gyula, a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az otthon utca és a Kerámia utca kereszteződése hétfőn Fotó: köszönet névtelen olvasónknak
[/caption]
Szekszárd mélyebben fekvő részein lévő lakóházak pincéiből kellett és kell a tűzoltóknak vizet szivattyúzni.

A Tüzér utcából lakók jelezték, hogy az utca végén az elfolyó víz alámossa az utat, a járdát és a jövőben veszélyeztetheti a lakóépületeket is. A polgári védelmi kirendeltség munkatársai megtették a szükséges intézkedéseket.  
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kakasdi tájkép hétfőn. Az egész falut elöntötte a víz és az iszap Fotó: Lénárt Judit
[/caption]
A szomszédos Kakasdon is még elképesztő volt a helyzet kedden. A 6-os főútat mindkét oldalán vastag sárréteg borította, a focipályán bő félméteres víz hullámzott, és hömpölygött ki az utcára. A település árapasztóján hétfő délután átfolyó víz hirtelen öntötte el a települést, melyből a helyi cukrászda is kapott bőven.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Állt a sár egy kakasdi cukrászdában Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
A tulajdonos, Kelemen Józsefné azt mesélte, a víz vitt mindent, a kukákat, a virágládákat, hordalékát pedig a cukrászdában és az udvarban hagyta. Azóta folyamatosan takarítanak, az áramtalanítás miatt a fagyi elolvadt, a süteményeket ki kellett dobni, és várhatóan csak holnap tudnak kinyitni újra.

Nagymányokon még kedd délután is emelkedett a víz szintje. - A nagy áradat a Mocsárvölgyi patak felől jött, egészen Aparhantból - mondta Hucker András, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

Kattintson a Nagymányokon készült képgalériáért!

A település egy része víz alatt áll, a legsúlyosabb helyzet a kultúrház mögötti területen van. A Kossuth utcából 25 személyt kellett kimenekíteni.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nagymányokon is sár borította az utcákat Fotó: Gungl Kinga
[/caption]
Karl Béla polgármester azt mondta, az ár hirtelen érkezett, hiába próbálták homokzsákokkal megvédeni az említett utca otthonait, a víz áttört a kerítés fölött is. A polgármester és az önkéntesek mellig gázoltak a vízben, ugyanis 12 perc alatt másfél méter víz öntötte el őket. Hétfőn 12 ezer homokzsákot használtak fel, és még több száz van készenlétben. Ezekre akkor lesz szükség, ha átszakad a váraljai 1-es és 2-es halastó gátja.

Bonyhádon mintegy 50 alkalommal riasztották a tűzoltókat a napokban, elsősorban a lakóépületekbe betört víz szivattyúzásához. Varga Szilárd Mihály alpolgármester elmondta, Hidas külterületéről több embert kellett kiköltöztetni házaikból, közülük hetet az egyik bonyhádi általános iskolában szállásoltak el.

Váralján a Keleti-Mecsekből érkező hatalmas vízmennyiség okozott komoly fennakadásokat, az Árpád utcai, a Farkas-, és a Váraljai-árok is színültig megtelt. A nagy sebességgel érkező folyam a falu hídjait is megrongálta, és az utakat is alámosta helyenként, panaszolta Filczinger Ágnes polgármester. A 2-es tó gátjánál akkora mennyiségű víz gyűlt össze a hordalékokkal, hogy félő volt a gátszakadás, ami elöntötte volna a falut.

- Kisdorog belterületén néhány perc leforgása alatt teljesen megbénult a közlekedés - mondta Klein Mihály, a község vezetője. Traktorokkal, nagyobb gépekkel lehetett csak megközelíteni egyes utcákat.

Kattintson a Kisdorogon készült képgalériáért!

Az alacsonyabban fekvő területekről két családot kellett kitelepíteni, akik az éjszakát már az iskola épületében töltötték.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az egész focipálya víz alá került Kisdorogon Fotó: Nagy Nóra
[/caption]
A mentési munkálatokat az is nehezítette, hogy nem volt áram a faluban, a helyzet csak kedd reggel kilenc óra körül javult. A polgármester elmondása szerint a 30 millió forintot is eléri a kár.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tevel is pusztított a víz Fotó: Lőrincz Diána
[/caption]
Györében és Tevelen is nagy pusztítást végzett a vihar. A károk felmérése és az eltakarítás sok helyen még jelenleg is zajlik.

Kattintson a Tevelen készül képgalériáért!

Pintér Szilárd polgármester szerint Csikóstőttősön hasonlóan kritikus a helyzet, mint az utóbbi két áradás idején. A Petőfi utca házait homokzsákokkal kellett védeni a víztől.

Kurdon a helyi önkénteseket dolgoztatta meg az időjárás, hétfőn kora délutántól éjfélig kellett szivattyúzniuk a Hunyadi utca házaiban. A településnek hatalmas károkat okozott, hogy az öt-hat domboldali utat szinte teljesen elmosta a lezúduló csapadék.

