Közélet

2010.08.16. 07:01

A közönség tapsa élteti

A nagysikerű István, a király rockoperát augusztus 20-án Szekszárdon, a Prométheusz Parkban tekintheti meg a közönség. A címszerepben Feke Pál, a Társulat című műsor nyertese látható.

M. Á.

Az István, a király című rockopera első bemutatója 1983-ban volt Budapesten, a városligeti szánkózódombon, mely már akkor magával ragadta a nézőket. A darab csillaga azóta egyre magasabbra szárnyal, az idősebb és a fiatal generáció is kívülről fújja a dalait.

- Musical színészként, énekesként és műsorvezetőként is dolgozik egyszerre. Honnan meríti ezt a rengeteg energiát, lendületet és főleg időt?
- Hiszek abban, amit csinálok, és ez rengeteg erőt ad. A közönség tapsa tölt fel energiával, és nagyon hálás vagyok azért a szeretetért, amit kapok tőlük. Remek dolog, hogy ennyi mindent kipróbálhatok, nekem a munkám az életem.

- A világon eddig talán legfiatalabbként játszotta el Webber: Jézus Krisztus Szupersztárjának főszerepét. Milyen érzés volt?
- Hatalmas kihívás és lehetőség volt számomra, hogy a pályám elején ennek a nagyszabású darabnak játszhattam el a főszerepét. Fantasztikus érzés volt fellépni vele a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Dóm téren, ennek emléke a mai napig elkísér.

- Közel 40 különböző színházi produkcióban játszott, illetve némelyekben jelenleg is látható. Volt esetleg ezek közül kedvence?
- Az elmúlt két évem az István, a király-ról szólt, több mint 300 ezer néző előtt léptünk fel élőben. Talán bátran mondhatom, hogy a musical irodalom legszebb darabjaiban játszottam, ám a szívemnek mégis az István, a király a legkedvesebb. Sokan kérdezték, nem bánom-e, hogy engem ezzel a főszereppel bélyegeztek meg? Én csak annyit mondtam nekik, hogy ha ez a bélyeg, hát én szívesen vállalom.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Évtizedek után is töretlenül népszerű az István, a király, Feke Pál több mint 300 ezer néző előtt lépett fel élőben ebben a szerepben Fotó: TEOL
[/caption]
- Még csak 29 éves, tehetségével és sokrétű tevékenységével viszont már most nyomot hagyott az utókor számára. Lehet hétköznapi életet élni a rivaldafényben is?
- Köszönöm a megtisztelő szavakat. Mint mondtam, nekem a közönség szeretete ad erőt, így nem is zavar, ha nem tudok a hagyományos értelemben vett, hétköznapi módon élni. Persze, olykor jól esik elbújni a világ szeme elől, bár olyan is előfordult, hogy külföldi nyaralás alkalmával már az első reggel felismertek.

- Az augusztus 20-ai ünnepséget Szekszárdon az István, a király című rockopera koronázza majd meg. Járt már korábban is Szekszárdon, illetve van Tolna megyei kötödése?
- Nincs, legalábbis eddig. Nagyon várom az előadást, hogy azok a nézők is láthassák élőben, akiknek korábban még nem volt erre lehetőségük. Nekünk az a legfontosabb, hogy mindenütt, minden közönségnek százszázalékos teljesítményt nyújtsunk.

- Még kisgyermek volt, amikor ezt a színdarabot először bemutatták. Milyen volt abban a rockoperában játszani, melynek a dalain Ön is felnőtt?
- Nem véletlen, hogy elindultam a Társulat műsorában, hiszen egy olyan előadás főszerepéért kellett megküzdeni, aminek a dalai meghatározták a zenei érdeklődésemet. Természetesen otthon nekünk is megvolt a bakelitlemez, számszerűsíteni sem lehet, hányszor hallgattam végig. Ez a darab indított el a színházi pálya felé.

Névjegy

Név: Feke Pál
Született: 1981. június 6-án.
Főbb szerepei: Jézus Krisztus Szupersztár, István a király, Nyomorultak, Vámpírok bálja, A három testőr, Árpád népe, Hair, Evita, Spamalot.
Díjai: Artisjus díj 2010 (az év kortárs zenei előadója), Művészek Magyarországért díj 2010 (az év könnyűzenei előadója), Pepita díj 2010 (közönség díj).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!