Közélet

2010.07.26. 08:20

Klíma nélkül is lehet kellemes az autó levegője

A kánikula autózás közben is gondot okozhat, néhány apró trükkel azonban nem csak a kellemetlenségek, de a rosszullétek is elkerülhetőek.

TEOL/M.Á.

Először is, ha lehet, ne induljon senki útnak a déli órákban, hiszen ilyenkor a levegővel együtt az autó hőmérséklete is az egekbe szökik. Ha mégis kocsiba kell ülni, tanácsos először kinyitni az ajtókat, és kiengedni a rekkenő hőséget. Ha erre van mód, érdemes alaposan lelocsolni az autót, ez ugyanis jelentősen le tudja hűteni a karosszériát, így a belső teret is. Arra azonban figyelni kell, hogy porlasztva kapja a fényezés a hűvös vizet, nehogy a hirtelen hőmérsékletváltozás kárt tegyen benne.

Ha nincs az autóban klíma, utazás közben is érdemes az ellentétes ablakokat lehúzni, hogy járjon a levegő. Parkolásnál nagyon fontos, hogy árnyékban várakozzon az autó. Akkor is jobb a hűvösebb helyet választani, ha az csak egy távolabbi ponton érhető el. Megállás után jöhet a jól bevált napellenző.

Sok autónál látni, hogy a sofőr csak a műszerfalat takarja le vele, ez azonban nem a legjobb megoldás. Bár a műanyag elemeket nem engedi annyira felforrósodni, az utastér hőmérséklete így is az egekbe szökik. A napellenzőt tehát a szélvédő belső felére kell erősíteni tapadókorongok segítségével. Több esetben is látható, hogy a sofőrök egy része tévesen, a színes felével kifelé rögzíti ezt az eszközt, a mintának azonban nincs fényvisszaverő hatása, magyarán szólva ilyen módon nem véd túl sokat a meleg ellen.

Ha gyerekek is utaznak, kiemelten figyelni kell a folyadékpótlásukra, és arra, hogy járjon a levegő az autóban. A mellettük levő ablakon is fontos napellenzőt elhelyezni, a nekik készült kedves, színes figurás eszközök még a figyelmüket is leköthetik. Ha állat is utazik az autóban, neki is gyakran kell adni vizet. Ha valamiért magára kell hagynunk az autóban, gondoskodjunk róla, hogy árnyékban legyen, és engedjük le neki egy kicsit az ablakokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!