Tamási és térségében némiképpen javult a helyzet az elmúlt 24 órában. Most Kalaznó irányába indult az áradat, a Donát-völgyben, átömlött a 65-ös főúton is, de homokzsákokkal sikerült megelőzni a nagyobb bajt. Mucsi mind a 12 utcája víz alá került hétfőn. A házakat sikerült megmenteni, de az anyagi kár jelentős.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ozorán kimosta a víz a patak medrét Fotó: Lázár Lívia
[/caption]
Még jelentősebb Ozorán. Ezt a községet négyszer hagyta helyben a megáradt Cinca-patak. A polgári védelmi vezető szerint tízmillió fölötti a kár. A megcsúszott rézsűk mentén utak és közüzemi vezetékek is tönkrementek.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hőgyészen megtellt a halastó Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
- Hőgyészen a hétfői katasztrofális esőzés után éjszakába nyúlóan dolgoztak a halastavak töltésének megerősítésén az emberek - tájékoztatta a TEOL.hu-t Gyetvai László polgármester.

Kattintson a Hőgyészen készült képgalériáért!

Félő volt, hogy ha átszakad a gát, Kalaznót elárasztja a víz. Többek között a helyi horgászegyesület tagjai, a polgárőrök és a rendőrök dolgoztak a védekezésen. A településen egy családot ki kellett költöztetni, a víz levonulása után kedd már megkezdhették a takarítást.

Bikácson egy ház vált lakhatatlanná. Az épület két fala kidőlt, életveszélyesnek minősítették, le kell bontani. Nyerges Ferenc polgármester elmondta, a györkönyi halastó gátja megcsúszott, a víz a falu határáig ért. A legrosszabb helyzet a Sió és a Sárvíz között fekvő területen volt, ennek mintegy 80 százalékán állt a víz.

Kovács István, a Paksi Vízmű Kft. műszaki vezetője úgy nyilatkozott, a városban magántulajdonokban okozott kárt az időjárás: a Páli árokból kitörő víz kertet mosott el, a Haladás utcában sár, iszap zúdult egy szuterénba, a Kosár utcában és a Tolnai úton is úsztak a mélyebben fekvő helyiségek, de arra is volt példa, hogy húsz centiméter vastag sártengerré vált a város egyik, másik utcája.

Az időjárás előrejelzések az eddiginél kedvezőbb képet mutatnak a hét további napjaira, mától várhatóan már nem fog esni, viszont erősen borult lesz az ég, ami megnehezíti az ár apadását. Kisebb záporokra még lehet számítani vasárnapig, de néhány órára a nap is kisüthet.

A bátaszéki patakok is kiléptek medrükből

Bátaszéki olvasónk, Holló Károly jelezte, hogy a Mozi téren a szennyvízcsatornából tört föl a víz, magával hozva a közelben lévő baromfi üzem hulladékát. Szerinte nem egyedi esetről van szó, ez évente egyszer-kétszer megtörténik az erősebb esőzések idején.

Dr. Bozsolik Róbert címzetes főjegyző elmondta, hogy a helyszínen folyamatosan szivattyúzzák a vizet, az udvarokból, közterületekről már eltűntették. Hozzátette, hogy a problémát az okozza, hogy a negyven éves rendszert nem csapadék elvezetésére tervezték.

Egyébként a város közepén húzódó Cigányárok kilépett a medréből, de nem veszélyztet lakóházakat, a Bátaszék mellett folyó Kövesdi-árok és a Lajvér patak vize pedig betört az ottani házak szuterénjába, de ezt már kiszivattyúzták.

Fontos telefonszámok megelőzésre és bajban

A kár megelőzésével kapcsolatos hívásokat éjjel-nappal a 74/504-757-es telefonszámon fogadja a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (TMKI). Indokolt esetben homokzsák is ezen keresztül igényelhető.
A már bekövetkezett káreseményekkel kapcsolatos bejelentéseket mindenki a lakóhelye szerinti polgármesteri hivatalnál teheti meg. Délután 17.00 óra illetve reggel 8.00 között pedig a TMKI-t a már említett számon, amennyiben közvetlen fenyegetettség lép fel.

Az ÁNTSZ a lakosság számára védőoltást biztosít, melynek indokoltságáról a területileg illetékes kistérségi tisztifőorvos dönt. Információ kérhető a 74/505-856 és az 512-428-as telefonszámon.
Lakóingatlanok lakhatatlanná válása esetén Szekszárdon a helyi védelmi bizottság által kijelölt átmeneti szálláshelyről ugyancsak a TMKI 74/504-757-es telefonszámán adnak információt. Az útviszonyokkal és az esetleges útlezárásokkal kapcsolatos tudnivalókat a Magyar Közút Zrt. Dél-Dunántúli Területi Főmérnökségének ügyelete szolgáltatja az alábbi telefonszámon: 72/522-322.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!